Vakuutusyhtiö Ilmarisen työntekijän työsuhde purettiin koeajan viimeisinä päivinä. Irtisanottu uskoo, että potkujen taustalla oli tietoon tullut homoseksuaalisuus, ja hän kertoo esihenkilönsä käyttäytyneen asiattomasti saadessaan asian selville.
Alkukeväästä Ilmariselle töihin menneen 41-vuotiaan miehen työsuhde purettiin neljän kuukauden koeajan puitteissa kesäkuussa, koeajan viimeisenä päivänä.
Muutamaa päivää aiemmin mies oli ohimennen kertonut esihenkilölleen tehneensä kumppaninsa kanssa väestörekisterikeskukseen ilmoituksen siitä, että heidän rekisteröity parisuhteensa on muuttunut avioliitoksi. Tämän jälkeen esihenkilö oli miehen kertoman mukaan todennut, että homot voivat mennä Varmaan töihin, ja poistui paikalta. Kilpaileva vakuutusyhtiö Varma on Helsingin pride-tapahtuman yhteistyökumppani.
Tapausta seuraavana aamuna mies sai esihenkilöltään tekstiviestin soittopyynnöstä. Puhelussa esimies oli kertonut tulevana maanantaina järjestettävästä kuulemistilanteesta työsuhteen purkamisesta. Tiistaina mies kertoi Twitterissä tapahtuneesta, mainiten kello 15 alkaneesta tilaisuudesta ja puoli tuntia myöhemmin tapahtuneesta työsuhteen purusta.
Twitter-päivitys on herättänyt runsaasti keskustelua.
Ilmarinen on kiistänyt, että miehen seksuaalisella suuntautuneisuudella olisi tekemistä työsuhteen purun kanssa. Ilmarisen mukaan yrityksessä ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää ja mikäli sellaista tulisi ilmi, siihen puututtaisiin välittömästi. Irtisanomisen perusteiden kerrotaan aina olevan painavia ja liittyvän työhön. Ilmarinen on kertonut käynnistäneensä selvityksen siitä, millaista keskustelua esihenkilön ja irtisanotun miehen välillä on käyty.
Mies puolestaan kokee keski-ikäisen esihenkilön suhtautuneen häneen kannustavasti siihen asti, kunnes hänen seksuaalinen suuntautuneisuutensa tuli ilmi. Tuolloin mies kokee esihenkilön suhtautumisen muuttuneen. Sosiaalisen median keskusteluissa on noussut esiin se, että työsuhde on purettu niin lähellä koeajan päättymistä.
Irtisanotuksi joutunut mies kertoo Ylen jutussa päätyneensä nostamaan asiaan julkiseksi siksi, koska toivoo, että nuoret uskaltavat olla omia itsejään, ja että tämä rohkaisee heitä. MTV-uutisten jutussa kerrotaan, että Setan mukaan sateenkaari-ihmisten kokemasta syrjinnästä vain murto-osa tulee tietoon. Setan Kerttu Tarjamo sanoo, että monet syrjintää kokevat eivät luota siihen, että asiasta kertominen auttaisi mitään. Osa myös pelkää, että viranomaiset tai poliisi kohtelevat heitä epäasiallisesti, mikäli heille ilmoitetaan syrjinnästä. Iltalehdessä puolestaan todetaan, että työnantajien on pitänyt varmistaa vuodesta 2004 lähtien, ettei seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoleen tapahtuvaa syrjintää tapahdu työpaikoilla. Tutkimusten mukaan monissa yrityksissä kehittämis- ja suunnittelutyötä on tehty Helsingin yliopiston vanhemman tutkijan Jukka Lehtosen mukaan puutteellisesti ja vain osittain.