Sateenkaariperheet ry katsoo, että hallituksen esitys vanhemmuuslaiksi ei kohenna sateenkaariperheiden lasten asemaa. Järjestöt ovat kritisoineet vanhemmuuslakiesitystä jo aiemmin., sekä sen lähtiessä lausuntokierrokselle että aiemminkin, kun kävi ilmi, että sateenkaariperheiden toivomat uudistukset ovat jäämässä hallituksen suunnitelmissa huomiotta.
Sateenkaariperheet kritisoi torstaina julkaistussa tiedotteessaan esimerkiksi sitä, että vastakin väestötietojärjestelmään kirjattaisiin vanhemmuusnimikkeiden sukupuolittuneesti isyytenä ja äitiytenä. Yhdistyksen mukaan lasten oikeuksien loukkaukset ja altistuminen syrjinnälle johtuvat nimenomaan epäjohdonmukaisesti sukupuolitetuista väestötietojärjestelmän merkinnöistä. Esiin nostetaan myös se, että useamman kuin kahden oikeudellisen vanhemman mahdollisuutta ole tulossa.
Yhdistyksen keskeisimmät vaatimukset vanhemmuuslakiin, adoptiolakiin ja hedelmöityshoitolakiin liittyvät syntyvän lapsen vanhemmuuden vahvistamiseen ja lapsen elämän aikana vakiintuneen vanhemmuuden vahvistamiseen.
Syntyvän lapsen vanhemmuus voidaan vahvistaa vanhempien välisen, ennen lapsen alulle saattamista solmitun sopimuksen perusteella esimerkiksi apilaperhe-, koti-inseminaatio- ja sijaissynnytystilanteissa, ja myös silloin kun vanhempia on useampia kuin kaksi.
Lapsen elämän aikana vakiintunut vanhemmuus voidaan vahvistaa perheen sisäisen adoption kautta myös silloin, kun tosiasialliset vanhemmat ovat avoliitossa tai eronneet, tai kun he eivät koskaan ole olleetkaan parisuhteessa tai kun heitä on useampia kuin kaksi.
Muutosvaatimuksia perustellaan lasten oikeusturvan edistämisellä.
Yhdistys vaatii, että vanhemmuuden määrittymiseen liittyvää lainsäädäntöä koskeva laaja selvitystyö käynnistetään välittömästi.
- Vanhemmuuden määrittymiseen liittyvää lainsäädäntöä koskeva laaja selvitystyö on käynnistettävä välittömästi, vaatii Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.
- Koska hallituksen perhevapaaesitys sitoi perhevapaatkin oikeudelliseen vanhemmuuteen, olisi entistä tärkeämpää, että oikeudellinen vanhemmuus voitaisiin vahvistaa kaikille tosiasiallisille vanhemmille. Oikeudellinen vanhemmuus on ainoa tapa taata lapselle esimerkiksi lähtökohtainen tapaamisoikeus, oikeus elatukseen, oikeus perinnön lakiosaan sekä asema vanhemman oikeudenomistajana.
Hallituksen on tarkoitus teknisesti yhdistää nykyiset isyys- ja äitiyslait yhdeksi vanhemmuuslaiksi. Uuden vanhemmuuslain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.