Japanissa keskustellaan perustuslain muuttamista samaa sukupuolta olevien avioliitot sallivaksi. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Perustuslakimuutos vaatii parlamentin jäsenistä hyväksynnän kahdelta kolmasosalta ja enemmistön kansanäänestyksessä.
Japanissa ei perustuslakia ole muutettu sen jälkeen, kun nykymuotoinen perustuslaki hyväksyttiin Toisen maailmansodan jälkeen. Vallassa oleva liberaalidemokraattinen puolue ovat pyrkineet muuttamaan perustuslakia siten, että maan puolustusvoimien asema tulisi tarkemmin määriteltyä. Puolueen piirissä on haluja samalla mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta tälle on puolueen piirissä myös vastustusta.
Enemmistö japanilaisista hyväksyy ajatuksen avioliiton avaamisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille. Alle 50-vuotiaista lähes 80 prosenttia suhtautuu asiaan myötämielisesti. Japanissa keski-ikä on kuitenkin korkea, joten ikääntyvien vaikutus päätöksenteossa näkyy.
Nykyisin valtio ei tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita muutenkaan, eikä maassa ole käytännössä minkäänlaista syrjintäsuojaa. Paikallisesti voimassa olevia syrjinnältä suojaavia säännöksiä kuitenkin on ja joillain alueilla samaa sukupuolta olevien parisuhdekin tunnustetaan.
Kesäkuussa pääoppositiopuolueet tekivät lakiesityksen, jossa vaaditaan tasa-arvoista avioliitto-oikeutta. Keskustelu avioliittokysymyksestä on vilkastunut Taiwanin hyväksyttyä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden.