Kansainvälinen transmuistopäivä 20.11.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Vuosittain 20. marraskuuta vietettävä kansainvälinen transmuistopäivä (Transgender Day of Remembrance) on omistettu henkirikoksen kohteeksi joutuneiden transihmisten muistolle.

Vuoden tarkastelujakson (1.10.2020-30.9.2021) aikana raportoitiin enemmän transihmisiin ja sukupuoleltaan moninaisiin ihmisiin kohdistuneita henkirikoksia kuin koskaan aiemmin, käy ilmi Setan tiedotteesta. Vuoden aikana raportoitiin 375 murhaa, joka merkitsee seitsemän prosentin kasvua edellisvuoteen. Tilastojen kärjessä ovat Brasilia (125), seuraavana Meksiko (65) ja Yhdysvallat (53). 

Transihmisiin kohdistuneiden henkirikosten seurantaa toteuttaa Transgender Europe -järjestön Transrespect versus Transphobia Worldwide -tutkimusprojekti. Seurannan käynnistymisestä, vuodesta 2008 lähtien henkirikoksia on raportoitu yhteensä 4042.

Transgender Europen mukaan tilasto kertoo huolestuttavasta kehityssuunnasta, jossa naisviha, rasismi ja ulkomaalaisvastaisuus risteävät, sekä vihasta seksityöntekijöitä kohtaan. Enemmistö surmatuista on transnaisia, jotka ovat mustia, siirtolaisia tai seksityöntekijöitä. Suurin osa tiedosta tulee maista, joissa tapauksia raportoivat trans- tai sateenkaarijärjestöt. Toimivien järjestöjen puuttuminen näkyy väkivallan ja murhien aliraportoimisena.

Seta kuvaa tiedotteessaan tilannetta myös Suomessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Transsukupuolisiin, intersukupuolisiin, transvestiitteihin, muunsukupuolisiin ja muihin ei-binääreihin ihmisiin kohdistuu väkivaltaa, väkivallan uhkaa ja vihapuhetta myös Suomessa kaikilla yhteiskunnan tasoilla aina työpaikoilta palveluihin ja perheistä kouluun, kertoo Seta. Viharikokset ja häirintä jäävät piiloon, sillä niitä ei uskalleta raportoida esimerkiksi huonon kohtelun pelossa.

On tärkeää, että lainsäädännöllä yritetään puuttua syrjintään. Pelkkä tahto parantaa haavoittuviin ryhmiin kuuluvien ihmisten asemaa ei kuitenkaan riitä, mikäli lakien toteutumista ei valvota tai syrjintää ehkäiseviä rakenteita ei käytännössä vahvisteta. Kansainvälisten ihmisoikeuselinten viesti on selvä, ja Suomen onkin nyt aika tarttua toimeen, toteaa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

EU:n perusoikeusviraston 2020 HLBTI-kyselytutkimuksen mukaan 16 prosenttia vihaan perustuvan rikoksen tai seksuaalirikoksen uhreista ilmoitti asiasta poliisille ja vain 8 prosenttia ilmoitti koetusta syrjinnästä viranomaisille. Vuonna 2020 poliisin tietoon tuli 68 rikosilmoitusta, joiden epäiltiin liittyvän seksuaaliseen suuntautumiseen (46) ja sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun (22) (Polamk 2021).

Transjärjestöjen keräämien tietojen mukaan syrjintä työelämässä on Suomessa edelleen yleistä. Selvitys julkistettiin TransHelsinki-viikolla maanantaina 15.11. 

Transihmisten työllisyystilanne on kyselyn perusteella muuta väestöä heikompi ja pätkätöissä ollessa koetaan erityisen paljon syrjintää. Pelko syrjinnästä vaikeuttaa myös kouluttautumista aloille, joilla sitä oletetaan esiintyvän erityisesti. Vähemmistöstressiin liittyvät terveydelliset ongelmat aiheuttavat vakavaa syrjäytymistä.

