Unkarin parlamentti hyväksyi lain, jolla kielletään hlbti-aihepiiristä kertominen alaikäisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 3
Unkarin parlamentin rakennus pääkaupunki Budapestissa

Unkarin parlamentti on hyväksyi lain, joka rajoittaa merkittävästi asiallisen tiedon kertomista hlbti-teemaisista asioista. Maata johtava konservatiivinen Fidesz-puolue esitteli edellisellä viikolla lakialoitteen, jolla kiellettäisiin toiminta, jonka katsotaan edistävän homoseksuaalisuutta tai sukupuolenkorjauksia alaikäisten parissa.

Laki kieltää asettamasta alaikäisten saataville esimerkiksi homoseksuaalisuutta, sukupuolenkorjausta tai ”poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä” koskevaa sisältöä. Seksuaalikasvatus ei puolestaan saa tähdätä "sukupuolierottelun, sukupuolenkorjauksen tai homoseksuaalisuuden edistämiseen". Uutta lainsäädäntöä perustellaan alaikäisten suojelemisella.

Unkarin 199-edustajaninpaikkainen parlamentti hyväksyi lain äänin 157-1. Suurin osa oppositiopuolueista boikotoi äänestystä.

Lakihanketta on kritisoitu ilmaisuvapauden ja lasten oikeuksien rajoittamisesta, ja sitä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaantulleeseen ns. homopropagandalakiin. Maanantaina yli viisi tuhatta ihmistä kokoontui Unkarin pääkaupungissa Budapestissa parlamenttirakennuksen luo osoittamaan mieltä lakihanketta vastaan.

Budapestissa osoitettiin mieltä hallituksen homopropagandalakihanketta vastaan (kuva: Gergely Besenyei / AFP / Lehtikuva)

Kielletyksi tulee alle 18-vuotiaille suunnattu hlbti-teemainen kirjallisuus mukaanlukien opetuksellinen materiaali. Samoin kielletyksi tulee seksuaalivähemmistöjen oikeuksia koskeva mainonta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat yksityiskohdat ovat osa lakikokonaisuutta, johon liittyy myös alaikäisten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevia pykäliä.

Euroopan unioni puhuu rahoitusrajoituksista Unkarille

Euroopan unionin tasa-arvokomissaari Helena Dalli on kommentoinut Unkarissa tehtyä päätöstä uutistoimisto Reutersille.

Dallin mukaan EU voi rajoittaa Unkarin rahoitusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Mikäli et noudata EU:n yhteisiä arvoja - kuten demokratiaa tai tasa-arvoa, et myöskään ole oikeutettu ottamaan varoja omalle projektillesi.

Vastaavanlaisiin toimiin on ryhdytty aiemmin Puolassa "hlbti-vapaiksi vyöhykkeiksi" julistautuneita alueita vastaan. 

Euroopan Unioni julkaisi loppuvuodesta 2020 ohjelman hlbtiq-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Ohjelman tavoitteena on torjua syrjintää, vahvistaa turvallisuutta ja parantaa sateenkaariperheiden oikeuksia.

Parlamenttivaalit lähestyvät

Unkarissa valtamedia on lähes täysin valtapuolueen ja sitä lähellä olevien toimijoiden hallinnassa. Joidenkin arvioiden mukaan lakihanke liittyy vuoden 2022 alun vaalien kampanjointiin, ja sillä pyritään innostamaan arvokonservatiivisia voimia. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on mielipidemittausten mukaan menettänyt kannatustaan, ja arvioiden mukaan puolue yrittää etsiä keinoja pitää kannatusta kasassa.

Päivitys klo 21.27: Lisätty maininta Euroopan unionin rahoitusrajoitusmahdollisuudesta.

3 kommenttia

Umpikristillistynyt, takapajuisen kristillispakanallinen Unkari liittyi tuossakin ristiriitailemaan maallistuneen länsimaista Eurooppaa vastaan, umpikristillisten Venäjän ja Puolan seuraksi.

Tuota kristillis-taantumusta on syytä torjua tomerasti, tai äärikristllis-takapajuinen konservatismi leviää Keski-Euroopasta taas, kuten lähihistoriassa 80 vuotta sitten pääsi käymään - ja silloiinkin Unkari oli radikalisoituneessa kristillis-natsismissa mukana.
Tässä Unkarin uudessa laissa on nyt uhka myös siihen, että esimerkiksi julkiset pride-tapahtumat voitaisiin viranomaisten piirissä tulkita homouden ja sukupuolenkorjausprosessin mainostamiseksi alaikäisille. Ihan Venäjän malliin.