Japani: samaa sukupuolta olevien avioliiton kielto oikeuden mukaan perustuslain vastainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Monilla alueilla Tokiossa tunnustetaan samaa sukupuolta olevien parisuhteet puolivirallisesti. Suurimmassa osassa maata samaa sukupuolta olevia kumppaneita pidetään kuitenkin juridisesti keskenään ventovieraina.

Samaa sukupuolta olevien aviliiton kieltäminen rikkoo maan perustuslakia, linjasi oikeusistuin Japanissa Sapporon kaupungissa. 

Esimerkiksi BBC kertoo uutistoimisto AFP:n välittämän uutisen.

Oikeuden päätöstä pidetään merkittävänä. Sillä arvioidaan olevan mahdollisesti vaikutuksia lainsäädäntöön tulevaisuudessa. Tuomioistuin katsoo, että samaa sukupuolta olevilla pareilla tulee olla samat lailliset mahdollisuudet kuin ne, jotka saadaan avioitumisen myötä. Oikeus viittaa maan perustuslain 14. artiklaan, jonka mukaan kaikki ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia.

Oikeuskäsittelyn taustalla on toistakymmentä samaa sukupuolta olevaa paria, jotka ovat haastaneet maan hallituksen oikeuteen syrjinnästä. Japanin yleisradioyhtiö NHK kertoo, että vastaavanlaisia oikeuskäsittelyjä on vireillä Tokiossa, Osaksassa, Nagoyassa ja Fukuokassa.

Sapporon kaupungissa annettu ensimmäinen ratkaisu herätti iloa yhdenvertaisuuden puolesta kampanjoivien keskuudessa. Erityistä tyytyväisyyttä herätti toteamus, että seksuaalinen suuntautuneisuus on sukupuoleen tai etniseen taustaan vertautuva asia, jota ihmiset eivät itse voi valita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haasteen takana olivat vaatineet miljoonan jenin (noin 7 700 euron) korvauksia kutakin asianomistajaa kohti. Korvausvaatimus ei kuitenknaan menestynyt. Tuomioistuin katsoi, että lainsäätäjillä on ollut ongelmia ehtiä säätää lakeja asiassa, joka on tullut yhteiskunnalliseen keskusteluun vasta hiljattain.

Nykyisin samaa sukupuolta olevilla pareilla on Japanissa monien käytännön asioiden järjestämisessä. Esimerkiksi asunnon vuokraaminen yhdessä ei aina onnistu. Myös esimerkiksi terveydenhuollon piirissä kumppanit saatetaan katsoa toisilleen ventovieraiksi. Esimerkiksi erään tähän kokonaisuuteen liittyvä kantaja kuoli kesken prosessin, eikä lääkäri suostunut kertomaan tietoja tämän kumppanille vedoten siihen, ettei näiden välillä ole laillista perhesuhdetta.

Japani on johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän maista ainoa, joka ei tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Japanin perustuslaissa avioliitto on määritelty miehen ja naisen väliseksi. Perustuslakia ei ole muutettu sen jälkeen, kun nykymuotoinen perustuslaki hyväksyttiin Toisen maailmansodan jälkeen. Perustuslakimuutos vaatii parlamentin jäsenistä hyväksynnän kahdelta kolmasosalta ja enemmistön kansanäänestyksessä. Historiallisesti Japanissa seksuaalivähemmistöihin on suhtauduttu suvaitsevasti, eivätkä esimerkiksi samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ole olleet kriminalisoituja vuoden 1880 jälkeen. Teollistumisen aikaan ennakkoluulot kuitenkin lisääntyivät. 

Enemmistö japanilaisista hyväksyy ajatuksen avioliiton avaamisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille. Alle 50-vuotiaista lähes 80 prosenttia suhtautuu asiaan myötämielisesti. Japanissa keski-ikä on kuitenkin korkea, joten ikääntyvien vaikutus päätöksenteossa näkyy.

Nykyisin valtio ei tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita millään tavoin, eikä maassa ole käytännössä minkäänlaista syrjintäsuojaa. Paikallisesti voimassa olevia syrjinnältä suojaavia säännöksiä kuitenkin on ja joillain alueilla samaa sukupuolta olevien parisuhdekin tunnustetaan. 
 
Kesällä 2019 pääoppositiopuolueet tekivät lakiesityksen, jossa vaaditaan tasa-arvoista avioliitto-oikeutta. Keskustelu avioliittokysymyksestä on vilkastunut Taiwanin hyväksyttyä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden.
 

3 kommenttia

Eräs Japania tunteva tuttuni kertoi keskustelun aiheesta olevan repivää. Suomalaiseen keskuteluun verrattuna sävy on huomattavasti aggressiivisempi ja törkyisämpi kuin meillä hlbti-keskustelu on ollut. Erityisesti sosiaalisessa mediassa anonymiteetin suojista esitetyt kommentit kuuluvat olevan hyvin loukkaavia ja häpäiseviä luonteeltaan.

Perinteisestihän japanilainen tapa- ja keskustelukulttuuri on hyvin hillittyä, ja näistä tavoista poikkeaminen on koettu muiden silmissä häpeälliseksi. Tällainen lienee suitsinut aika hyvin ylilyöntejä. Sen sijaan anonyyminä esiintyminen on ehkä mahdollistanut syvimpien tuntojen tuomista esiin pidäkkeettä ja ilman häpeän uhkaa. Perinteisistä tavoista poikkeaminen keskustelukulttuurissa on kuulemma myös muuttunut hyväksyttävämmäksi muutenkin.
Japanilaisessa kulttuurissa on ikään kuin kaksi puolta. Julkinen tapakulttuuri on ollut kohteliasta. Siellä käydessä oli jopa hämmentävää, kun hotelleissa ja ravintoloissa kulkiessa koko ajan joku oli kumartelemassa. En ollut sellaiseen tottunut.

Tunteiden julkinen ilmaisu, ainakaan kielteinen ei ollut ennen suotavaa.

Ajattelen japanilaisen kulttuurin aiheuttaneen tähän asti ihmisille sisäisiä paineita, joita ei voi purkaa. Häpeä ja kasvojen menettäminen on lähes sietämätön kokemus, johon hyväksyttävänä ratkaisuna tuossa kulttuurissa on käytetty itsemurhaa.

Kaunotaiteet ovat hyvin hienostuneita ja hillittyjäkin. Sitten on se raaka samurai-historia, jossa päitä katkeili. Tuntuu kuitenkin vaikuttavan siellä vieläkin.

Matkallani näin teatterissa yhden elokuvaesityksen lapsille. Päättelin nimestä meneväni katsomaan jotakin aivan muuta. Se oli jonkinlainen piirretty animaatio tms. Kuvasto oli niin raakaa, että vaikka se oli piirretty, suljin silmäni välillä. Irtojäsenet ja suolenpätkät lentelivät. En voinut mitenkään ymmärtää, että elokuva oli kohdistettu nimenomaan lapsille. Meillä sitä tuskin esitettäisiin edes korkeimman ikärajan elokuvana.