Italiassa lakihanke viharikos-määritelmän laajentamisesta myös hlbti-vähemmistöihin kohdistuviin rikoksiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Italiassa katolisen kirkon läsnäolo on vahva, ja sillä on merkittävä vaikutus asenteisiin.

Italian senaatin on määrä lähiaikoina alkaa käsitellä lakiesitystä, joka koventaisi rangaistuksia sellaisesta syrjinnästä ja väkivallanteoista, joissa perusteena on kohteen kuulumien seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Lisäksi vammaisuus on esityksessä otettu rangaistuksen koventamisperusteeksi.

Lakiesityksessä on mainittuna myös alkuaan kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä tunnettu 17. toukokuuta, joka nykyään on nimetty kattamaan hlbti-vähemmistöjä laajemmin: kansainvälinen homofobian, bifobian, transfobian ja intersukupuolisuusfobian vastainen päivä. Esityksen mukaan 17.5. myös kouluissa olisivat esillä hlbti-vähemmistöjen oikeudet. Myös syrjintätapausten säännöllistä tilastointia edellytetään lakiesityksessä.

Nykyisin viharikosperuste koskee etniseen taustaan tai uskontoon kohdistuvia rikoksia.

Edustajahuone hyväksyi lakiesityksen marraskuussa, mutta etenkin Lega-puolue on vastustanut lakiuudistusta. Pohjoisen liiton eli kansalliskonservatiivisen Lega Nord -puolueen johtaja Matteo Salvini oli keväällä 2019 puhujana konservatiivisen hlbti-vähemmistöjä vastustavan järjestön kokoontumisessa Italian Veronassa. Tapahtumassa on mukana myös Generazione Famiglia -järjestö, joka on suomalaisen Aito avioliitto ry:n vastine Italiassa - ja molemmat ovat vastustaneet hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta edistäviä hankkeita. Italiassa vahva katolinen kirkko on myös pyrkinyt vesittämään uudistusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Sanomat kertoo asiaa koskevassa uutisessaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kohdistuneista syrjinnästä tai väkivallasta uutisoidaan keskimäärin joka kolmas päivä, mutta suurimmasta osasta tapauksista ei tehdä rikosilmoitusta. EU:n perusoikeusviraston raportin mukaan noin kolmannes italialaisista hlbti-vähemmistöhin kuuluvista on kokemut vuoden aikana häirintää ja kahdeksan prosenttia fyyistä väkivaltaa viiden vuoden aikana. Vain yksi kuudesta oli tehnyt rikosilmoituksen, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa Italiassa ajavan Arcigay-yhdistyksen pääsihteeri Gabriele Piazzoni.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe sijoittaa Italian vuosivertailussaan EU-maiden häntäpäähän hlbti-vähemmistöihin kuuluvien aseman suhteen. Italiassa järjestön asettamat kriteerit toteutuvat 22-prosenttisesti, kun ne esimerkiksi Suomessa toteutuvat 65-prosenttisesti. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!