Yhdysvalloissa korkein oikeus totesi, että työsyrjintälainsäädäntö kattaa myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.
Asiasta kirjoittaa esimerkiksi PinkNews, CNN ja Suomessa Yle.
Ratkaisu syntyi oikeudessa äänin 6-3.
Oikeuden ratkaisun myötä vuonna 1964 säädettyyn kansalaisoikeuslakiin perustuva aiemmin sukupuoleen, etniseen taustaan, ihonväriin, syntyperään tai uskontoon liittynyt syrjintäsuoja koskee myös seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Oikeuden päätöksesä todetaan, että henkilön seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai transsukupuolisuuteen kohdistuva syrjintä vertautuu sukupuoliseen syrjintään.
Korkeimman oikeuden tulkinnalla katsotaan olevan suuria vaikutuksia hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asemaan. Päätöstä kuvataan takaiskuksi presidentti Donald Trumpin hallinnolle, joka on onnistunut heikentämään sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa esimerkiksi maan asevoimissa. Konservatiiviset uskonnolliset tahot ovat ilmaisseet huolensa uskonnonvapauksiensa kapenemisesta.
Käytännössä linjauksesta syntyy koko liittovaltiota koskeva käytäntö, joka kieltää seksuaaliseen suuntautuneisuuteen ja sukupuolivähemmistöön kuulumisen käyttämisen irtisanomisperusteena. Aiemmin hlbti-vähemmistöjä syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä on ollut 21 osavaltiossa. Suurimmassa osassa osavaltioita syrjintä hlbti-vähemmistöön kuulumisen vuoksi ei ole ollut kiellettyä.
Korkein oikeus ilmoitti huhtikuussa 2019 ottavansa asian käsiteltäväksi. Tuolloin pidettiin mahdollisena, että tuomioistuin ei asetu syrjintäsuojan laajentamisen tueksi, sillä presidentti Trump oli ehtinyt nimittää virkakautensa aikana kaksi konservatiivituomaria korkeimpaan oikeuteen, jonka myötä enemmistö korkeimman oikeuden tuomareista on konservatiiveja.