Naisten oikeuksia tulisi nykytilanteessa pitää esillä yhtä lailla kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen. Ajatushautomo Agendan Pride-viikon keskusteluun 30.6.22 osallistunut kansanedustaja Eva Biaudet sanoi suurten organisaatioiden puhuvan naisten oikeuksia vastaan kansainvälisellä tasolla. Teemoina ovat esimerkiksi "luonnollinen perhe" tai "perheen etusija" naisen oikeuksiin nähden.
Biaudet harmitteli, että Suomi joutuu nyt NATO-asiassa neuvottelemaan Turkin kanssa. Siellä alkoivat keväällä oikeustoimet Suomen palkitsemaa tasa-arvojärjestöä vastaan. Turkkilainen "We will stop femicide" sai marraskuussa Suomen hallituksen tasa-arvopalkinnon.
Agendan keskustelu oli otsikoitu Från barrikad till lag. Siihen osallistuivat myös Setan 70-luvun lopun puheenjohtaja Leo R Hertzberg, Agendan toiminnanjohtaja Ted Urho, juontajana Luckan-toimintakeskuksen kulttuurituottaja Larrie Griffis.
Vuonna 2016 perustettu ajatushautomo Agenda on lähellä Ruotsalaista kansanpuoluetta.
Biaudet suositti lukemaan ajatushautomo Liberan julkaiseman Diktaattorin käsikirjan. Se kertoo oikeusvaltion kaventamiskehityksen toteuttamisesta. Biaudet muistutti Suomessa oikeusoppineiden pohtineen, kestääkö suomalainen oikeusvaltiorakenne, jos valtaan tulee demokratiavastainen puolue. "Olemmeko luottaneet liikaa siihen, että pohjoismainen perustamme pitää".
Liberaalien suomenruotsalaisten lennokkaalle keskustelulle, kotoisan tuttavallisen yleisön edessä, tekee huonosti oikeutta sen muuttaminen suomenkieliseksi uutiseksi. Parin tunnin keskusteluun liittyi myös osuuksia, jotka pitäisi julkaista kokonaisuutena, mutta siihen ei tässä ole mahdollisuutta. Agendan paneelikeskusteluja ei ilmeisesti julkaista tallenteina. Tässä kuitenkin joitakin poimintoja puheenvuoroketjuista.
Ted Urho mainitsi sen jo pitempään oireilleen ilmiön, että homomiehet, jotka ovat "vain homomiehiä", ja kokevat jäävänsä ulkopuolelle hyvin pitkäksi kasvaneen kirjainletkan varjossa, kun "ne muut kirjaimet saavat niin paljon tilaa". Mutta toisaalta huomautti, kuinka suppea roolimallien valikoima oli ollut vielä muutama kymmenen vuotta sitten, ainakin populaarikulttuurissa. "Oli vain Tom of Finland ja Risto parturikampaaja".
Biaudet muistutti yhteisestä tavoitteesta, myös monikirjaimellisessa kentässä. "Kun nyt ajetaan lukuisien kirjaimien asioita, se on myönteistä sikäli, että kaikki ryhmät siten tunnustetaan. Mutta toisinaan tulee mieleen ihmisoikeuksien puolustamisen kannalta se, että tilamme jakaminen heikentää viestiä. Meillä kuitenkin yhteinen päämäärä". Urho tunnisti kotisokeuden mahdollisuuden.
Biaudet korosti tietopohjan laajentuneen. Hän sanoi käsityksensä transsukupuolisten oikeuksiin liittyvistä asioista muuttuneen jokin vuosi sitten laajempien tietojen valossa.
Ted Urho otti esille yleismedian haastattelut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajien kanssa. Homomiehiä ja etenkin heidän roolejaan työelämässä tai politiikassa käsitellään hyvin yksityiskohtaisesti, ja juttu on lähinnä muusta kuin suuntautumisesta. "Mutta niiden muiden kirjainten edustajista tehdyt jutut harvoin käsittelevät muuta kuin juuri vain suuntausta. Tässä olisi tehtävää omien keskuudessa".
Urho kertoi oppineensa Jonas Gardellin viime tuoreesta kirjasta "Ett lyckligare år", että sana heteroseksuaalisuus alun pitäen tarkoitti sitä, että ihmiset saivat harrastaa seksiä ihan vain nautinnon kannalta, eikä lisääntymistarkoituksessa. Biaudet siihen täsmensi, että "siis miehet saivat nauttia seksistä". "Edelleenkään ei ole ihan ok, että naiset nauttivat."
Leo Hertzberg luetteli rikoslain lukuisia muutoksia. Salavuoteus, naimattoman miehen ja naimattoman naisen välillä, kumottiin rikoksena vasta 1926. Naimissa olevien salavuoteus oli haureutta ja se poistettiin vasta myöhemmin. 1950-luvullakin tilanne oli vielä oleellisesti vanhoillinen. Biaudet totesi, ettei ilmeisesti ollut kuullutkaan tuosta käsitteestä "lönska läget" (salavuoteus).
Kun Urho mainitsi pitkässä luettelossa saavutuksista "kuinka nyt saa ottaa puolison nimen", Biaudet sai yleisön taputukset huomauttaessaan, että naiset ovat vuosikymmeniä taistelleet sen puolesta, että ei tarvitse ottaa.
Transfobiaa vai oma oikeus?
Griffis kysyi panelisteilta, ovatko lesbot, jotka eivät halua seksiä sellaisten transssukupuolisten naisten kanssa, joilla onkin pippeli tallella, transfobisia? Ted Urho totesi, että eduskunta oli juuri hyväksynyt lain, jonka mukaan suostumus tarvitaan aina, "ja suostumuksen voi aina peruuttaa, vielä sängyssäkin, kun vaatteet on otettu pois".
Biaudet muisteli muutaman vuoden takaista eduskuntakeskustelua, kun käsiteltiin seksin ostamista. Joku vasemmistoliiton edustaja oli kysynyt, kuinka tulevaisuudessa voitaisiin taata, että miehet saavat seksiä. Biaudet oli todennut edustajalle, että varmaan pitäisi kysyä hallitukselta, miten hallitus takaa, että naiset saavat hyvää seksiä.
Urho totesi suomalaisen seksuaalimoraalin vielä paljolti perustuvan pari tuhatta vuotta vanhaan kirjaan, ja seksuaalimoraalia hallitsevat patriarkaaliset rakenteet, jotka liittyvät naisen vartalon kontrolliin ja nautinnon kieltämiseen. Urho sanoi seksuaalimyönteisyyden tulleen gay-liikkeeseen aikaisemmin.