Kansainvälinen transmuistopäivä 20.11. (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • smo
  • smo
  • 21.11.2021 12:27
Seta käyttää tiedotteessaan käsitettä "murha" ja alkuperäisessä englanninkielisessä tekstissä on käytetty käsitettä "murder". Ymmärtääkseni tilastossa kyse on kuitenkin henkirikoksen kohteeksi joutuneiksi transihmisistä, ja aiemmin muistan korostetun sitä, että kyse on nimenomaan transvihan motivoimista henkirikoksista.

Asiaa koskevista tilastoista päätellenkin iso osa transihmisten surmista on jossain tilanteessa pikaistuksissa tehty kuolettava väkivallanteko, jossa varmasti taustalla on transvihamielisyyttä, mutta myös esimerkiksi ryöstötarkoitusta, henkilökohtaisia erimielisyyksiä ja päihteisiin liittyviäkin tilanteita. Tästä voi lukea, että moni transihminen on tullut työnnetyksi marginaaliin ja elämään, jossa henki on halpa.

Suuri osa näistä tilastojen tapauksista on Brasiliasta ja Meksikosta, joissa ns. machismo-kulttuurilla on vahva asema. Myös homoseksuaalisuus on hyvin torjuttua - ja sitä myöten homomiesten asema on usein kehno ( https://ranneliike.net/artikkelit/15990/brasiliassa-valtellaan-lukua-24-koska-se-liitetaan-homoseksuaalisuuteen ). En ole kaivellut, onko vastaavanlaista tilastoa olemassa homomiehiin kohdistuneista henkirikoksista. Epäilen, että ne luvut eivät ole ihan pieniä.

Käsite "murha" kuitenkin on yksi tunnusmerkistöltään tietynlaisen henkirikoksen muodoista. Englannin kielenkin murder-käsitteeseen liittyy ajatus teon suunnitelmallisuudesta, mutta ei ehkä ihan yhtä ehdottomasti kuin suomen kielen murha-käsitteeseen. Murhiakin näiden transihmisiin kohdistuneiden henkirikosten joukossa toki lienee, mutta minusta olisi asiallisempaa käyttää käsitettä henkirikos.

Sanan "murha" käyttäminen on ehkä tuntunut oikeutetulta, sillä onhan kyse usein vaikeassa asemassa olevista ihmisistä.

Olen vähän huolestunut siitä, että hlbti-aktivismissa tukeudutaan enemmän tunteita lietsovaan tarinallisuuteen kuin tosiasioihin. Minä uskoisin, että huolestuttavan asian voi tuoda riittävällä voimalla esiin oikeita käsitteitä käyttämällä - ja tunnetusti näissä asioissa on riskinä saada koko asiansa kyseenalaistetuksi käsittelemällä aihetta värittämällä tosiasioita.
  • 2 / 2
  • Tommi A
  • 24.11.2021 22:11
Hieman aiheeseen liittyen:

https://www.voice.fi/viihde/a-211489

J.K. Rowling syyttää transaktivisteja kotiosoitteensa jakamisesta Twitterissä - poliisi selvittää asiaa

Kirjailija väittää, että aktivistit yrittävät uhkailla häntä vaikenemaan transasioista.

Harry Potter -kirjoistaan tunnettu J.K. Rowling, 56, on väittänyt, että kolme transaktivistia paljasti tahallaan hänen kotiosoitteensa sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Fox News kirjoittaa, että kolmen aktivistin joukko jakoi Twitterissä kuvan Rowlingin kodin ulkopuolelta ja Rowlingin mukaan kuvassa näkyi myös kodin osoite. Pink News -sivuston mukaan aktivistit olivat pitämässä Rowlingin kodin ulkopuolella mielenosoitusta vastustaakseen kirjailijan kommentteja transsukupuolisiin ihmisiin liittyen. Monet ovat pitäneet Rowlingin kommentteja transfobisina.

Rowling on avautunut aiheesta Twitterissä.

”Viime perjantaina perheeni osoite jaettiin Twitterissä, kun kolme aktivistinäyttelijää otti itsestään kuvia talon edessä. He asettelivat itsensä tarkasti, jotta osoitteemme oli näkyvillä”, Rowling aloittaa ketjunsa.

Nainen kiittää ihmisiä, jotka ilmoittivat kuvasta heti Twitterille. Hän kiittää myös Skotlannin poliisia avusta asiassa. Rowling pyytää kaikkia olemaan jakamatta kuvaa eteenpäin tai poistamaan jo jakamansa kuvapäivitykset. Skotlannin poliisista vahvistetaan Independent-julkaisulle, että tapausta selvitetään.

Yhdessä twiitissään Rowling on jakanut kuvassa esiintyneiden henkilöiden käyttäjänimet. Nämä henkilöt ovat poistaneet Twitter-tilinsä.

”He varmaan luulivat, että jakamalla osoitteeni he voisivat uhkailla minut olemaan vaiti naisten sukupuoleen liittyvistä oikeuksista. Heidän olisi pitänyt tajuta, että olen jo saanut niin monia tappouhkauksia, että voisin tapetoida taloni niillä, enkä siltikään ole lakannut ottamasta kantaa. Ehkäpä he pystyisivät vakuuttamaan, että heidän liikkeensä ei ole uhka naisille, jos he lakkaisivat vainoamasta, häiriköimästä ja uhkailemasta meitä”, Rowling kirjoittaa.

Rowlingin kommentit transsukupuolisuuteen liittyen ovat herättäneet suurta huomiota vuodesta 2019 alkaen. Nainen on muun muassa kirjoittanut pitkän esseen, jossa hän sanoi olevansa huolissaan nykykehityksen asettamasta uhasta naisille.

Haluan, että transnaiset ovat turvassa. En kuitenkaan halua, että samalla tytöiksi syntyneet ovat vähemmän turvassa. Kun vessojen ja pukuhuoneiden ovet avataan kenelle tahansa miehelle, joka uskoo tai tuntee olevansa nainen, avataan ovet samalla ihan kaikille miehille, jotka haluavat tulla sisään”, Rowling muun muassa kirjoitti.

Kirjailijan lausuntoja on kritisoitu muun muassa transfobisina ja tutkimustietoon perustumattomina.

New York Postin mukaan yksi Rowlingin kodin edustalta jaetussa kuvassa esiintyneistä ihmisistä oli koomikko ja transaktivisti Holly Stars, joka puolusti kuvan ottamista päivityksessään. Stars kertoi seisovansa kuvan takana mutta päätyneensä poistamaan sen saatuaan ”hurjan määrän vakavia ja uhkaavia transfobisia viestejä”.