Seta: Asiallisen tiedon omena -tunnustus Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4
Asiallisen tiedon omena -palkinnon sai vuonna 2021 Kirkon kasvatus- ja perheasiat. Vasemmalta Sakris Kupila, Sari-Annika Pettinen ja Jarmo Kokkonen. (kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio)

Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikökö sai Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnon. 

Huomionosoitus myönnetään yksikölle sen ansiokkaasta työstä asiallisen tiedon jakamiseksi sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen sekä perheiden moninaisuudesta ja sateenkaari-ihmisten puolustamisesta erityisesti seurakuntien kasvatuksen ja perhetyön piirissä. Kirkkohallitus julkaisi tänä vuonna Sateenkaarinuorten hyvinvointi seurakunnissa -julkaisun. Se on levinnyt laajasti seurakuntien, uskonnollisten yhteisöjen ja kasvatustoimijoiden kentässä sekä myös kaupunkien työhön.

Setan hallitus arvostaa, että yksikkö on tarttunut erittäin ajankohtaiseen aiheeseen ja tarttunut toimeen sateenkaarinuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Yksikkö on järjestänyt myös sateenkaariteemaisia verkkoseminaareja, kuten Saanko olla totta kirkossa? ja Sateenkaariparit -mitä kuuluu nyt?

Tunnustuksen jakoi Setan puheenjohtaja Sakris Kupila Kirkkohallituksessa Helsingissä 14. syyskuuta. Palkinnon vastaanottivat Kasvatuksen ja perheasioiden yksikön johtaja Jarmo Kokkonen ja johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen.  

- Yksikön työtä on leimannut tietoperustaisuus. Kiitämme siitä, että se on huolehtinut oman organisaation osaamisen vahvistamisesta sateenkaariteemoista ja se on kouluttanut ja järjestänyt tietopohjaisia ja sateenkaari-ihmisten hyvinvointia tukevia henkilöstökoulutuksia jo noin kymmenen vuoden ajan, Setan hallitus perustelee.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Olemme erittäin iloisia ja onnellisia tästä tunnustuksesta. Kirkon kasvatus- ja perhetyö tavoittaa huomattavan osan suomalaisista. Lisääntyvä tieto ihmisestä ja tietoperustainen työ luovat pohjaa sille, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi kirkon toiminnassa. Tämä tunnustus kannustaa meitä jatkamaan ja syventämään työtämme yhdenvertaisen kirkon ja yhteiskunnan puolesta, kertoo yksikön johtaja Jarmo Kokkonen.

Asiallisen tiedon omenan lisäksi Setan hallitus lähettää erityiskiitokset myös kahdelle muulle taholle niiden toimista asiallisen tiedon levittämiseksi. Kiitokset annetaan Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostolle sen aloitteesta sateenkaarisanaston kääntämiseksi saamen kielille ja sateenkaarimedia Kehrääjälle sateenkaariteemojen asiallisesta uutisoinnista.

Seta jakaa Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnon vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Tunnustus on jaettu vuodesta 1991 saakka. Setan hallitus valitsee tunnustuksen saajan yleisöehdotusten perusteella.

4 kommenttia

Onkohan Seta päättänyt lopettaa moitteiden jakamisen vai eikö moitittavaa enää ole? Kunniarottaa ei taidettu jakaa tänä, eikä viime vuonna. Väärinkäytöksiin toki pitää puuttua.

Kannatan mieluiten kannustavaa linjaa. Miksi annettaisiin lisää julkisuutta huonosti käyttäytyvälle taholle. Näkyvyyttähän änkyrät haluavat ja uuden syyn ryhtyä marttyyriksi.

***

Tähän pieni tarina, joka on kantani mukainen.

Kaukana toisella mantereella asuva sukulaispoikani halusi varusmiespalvelukseen Suomen armeijaan. Lähdin kutsuntoihin hänen mukaansa tulkiksi. Suuren joukon käsittelyyn oli useita "kuulusteluryhmiä". Jouduimme kuultavaksi ryhmään, jota veti vanha upseeri. Kohtelu oli mielestäni perin epäkohteliasta ja öykkärimäistä. Henkilöltä ilmeisesti puuttui tietoa tästä erikoistapauksestamme. Hän vastasi lähinnä pottuilemalla. Sukulaispojan asiaan ei saatu mitään selvyyttä. Teki mieleni sivaltaa häntä. Kävelimme kuitenkin vain ulos.

Päätin kokeilla toista ryhmää. Sitä veti nuorehko upseeri, jolla tieto ja jopa kielitaito olivat hyvin hallinnassa. Hän selitti ja opasti todella hyvin. Otin hänen nimensä ja yksikkönsä tiedot talteen.

Päätin "kostaa" omalla tavallani. Selvitin hänen yksikkönsä johtajan yhteystiedot. Laadin perustellun PAPERIkirjeen johtajalle, kiittäen nimeltä tuota asiamme hyvin hoitanutta upseeria ja käyttäen armeijaan sopivia, miehisiä adjektiiveja. Öykkäriupseeria ja hänen käyttäytymistään en maininnut sanallakaan. Ajatukseni oli, että kirje tulisi yksikössä julkiseksi. Toivottavasti niin tapahtui. En saanut koskaan palautetta kirjeestäni.
Jossain määrin hankalassa ympäristössä tapahtuvaa myönteistä kehitystä on hyvä tuoda esiin ja kehitystä edistäviä rohkaista. Tämänvuotinen huomioiminen meni varmastikin oikeaan osoitteeseen. Myönteiset asiat edistyvät usein tehokkaimmin myönteisen kautta.

Kunniarottien osalta on ollut välivuosia. Nyt taitaa olla kolmas peräjälkeen. Jossain vaiheessa muistelen käydyn keskustelua siitä, etteivät nämä antipalkinnot ole hyvä juttu. Ja varmasti pakolla kaiveltuina eivät olekaan. Ehkä mitään yksittäisiä osoittelun arvoisia juuri tähän aikaan liittyviä asioita ei ole tapahtunut - ja toisaalta vaikkapa "arvokonservatiivinen" rintama on enemmänkin sellainen pysyvämpi viitekehys, minkä puitteissa turahtelee vähän päästä vuodesta toiseen.

Minusta yksittäisiä hlbti-kielteisiä irtiottoja on hyvä ottaa luupin alle tarpeen niin vaatiessa. Silloin keskustelun herättäminen voi herättää ajatuksia ja synnyttää muutosta, kun perustelujen saattelemana kissa nostetaan pöydälle. Suu kannattaa avata silloin kun oikeasti on sanottavaa. Näinä aikoina asioita ei voi kuvitella, että jonkin selvästi haitallisen asian vaikutusta voisi lievittää vaikenemalla.