Vuosittain 20. marraskuuta vietettävä kansainvälinen transmuistopäivä (Transgender Day of Remembrance) on omistettu henkirikoksen kohteeksi joutuneiden transihmisten muistolle.
Vuoden tarkastelujakson (1.10.2020-30.9.2021) aikana raportoitiin enemmän transihmisiin ja sukupuoleltaan moninaisiin ihmisiin kohdistuneita henkirikoksia kuin koskaan aiemmin, käy ilmi Setan tiedotteesta. Vuoden aikana raportoitiin 375 murhaa, joka merkitsee seitsemän prosentin kasvua edellisvuoteen. Tilastojen kärjessä ovat Brasilia (125), seuraavana Meksiko (65) ja Yhdysvallat (53).
Transihmisiin kohdistuneiden henkirikosten seurantaa toteuttaa Transgender Europe -järjestön Transrespect versus Transphobia Worldwide -tutkimusprojekti. Seurannan käynnistymisestä, vuodesta 2008 lähtien henkirikoksia on raportoitu yhteensä 4042.
Transgender Europen mukaan tilasto kertoo huolestuttavasta kehityssuunnasta, jossa naisviha, rasismi ja ulkomaalaisvastaisuus risteävät, sekä vihasta seksityöntekijöitä kohtaan. Enemmistö surmatuista on transnaisia, jotka ovat mustia, siirtolaisia tai seksityöntekijöitä. Suurin osa tiedosta tulee maista, joissa tapauksia raportoivat trans- tai sateenkaarijärjestöt. Toimivien järjestöjen puuttuminen näkyy väkivallan ja murhien aliraportoimisena.
Seta kuvaa tiedotteessaan tilannetta myös Suomessa.
Transsukupuolisiin, intersukupuolisiin, transvestiitteihin, muunsukupuolisiin ja muihin ei-binääreihin ihmisiin kohdistuu väkivaltaa, väkivallan uhkaa ja vihapuhetta myös Suomessa kaikilla yhteiskunnan tasoilla aina työpaikoilta palveluihin ja perheistä kouluun, kertoo Seta. Viharikokset ja häirintä jäävät piiloon, sillä niitä ei uskalleta raportoida esimerkiksi huonon kohtelun pelossa.
- On tärkeää, että lainsäädännöllä yritetään puuttua syrjintään. Pelkkä tahto parantaa haavoittuviin ryhmiin kuuluvien ihmisten asemaa ei kuitenkaan riitä, mikäli lakien toteutumista ei valvota tai syrjintää ehkäiseviä rakenteita ei käytännössä vahvisteta. Kansainvälisten ihmisoikeuselinten viesti on selvä, ja Suomen onkin nyt aika tarttua toimeen, toteaa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.
EU:n perusoikeusviraston 2020 HLBTI-kyselytutkimuksen mukaan 16 prosenttia vihaan perustuvan rikoksen tai seksuaalirikoksen uhreista ilmoitti asiasta poliisille ja vain 8 prosenttia ilmoitti koetusta syrjinnästä viranomaisille. Vuonna 2020 poliisin tietoon tuli 68 rikosilmoitusta, joiden epäiltiin liittyvän seksuaaliseen suuntautumiseen (46) ja sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun (22) (Polamk 2021).
Transjärjestöjen keräämien tietojen mukaan syrjintä työelämässä on Suomessa edelleen yleistä. Selvitys julkistettiin TransHelsinki-viikolla maanantaina 15.11.
Transihmisten työllisyystilanne on kyselyn perusteella muuta väestöä heikompi ja pätkätöissä ollessa koetaan erityisen paljon syrjintää. Pelko syrjinnästä vaikeuttaa myös kouluttautumista aloille, joilla sitä oletetaan esiintyvän erityisesti. Vähemmistöstressiin liittyvät terveydelliset ongelmat aiheuttavat vakavaa syrjäytymistä.
Niiden kohdalla, jotka eivät koe itseään mieheksi eivätkä naiseksi, syrjintä liittyi usein kohdattujen ihmisten vaikeuksiin ymmärtää tai hyväksyä sitä, mistä heidän identiteetissään on kyse. Tähän ryhmään kuuluvat myös salasivat identiteettinsä työpaikalla muita useammin. Kaiken kaikkiaan identiteetti salattiin työpaikalla suhteellisesti yleisimmin syrjäseudulla ja harvemmin pääkaupunkiseudulla.
- Kyselyn tulokset osoittavat, että Suomessa sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset kokevat edelleen karkeaakin syrjintää työelämässä viisi vuotta tasa-arvolain päivityksen jälkeen. Toisaalta jo vuonna 2016 havaittu positiivinen ja kannustava asenne näyttää voimistuneen. Tasa-arvolain vaikutuksia on vaikea erottaa muusta yhteiskunnan yleisestä sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta tietoisuuden kasvusta ja hyväksyvämmistä asenteista, toteaa selvityksen tuottanut Anukatariina Saloheimo.
Transmuistopäivän muistotilaisuus
Kansalaistorilla 20.11. kello 17 järjestettävään muistotilaisuuteen kuuluu kynttilöiden sytyttäminen ja henkirikoksen kohteeksi joutuneiden henkilöiden nimien lukeminen ja kunnioittaminen.