Yhdysvaltain parlamentin alahuone hyväksyi torstaina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöä syrjinnältä suojaavan lakiesityksen. Equality Act etenee seuraavaksi senaatin äänestettäväksi.
Asiasta kirjoittavat esimerkiksi PinkNews ja Advocate.
Demokraattienemmistöinen alahuone hyväksyi lakiesityksen ensimmäisen kerran jo vuonna 2019, mutta sitä ei tuolloin viety koskaan ylähuoneen eli senaatin äänestettäväksi, joka oli tuolloin republikaanienemmistöinen. Nyt senaatissa voimasuhteet ovat tasan, ja äänestyksen mennessä tasan demokraatteja edustava varapresidentti Kamala Harris antaa senaatin puheenjohtajana ratkaisevan äänen.
Alahuone äänesti lakiesityksen puolesta äänin 224-206. Kolme republikaania äänesti demokraattien mukana lain hyväksymisen puolesta. Lisäksi kaksi republikaania pidättäytyi äänestämästä.
Uusi laki muuttaisi eräitä olemassaolevia merkittäviä kansalaisoikeuksia koskevia ja syrjinnältä suojaavia lakeja. Käytännössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tunnustettaisiin samalla tavoin kansanryhmäksi kuin etnisyyteen perustuvat kansanryhmät. Se myös vahvistaisi sen, että vuonna 1994 voimaantullut uskonnonvapauden takaava laki ei anna oikeutta kohdella hlbti-vähemmistöihin kuuluvia syrjivästi.
Presidentti Joe Biden on ilmaissut pyrkimyksestään saada laki voimaan.
Kesällä 2020 Yhdysvaltain korkein oikeus totesi, että työsyrjintälainsäädäntö kattaa myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Ratkaisu syntyi äänin 6-3. Aiemmin hlbti-vähemmistöjä syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä on ollut 21 osavaltiossa. Suurimmassa osassa osavaltioita syrjintä hlbti-vähemmistöön kuulumisen vuoksi ei ole ollut kiellettyä.
Liittovaltiotasoista kattavaa syrjintäsuojaa koskeva Equality Act -lakiesitys tuotiin kongressin käsittelyyn alkuaan vuonna 2015, mutta se ei edennyt siihen nihkeästi suhtautuvien republikaanien ollessa ratkaisevassa asemassa. Monet demokraattivaikuttajat ja myös monet suuryritykset ovat tukeneet lakihanketta.