Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee 16. toukokuuta yleisölle avoimen Sateenkaarihistorian hakusanakirjan verkossa. Esillä on ennen Toista maailmansotaa Helsingin Sanomissa käytettyjä seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta kuvaavia käsitteitä.
Hakusanakirjasta kerrotaan Tampereen yliopiston tiistaina julkaisemassa tiedotteessa.
Hakusanakirja on laadittu etsimällä Helsingin Sanomista sanoja ja ilmauksia, joita vuosina 1904–1939 on käytetty homoista, lesboista, transsukupuolisista ja intersukupuolisista ihmisistä, ja esitetty ne asiayhteydessään. Sateenkaarihistorian hakusanakirja -hankkeen johtaja on dosentti Tuula Juvonen, joka on myös Sateenkaarihistorian ystävät ry:n puheenjohtaja.
Hakusanakirja on laadittu etsimällä Helsingin Sanomista sanoja ja ilmauksia, joita vuosina 1904–1939 on käytetty homoista, lesboista, transsukupuolisista ja intersukupuolisista ihmisistä, ja esitetty ne asiayhteydessään. Hakusankirjan lukemista kuvaillaan jo itsessään aikamatkaksi. Sanakirjassa esitellyt hakusanat kertovat paljon oman aikansa asenteista.
Esillä olevista hakusanoista mainitaan esimerkiksi epäterve degeneraatio-ilmiö; esiintyä naisen puwussa; harhaviettisyys; hermohimoinen riutumus; homoseksuellinen rikkomus; luonnonvastaisten viettien puhkeaminen; miessukupuolisia yhtymyksiä; ne tekoset; pukeutuu miesväen vaatteisiin; seksuaalista abnormisuutta; sekä mies että nainen.
Julkaisulla juhlistetaan sitä, että homoseksuaalisten tekojen rangaistavuuden poistamisesta Suomessa on kulunut 50 vuotta. Samalla homoseksuaalisuuden sairausluokituksen poistamisesta puolestaan on kulunut Suomessa 40 vuotta.
Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous puolestaan poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990, ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteellisen patologisoinnin päättymisen muistamiseksi luotiin vuuonna 2005 kansainvälinen homofobian vastainen teemapäivä. Myöhemmin 17.5. vietettävän teemapäivän nimi laajeni kattamaan muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Uudessa WHO:n vuoden 2022 voimaan virallisesti tulevassa ICD-11 -tautiluokituksessa transsukupuolisuuskaan ei enää ole mukana.