Työväen Arkisto kerää sateenkaariaineistoa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Koronaepidemian takia peruttua Jyväskylä Prideä vietettiin kotona riehakkain lego- tanssein 2021. (kuva: Kate Sotejeff-Wilson, Työväen Arkiston kokoelmat)

Työväen Arkisto on käynnistänyt Sateenkaariaineistot talteen -hankkeen. Työväen Arkisto vastaa valtakunnallisesti lhbtqi+-arkistoaineistojen tallentamisesta suomessa, niin järjestö-, henkilö- kuin muistelma-aineistojenkin osalta.

Arkisto vastaanottaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta kertovia lahjoituksia niin yhdistyksiltä kuin yksityishenkilöiltäkin.

- Luovuttamalla sateenkaarielämästä kertovia dokumentteja arkistoon mahdollistat osaltasi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian säilymistä, tutkimista ja näkyväksi tekemistä.

Haussa on sateenkaarihistoriaa kuvaava aineisto, kuten yhdistysten pöytäkirjat ja toimintakertomukset. Myös henkilökohtainen aineisto, kuten kirjeet, muistelmat ja valokuvat ovat tervetulleita. Tekstien ja kuvien lisäksi liikkuva kuva ja äänitteet ovat toivottuja, kuten myös digimuodossa oleva aineisto. 

- Uudempaa digimuodossa olevaa aineistoa tulisi niin ikään saada talteen, jotta nykypäivästä kertovat dokumentit säilyvät todisteina toiminnasta tulevaisuuden tarpeisiin. Luovutettavan aineiston määrällä ei ole merkitystä – jopa yksittäinen paperi saattaa olla arvokas lisä kokoelmiin!

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Arkistolahjoitukset tallennetaan arkiston kokoelmiin Helsinkiin. Mahdolliset esineluovutukset (vaatteet, asusteet, rintamerkit, banderollit) ja esineisiin liittyvät kuvat ja tarinat toimitetaan Tampereelle Työväenmuseo Werstaalle, joka vastaa Työväen Arkiston kanssa sateenkaarihistorian tallentamisesta Suomessa.

Arkisto kertoo organisoivansa mielellään myös omaelämäkerrallisia haastatteluja esimerkiksi aktivismiin, kulttuurielämään tai sinulle merkityksellisiin paikkoihin liittyen. 

- Jos sinä haluaisit kertoa meille kokemuksistasi, otathan yhteyttä haastattelun sopimiseksi. Voit vaihtoehtoisesti kirjoittaa muistoistasi tai sanella ne nauhalle. Jos sinulla on verkostoja kentälle, voimme myös auttaa sinua tekemään haastatteluja tai järjestämään muistelutyöpajan yhteistyössä kanssamme, kerrotaan Työväen Arkiston tiedotteessa.

Työväen Arkiston verkkosivuilta on ladattavissa lisätietoja aineistojen luovuttamisen yksityiskohdista sekä muistelmien ja haastattelujen luovuttamisesta

Myös Sateenkaarihistorian ystävät ry pitää esillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien historiaa. Ranneliike.net puolestaan käsittelee aihepiiriä historia-osiossa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!