Ari-Pekka Liukkonen toinen Suomen joukkueen lipunkantajista olympialaisten avajaisissa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1
Ari-Pekka Liukkonen Jyväskylässä 12. heinäkuuta 2021 (Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva)

Suomen lippua Tokion olympialaisten avajaisissa kantavat vapaauinnin Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen ja trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela.

Asiasta kerrotaan Suomen olympiakomitean keskiviikkoisessa tiedotteessa.

Tokion kesäolympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina 23.7. Avajaisista tulee monella tavoin aiemmasta poikkeavat, mutta perinteinen joukkueiden avajaismarssi kuitenkin toteutetaan. Tokion koronatilanteen vuoksi on kuitenkin väläytelty jopa kisojen peruuttamista viime hetkellä. Alkuaan Tokion olympialaiset oli määrä järjestää kesällä 2020, mutta ne siirrettiin koronaepidemian vuoksi.

Tällä kertaa jokaiselle maalle on nimetty kaksi lipunkantajaa.

Suomen lipun kantaminen olympialaisten avajaisissa on urheilijoiden keskuudessa arvostettu tehtävä, jolla on pitkä traditio. Halusimme valita tehtävään urheilijat, joilla on pitkäkestoinen ja kunnioitettava ura kansainvälisellä huipulla, ja jotka ovat myös joukkueen sisällä vahvoja persoonia. Näillä kriteereillä Satu ja Ari-Pekka ovat erinomainen valinta lipunkantajan rooliin, Suomen joukkueen johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vapaauinnin tuore Euroopan mestari ja kolminkertainen olympiakävijä Ari-Pekka Liukkonen arvostaa lipunkantajan tehtävää.

Lipunkantajan rooli on tehtävä, joka tarjoutuu vain harvoille. On kunnia jatkaa yli satavuotiasta perinnettä ja kantaa lippuamme nyt, kun avajaisia päästään poikkeuksellisen pitkän odottelun jälkeen viimein viettämään, Liukkonen sanoo.

Liukkonen kertoi helmikuussa 2014 Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa homoseksuaalisuudestaan. Liukkonen on ensimmäinen miespuolinen suomalainen huippu-urheilija, joka tulee kaapista aktiiviuransa aikana.

1 kommenttia

Helsingin Sanomissa käsitellään olympiaurheilijoiden kannanilmaisuja ( https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008144694.html ) eli aktivismia. Lehti kirjoittaa, että kansainvälinen olympiakomitea (KOK) sallii nyt urheilijoiden kannanotot ja mielenilmaukset suorituksen yhteydessä, mutta palkintopallilla ei. Aiemmin olympialaisten säännöt kielsivät poliittiset mielenilmaisut urheilusuoritusten yhteydessä, mutta Tokion kisojen alla kantaa lievennettiin. Aktivismiin liittyvät eleet eivät saa kohdistua keneenkään tiettyyn ihmiseen, maahan tai organisaatioon eikä se saa olla loukkaava tai häiritä vastaajaa.

Helsingin Sanomat kirjoittaa Amnestyn lausunnosta, jonka mukaan ihmisoikeuskysymyksiä Japanissa ovat erityisesti kuolemanrangaistuksiin, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen syrjintään, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät asiat. Yleisemmin merkittävä esiin varmasti nouseva kysymys on rasismi.

Olympiakomitean viestintäjohtaja Mika Noronen sanoo Helsingin Sanomille, että itselleen tärkeistä asioista kertomisessa paras tapa on olla sellainen kuin on ja kertoa rehellisen mielipiteensä.

Suomen lippua kantava Ari-Pekka Liukkonen kertoo arvostavansa sitä, että seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva urheilija saa olla lipunkantajana. Hän pitää tasa-arvon kannalta tärkeänä myös sitä, että naislipunkantajia on aiempaa enemmän. Yhdysvaltain jalkapallojoukkueen Megan Rapinoe on myös ottanut lukuisissa yhteyksissä kantaa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta sekä rasismia vastaan.

Helsingin Sanomat kertoo myös torstaina KOK:lle luovutetusta 150 urheilijan, aktivistin, toimittajan, tutkijan ja professorin allekirjoittamasta kirjeestä, jossa vaaditaan, että mieltään ilmaisevia urheilijoita ei rangaista ( https://alicenter.org/wp-content/uploads/2021/07/IOC-Rule-50_HR-Expert-Letter_Final-final.pdf ).