Seta: Asiallisen tiedon omena -tunnustus Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 25.9.2021 11:06
Onkohan Seta päättänyt lopettaa moitteiden jakamisen vai eikö moitittavaa enää ole? Kunniarottaa ei taidettu jakaa tänä, eikä viime vuonna. Väärinkäytöksiin toki pitää puuttua.

Kannatan mieluiten kannustavaa linjaa. Miksi annettaisiin lisää julkisuutta huonosti käyttäytyvälle taholle. Näkyvyyttähän änkyrät haluavat ja uuden syyn ryhtyä marttyyriksi.

***

Tähän pieni tarina, joka on kantani mukainen.

Kaukana toisella mantereella asuva sukulaispoikani halusi varusmiespalvelukseen Suomen armeijaan. Lähdin kutsuntoihin hänen mukaansa tulkiksi. Suuren joukon käsittelyyn oli useita "kuulusteluryhmiä". Jouduimme kuultavaksi ryhmään, jota veti vanha upseeri. Kohtelu oli mielestäni perin epäkohteliasta ja öykkärimäistä. Henkilöltä ilmeisesti puuttui tietoa tästä erikoistapauksestamme. Hän vastasi lähinnä pottuilemalla. Sukulaispojan asiaan ei saatu mitään selvyyttä. Teki mieleni sivaltaa häntä. Kävelimme kuitenkin vain ulos.

Päätin kokeilla toista ryhmää. Sitä veti nuorehko upseeri, jolla tieto ja jopa kielitaito olivat hyvin hallinnassa. Hän selitti ja opasti todella hyvin. Otin hänen nimensä ja yksikkönsä tiedot talteen.

Päätin "kostaa" omalla tavallani. Selvitin hänen yksikkönsä johtajan yhteystiedot. Laadin perustellun PAPERIkirjeen johtajalle, kiittäen nimeltä tuota asiamme hyvin hoitanutta upseeria ja käyttäen armeijaan sopivia, miehisiä adjektiiveja. Öykkäriupseeria ja hänen käyttäytymistään en maininnut sanallakaan. Ajatukseni oli, että kirje tulisi yksikössä julkiseksi. Toivottavasti niin tapahtui. En saanut koskaan palautetta kirjeestäni.
Jossain määrin hankalassa ympäristössä tapahtuvaa myönteistä kehitystä on hyvä tuoda esiin ja kehitystä edistäviä rohkaista. Tämänvuotinen huomioiminen meni varmastikin oikeaan osoitteeseen. Myönteiset asiat edistyvät usein tehokkaimmin myönteisen kautta.

Kunniarottien osalta on ollut välivuosia. Nyt taitaa olla kolmas peräjälkeen. Jossain vaiheessa muistelen käydyn keskustelua siitä, etteivät nämä antipalkinnot ole hyvä juttu. Ja varmasti pakolla kaiveltuina eivät olekaan. Ehkä mitään yksittäisiä osoittelun arvoisia juuri tähän aikaan liittyviä asioita ei ole tapahtunut - ja toisaalta vaikkapa "arvokonservatiivinen" rintama on enemmänkin sellainen pysyvämpi viitekehys, minkä puitteissa turahtelee vähän päästä vuodesta toiseen.

Minusta yksittäisiä hlbti-kielteisiä irtiottoja on hyvä ottaa luupin alle tarpeen niin vaatiessa. Silloin keskustelun herättäminen voi herättää ajatuksia ja synnyttää muutosta, kun perustelujen saattelemana kissa nostetaan pöydälle. Suu kannattaa avata silloin kun oikeasti on sanottavaa. Näinä aikoina asioita ei voi kuvitella, että jonkin selvästi haitallisen asian vaikutusta voisi lievittää vaikenemalla.
  • 3 / 4
  • martin
  • 10.10.2021 20:43
Onnittelut hyvin ansaitulle palkinnolle.
Tutuestuessani Turussa pari vuotta sitten Turku Priden aikoihin heidän toimintaansa paikan päällä en voi muuta sanoa kuin hyvin ystävällistä ja ammattimaista.
  • 4 / 4
  • human
  • 15.10.2021 21:28
Jokohan evlut.kirkko tuosta jo älyäisi poistaa ne kaikki saatanalliset vihapuhesäkeet sukupuolia ja seksuaalisuuksia vastaan sieltä aatekirjasestaan, jota he jakavat perheasiat mielessään. Siellähän tuomitaan polyamoris-heteroseksuaalisesti suuntautuneetkin . . . tai on armollisesti sovitettu pedofiliat ja raiskaamisetkin - miten sen sitten tulkitseekaan.
Toki tietenkin sekin käy, jos he tunnustavat "noin tai näin", myönteisesti, etteivät siihen usko.