Brasiliassa vältellään lukua 24, koska se liitetään homoseksuaalisuuteen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 7

Brasiliassa joukkueurheilussa pelaajanumeroa 24 vältellään mieluusti, Etelä-Amerikan tapauksessa pääasiassa jalkapallossa. Pelipaidan selässä ei kyseistä numeroa usein näe. Heteromiehen 24-vuotissyntymäpäivien koristuksessa ikävuodet taas saatetaan ilmaista muodossa 23+1.

Syy: luvussa 24 on yhteys homoihin.

Latinalaisessa Amerikassa elää machismo eli machokulttuuri, jossa mitat täyttävään miehuuteen liitetään tiettyjä asenteita ja käyttäytymistä. Miehen rooliin katsotaan kuuluvan esimerkiksi aggressiivisuutta, pelottomuutta, ylpeyttä, asema perheessä naista ylempänä mutta toisaalta taloudellista vastuuta perheensä pärjäämisestä, viriiliyttä - ja myös homokielteisiä asenteita. Mieskunnian loukkaaminen viittaamalla homoseksuaalisuuteen voi synnyttää rajun yhteenoton.

Brasilian homokielteisiäkin kommentteja julkituonut presidentti Jair Bolsonaro on esitetty esimerkkinä homofobisesta latinalaisamerikkalaisen machokulttuurin edustajasta.

Miksi juuri 24?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jogo do bicho on perinteinen uhkapeli. Eläinpelinä tunnettu peli on yhä suosittu kaikkialla maassa, vaikka se on vuodesta 1946 lähtien ollut yhtä Brasilian aluetta lukuunottamatta laiton. Pelilaudalla on 25 eri eläinhahmoa, numeroituna aakkosjärjestyksessä. Järjestysnumeron lisäksi kuhunkin eläimeen on liitetty neljä numeroa yhdestä sataan. Pelilaudalla 24. hahmo on peura, joka on portugaliksi veado. Homomiehiin viittaava halventava nimitys Brasilian portugalissa on puolestaan viado.

Yhteys syntyy, koska sanat äännetään samalla tavoin.

Siksi Brasiliassa peuralla ja homoseksuaalisuudella on yhteys. Ja suositun pelin kautta on yhteys myös numeroon 24.

7 kommenttia

Brasilialainen kaverimme luki tämän jutun. Hän totesi sen pitävän täysin paikkansa.

Hän kertoi myös, että vuonna 2019 Brasilian liittovaltion korkein oikeus hyväksyi lain, jossa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää on pidettävä rikoksena. Laki kieltää myös kaikenlaisen syrjinnän rodun, ihonvärin, etnisen alkuperän, uskonnon ja kansallisen alkuperän perusteella.
Brasilia on syrjintäsuojan synnyttäneen oikeuden vuoden 2019 päätöksen ( https://ranneliike.net/uutiset/15364/brasilian-korkein-oikeus-hlbti-vahemmistoihin-kuuluvien-syrjinta-on-rasismiin-verrattava-rikos ) myötä koko maailmankin mittakaavassa hlbti-vähemmistöjä koskevassa lainsäädännössä yksi edistyneimmistä maista. Toisaalta parlamentissa ei ollut onnistuttu luomaan syrjintäsuojaa, koska tällaisten säännösten katsottiin olevan ristiriidassa uskonnollisten vapauksien kanssa. Brasilia on sinänsä täysin sekulaari valtio, mutta katolisella kirkolla on yhä merkittävä asema.

Samaa sukupuolta olevien välinen seksikin on ollut laillista Brasiliassa vuodesta 1830 lähtien. Alaikäisiin kohdistuvat ns. eheytyshoidot ovat olleet kiellettyjä vuosituhannen vaihteesta lähtien. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustettiin 2010 ja pian sen jälkeen sallittiin avioliitot samaa sukupuolta olevien välillä. Nykyisin monissa kouluissa kiinnitetään huomiota moninaisuuden hyväksyntään. São Paulon pride-paraatia pidetään maailman suurimpana: siihen on osallistunut vuosittain useampi miljoonaa ihmisiä.

Samalla mainittu machismo haastaa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien oikeuksia ja yksilönvapauksia arjessa.

Erityisesti perinteisestä normista poikkeavat miehiksi oletetut ovat machokulttuurissa halveksuttuja "epämiehiä". Homoseksuaaliset naiset puolestaan ovat astuneet ulos siitä roolista, että olisivat "miehiä varten", ja saavat siksi osakseen ärtymystä. Brasiliassa hlbti-vähemmistöihin kohdistuvat väkivallanteot ja henkirikokset ovat merkittävä ongelma. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nähdään ymmärrykseni mukaan olevan täysin kahden sukupuolen mallin ulkopuolella. Silti transsukupuolisiinkin henkilöihin kohdistuu jatkuvaa syrjintää sekä väkivallan uhkaa, ja vuosittain raportoidaan noin kaksisataa transvähemmistöön kuuluvaan kohdistuvaa henkirikosta, jossa taustalla on ollut vähemmistöön kuulumiseen liittyvä vihamotiivi.

Brasilia on pinta-alaltaan ja väkimäärältään suuri maa ja kulttuureissaankin erittäin kirjava.