Niiden kohdalla, jotka eivät koe itseään mieheksi eivätkä naiseksi, syrjintä liittyi usein kohdattujen ihmisten vaikeuksiin ymmärtää tai hyväksyä sitä, mistä heidän identiteetissään on kyse. Tähän ryhmään kuuluvat myös salasivat identiteettinsä työpaikalla muita useammin. Kaiken kaikkiaan identiteetti salattiin työpaikalla suhteellisesti yleisimmin syrjäseudulla ja harvemmin pääkaupunkiseudulla.

- Kyselyn tulokset osoittavat, että Suomessa sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset kokevat edelleen karkeaakin syrjintää työelämässä viisi vuotta tasa-arvolain päivityksen jälkeen. Toisaalta jo vuonna 2016 havaittu positiivinen ja kannustava asenne näyttää voimistuneen. Tasa-arvolain vaikutuksia on vaikea erottaa muusta yhteiskunnan yleisestä sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta tietoisuuden kasvusta ja hyväksyvämmistä asenteista, toteaa selvityksen tuottanut Anukatariina Saloheimo.

Transmuistopäivän muistotilaisuus

Kansalaistorilla 20.11. kello 17 järjestettävään muistotilaisuuteen kuuluu kynttilöiden sytyttäminen ja henkirikoksen kohteeksi joutuneiden henkilöiden nimien lukeminen ja kunnioittaminen.

2 kommenttia

Seta käyttää tiedotteessaan käsitettä "murha" ja alkuperäisessä englanninkielisessä tekstissä on käytetty käsitettä "murder". Ymmärtääkseni tilastossa kyse on kuitenkin henkirikoksen kohteeksi joutuneiksi transihmisistä, ja aiemmin muistan korostetun sitä, että kyse on nimenomaan transvihan motivoimista henkirikoksista.

Asiaa koskevista tilastoista päätellenkin iso osa transihmisten surmista on jossain tilanteessa pikaistuksissa tehty kuolettava väkivallanteko, jossa varmasti taustalla on transvihamielisyyttä, mutta myös esimerkiksi ryöstötarkoitusta, henkilökohtaisia erimielisyyksiä ja päihteisiin liittyviäkin tilanteita. Tästä voi lukea, että moni transihminen on tullut työnnetyksi marginaaliin ja elämään, jossa henki on halpa.

Suuri osa näistä tilastojen tapauksista on Brasiliasta ja Meksikosta, joissa ns. machismo-kulttuurilla on vahva asema. Myös homoseksuaalisuus on hyvin torjuttua - ja sitä myöten homomiesten asema on usein kehno ( https://ranneliike.net/artikkelit/15990/brasiliassa-valtellaan-lukua-24-koska-se-liitetaan-homoseksuaalisuuteen ). En ole kaivellut, onko vastaavanlaista tilastoa olemassa homomiehiin kohdistuneista henkirikoksista. Epäilen, että ne luvut eivät ole ihan pieniä.

Käsite "murha" kuitenkin on yksi tunnusmerkistöltään tietynlaisen henkirikoksen muodoista. Englannin kielenkin murder-käsitteeseen liittyy ajatus teon suunnitelmallisuudesta, mutta ei ehkä ihan yhtä ehdottomasti kuin suomen kielen murha-käsitteeseen. Murhiakin näiden transihmisiin kohdistuneiden henkirikosten joukossa toki lienee, mutta minusta olisi asiallisempaa käyttää käsitettä henkirikos.

Sanan "murha" käyttäminen on ehkä tuntunut oikeutetulta, sillä onhan kyse usein vaikeassa asemassa olevista ihmisistä.

