Tšetšeniasta homovainoja Venäjälle paennut miespari palautettu Tšetšeniaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tšetšenialainen homovainoja Venäjälle paennut miespari on lähetetty takaisin Tšetšeniaan. Venäjän hlbt-verkosto arvioi miesten olevan vakavassa vaarassa.

Asiasta kertovat esimerkiksi BBC ja The Moscow Times sekä Suomessa Yle.

Venäjän hlbt-verkoston mukaan miehet ovat hengenvaarassa. Verkosto auttoi miehiä kesällä 2020 pakenemaan Venälle. Salekh Magamadov ja Ismail Isajev olivat sitä ennen kertoneet Tšetšeniassa viranomaisten kiduttamiksi.

Miehet olivat asuneet kesästä lähtien Nižni Novgorodissa, mutta torstaina poliisi otti nämä kiinni toistaiseksi tuntemattomasta syystä ja lauantaina he saapuivat poliisiasemalle Gudermesin kaupungissa Tšetšeniassa. Toistaiseksi viranomaiset ovat estäneet Venäjän hlbt-verkoston asianajajia pääsemästä tapaamaan miehiä.

Itsevaltaisuutta ja homovainoja Tšetšeniassa

Venäjä ja sen johtaja Vladimir Putin on sallinut Tšetšeniaa johtavan Ramzan Kadyrovin toimia itsevaltaisesti Venäjän federaatioon kuuluvassa muslimienemmistöisessä runsaan miljoonan asukkaan tasavallassa. Venäjä on ollut haluton kansainvälisestä painostuksesta huolimatta puuttumaan alueella tapahtuviin ihmisoikeusrikkomuksiin, mukaanlukien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan tapahtuvaan vainoon.

Tšetšenian homovainot nousivat esiin tiedostusvälineissä vuonna 2017. Vainoihin on liittynyt kymmeniä vangitsemisia, kidutusta ja kuolemantapauksiakin. Kadyrov on esimerkiksi esittänyt, että Tšetšeniassa ei asu lainkaan homoseksuaaleja - eikä heitä hänen mukaansa olisi kidutettu tai surmattu. Hän on myös todennut, että jos heitä olisi, niin perheet kyllä "huolehtisivat asiasta".

Seksuaalivähemmistöt poliittisena välineenä

Tšetšeniaa lukuunottamatta muualla Venäjällä samaa sukupuolta olevien suhteet ovat olleet vuodesta 1993 lähtien laillisia. Vuodesta 2013 Venäjällä on kuitenkin ollut voimassa laki, joka kieltää muunlaisten suhteiden tai perheiden esittämisen alaikäisille ns. perinteisen heteroperhemallin vertaisina. Käytännössä ns. homopropagandalaki estää esimerkiksi järjestämästä pride-tapahtumia tai rajoittaa muutenkin hlbti-vähemmistöjä asiallisesti käsittelevän tiedon esittämistä. Kesällä 2020 perustuslakiuudistuksessa avioliitto rajattiin Venäjällä vain miehen ja naisen väliseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Arvioiden mukaan Venäjällä homoseksuaalisuus esitetään turmeltuneen lännen ilmiönä, ja se on otettu osaksi keinovalikoimaa, jolla kansan huomio maan sisäisistä ongelmista pyritään siirtämään toisaalle ja tyytymättömyydelle pyritään antamaan maali. Seksuaalivähemmistöjä on esimerkiksi käytetty pelon lietsontaan äänestyskampanjoinnissa. Tsaarinaikaisella Venäjällä suhtauduttiin samaa sukupuolta olevien välisiin suhteisiin vapaammin kuin monissa länsimaissa. Tilanne muuttui vasta Josef Stalinin noustua Neuvostoliitossa valtaan.

Venäjällä Putinin hallinto on viime aikoina joutunut yhä voimakkaammin Aleksei Navalnyin ja hänen tukijoidensa haastamaksi. Yleisesti pidetään oletettavana, että Venäjän hallinto yritti kesällä surmata hänet myrkyttämällä. Nyt Venäjälle Saksasta sairaalahoidosta palannut Navalnyi on saanut pitkän vankeustuomion, jota puolestaan pidetään yksinomaan poliittisena. Helsingin Sanomat kuvaa Navalnyita venäläiseksi patriootiksi, mutta hän haluaisi maalle paremmat kansainväliset suhteet. Navalnyin kerrotaan myös hyväksyvän samaa sukupuolta olevien suhteiden virallistaminen. Sen hän toteuttaisi alueittain, kansanäänestysten kautta. Lisäksi hän on puhunut ns. homopropagandalain kumoamisesta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!