Olen vähän huolestunut siitä, että hlbti-aktivismissa tukeudutaan enemmän tunteita lietsovaan tarinallisuuteen kuin tosiasioihin. Minä uskoisin, että huolestuttavan asian voi tuoda riittävällä voimalla esiin oikeita käsitteitä käyttämällä - ja tunnetusti näissä asioissa on riskinä saada koko asiansa kyseenalaistetuksi käsittelemällä aihetta värittämällä tosiasioita.
Hieman aiheeseen liittyen:

https://www.voice.fi/viihde/a-211489

J.K. Rowling syyttää transaktivisteja kotiosoitteensa jakamisesta Twitterissä - poliisi selvittää asiaa

Kirjailija väittää, että aktivistit yrittävät uhkailla häntä vaikenemaan transasioista.

Harry Potter -kirjoistaan tunnettu J.K. Rowling, 56, on väittänyt, että kolme transaktivistia paljasti tahallaan hänen kotiosoitteensa sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Fox News kirjoittaa, että kolmen aktivistin joukko jakoi Twitterissä kuvan Rowlingin kodin ulkopuolelta ja Rowlingin mukaan kuvassa näkyi myös kodin osoite. Pink News -sivuston mukaan aktivistit olivat pitämässä Rowlingin kodin ulkopuolella mielenosoitusta vastustaakseen kirjailijan kommentteja transsukupuolisiin ihmisiin liittyen. Monet ovat pitäneet Rowlingin kommentteja transfobisina.

Rowling on avautunut aiheesta Twitterissä.

”Viime perjantaina perheeni osoite jaettiin Twitterissä, kun kolme aktivistinäyttelijää otti itsestään kuvia talon edessä. He asettelivat itsensä tarkasti, jotta osoitteemme oli näkyvillä”, Rowling aloittaa ketjunsa.

Nainen kiittää ihmisiä, jotka ilmoittivat kuvasta heti Twitterille. Hän kiittää myös Skotlannin poliisia avusta asiassa. Rowling pyytää kaikkia olemaan jakamatta kuvaa eteenpäin tai poistamaan jo jakamansa kuvapäivitykset. Skotlannin poliisista vahvistetaan Independent-julkaisulle, että tapausta selvitetään.

Yhdessä twiitissään Rowling on jakanut kuvassa esiintyneiden henkilöiden käyttäjänimet. Nämä henkilöt ovat poistaneet Twitter-tilinsä.

”He varmaan luulivat, että jakamalla osoitteeni he voisivat uhkailla minut olemaan vaiti naisten sukupuoleen liittyvistä oikeuksista. Heidän olisi pitänyt tajuta, että olen jo saanut niin monia tappouhkauksia, että voisin tapetoida taloni niillä, enkä siltikään ole lakannut ottamasta kantaa. Ehkäpä he pystyisivät vakuuttamaan, että heidän liikkeensä ei ole uhka naisille, jos he lakkaisivat vainoamasta, häiriköimästä ja uhkailemasta meitä”, Rowling kirjoittaa.

Rowlingin kommentit transsukupuolisuuteen liittyen ovat herättäneet suurta huomiota vuodesta 2019 alkaen. Nainen on muun muassa kirjoittanut pitkän esseen, jossa hän sanoi olevansa huolissaan nykykehityksen asettamasta uhasta naisille.

Haluan, että transnaiset ovat turvassa. En kuitenkaan halua, että samalla tytöiksi syntyneet ovat vähemmän turvassa. Kun vessojen ja pukuhuoneiden ovet avataan kenelle tahansa miehelle, joka uskoo tai tuntee olevansa nainen, avataan ovet samalla ihan kaikille miehille, jotka haluavat tulla sisään”, Rowling muun muassa kirjoitti.

Kirjailijan lausuntoja on kritisoitu muun muassa transfobisina ja tutkimustietoon perustumattomina.

New York Postin mukaan yksi Rowlingin kodin edustalta jaetussa kuvassa esiintyneistä ihmisistä oli koomikko ja transaktivisti Holly Stars, joka puolusti kuvan ottamista päivityksessään. Stars kertoi seisovansa kuvan takana mutta päätyneensä poistamaan sen saatuaan ”hurjan määrän vakavia ja uhkaavia transfobisia viestejä”.