Tsetsenia: Kansalaisjärjestöt ja poliitikot havahtuivat huomaamaan ihmisjahdin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Amnestyn nimienkeruukampanja alkanut

Toistuvat uutiset homojen vainoista ja pahoinpitelyistä sai Amnesty Internationalin ja ILGA Europen reagoimaan Tsetsenian tilanteeseen. Ruotsalainen solidaarisuus ilmeni menestyksekkäänä hyväntekeväisyyskeräyksenä.

Novaja Gazeta julkaisi ensimmäiset tiedot lauantaina ja YLEn raportti on mainittu lähteenä monissa ulkomaisissa lehtijutuissa. Mutta juuri mitään ei ilmestynyt läntiseen mediaan tai kansalaisjärjestöjen, kuten Amnestyn tai seksuaali- ja sukupuolijärjestöjen sivuille. Vasta, kun LGBT-Network Pietarista tiedotti asiasta englanniksi, alkoi tulla vastakaikua. Ilman englanninkieltä läntisessä maailmassa ei nähdä maailman tapahtumia. Samasta asiasta on monesti syytetty suuria amerikkalaisia uutismedioita: tiedon kertojiksi kelpaavat vain englantia osaavat. Tunnetuissa ja ”arvostetuissa” hlbtiq-uutismedioissa, Pink Newsissa ja Gay Star Newsissa ei Tsetseniasta ollut alkupäivinä mitään mainintoja.

Amnesty International ja Suomessa paikallinen Amnesty käynnistivät eilen ”Urgent Actionin” eli tällä kertaa nimien keruun vetoomukseen. Kansalaiset voivat myös itse kirjoittaa venäläisille viranomaisille ja vaatia tutkimusta väitetystä vainosta. ILGA Europe julkaisi keskiviikkona lyhyen yhteenvedon tapahtumista ja vaati miesten vapauttamista ja tapausten tutkintaa. Seta julkaisi osan ILGAn tiedotteesta suomeksi. Osa valtamedia kuten Helsingin Sanomat ja Ruotsissa Svenska Dagbladet on ollut vaiti. Sen sijaan esim. Dagens Nyheter ja Hufvudstadsbladet ovat toissa päivänä kirjoittaneet Novaja Gazetan tekemistä paljastuksista.

Poliittisia reaktioita on alkanut tulla. Euroopan neuvostoon kuuluu 47 eurooppalaista jäsenmaata ja sieltä on peräisin Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimus. Euroopan neuvoston parlamentaarinen kokous on julkaissut keskiviikkona tiedotteen. Se perustuu ruotsalaisen Jonas Gunnarsonin ja saksalaisen Frank Schwaben antamiin tietoihin. He ovat olleet laatimassa tuoretta raporttia Pojois-Kaukasuksen ihmisoikeustilanteesta.

http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6584&lang=2&cat=135#

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lausunnossa moititaan, että Tsetsenian viranomaiset torjuvat syytökset homovainoista. Viranomaisilla on velvollisuus suojella kansalaisiaan viharikoksilta ja kunniamurhilta.

Itävallan ulkoministeriö on julkaissut lehdistötiedotteen, jossa he lupaavat yhdessä muiden EU-maiden viranomaisten kanssa selvittää tapahtunutta paikan päällä Tsetseniassa. Lausunnossa ulkoministeri Sebastian Kurz toteaa ,että syylliset on saatava vastuuseen.

USAn ulkoministeriö vastasi Washington Blade -lehden tiedusteluun ja vaati riippumatonta tutkintaa tapahtuneista murhista ja joukkopidätyksistä.

Europarlamentin hlbtiq-intergroup ei ole kommentoinut.

Venäjällä media on pidättäytynyt kertomaan vain sen, mitä Amnesty International on tiedottanut. Mitään omaa tutkivaa journalismia venäläismedia ei tee paikan päällä Tsetseniassa. Vain Novaja Gazeta on saanut kerätyksi silminnäkijälausuntoja puhelimitse annettujen tietojen perusteella.

Novaja Gazeta -lehden tiistaisessa Tsetsenia-raportissa on kuvia mm. pahoinpidellyistä uhreista.

Alueellisen riippumattoman Kaukaski Usel -lehden mukaan 15 ihmistä on ottanut yhteyttä Pietarissa toimivaan LGBT-Network -ryhmän hätäpuhelimeen. Vain harvat ovat pyytäneet apua maasta pakenemiseen. Niillä, joilla on kiinteät perhesiteet, on vaikea tilanne.

Tsetsenialainen lehti kertoi tiistaina, että edellisenä päivänä oli paikallisissa Whatsup-ryhmissä ollut tieto, jonka mukaan tunnettu teologi on tapettu. Samassa uutisessa kerrottiin, että paikalliset uskonnolliset johtajat pitävät Novaja Gazetan juttuja kansalaisia loukkaavana panettelukampanjana.

Tsetsenian valtion virallisillla nettisivuilla ei sanallakaan kommentoida Novaja Gazetan tiistaina esittämiä tietoja pidätyskeskuksesta ja kuulustelumenetelmistä. Aikaisemmin virallisella sivulla vain todettiin, ettei tsetseniassa ole homoja. Politiikan tutkija Valeri Korovin sanoi: ”Tsetseniassa on perinteinen yhtesikunta, jossa ei ole srllaista inhottavaa ilmiötä kuin hlbtiq-tartunta. Sellaiselle ei ole tilaa. Jos sellaista ilmaantuisi, se julkisuudessa tuomittaisiin. Ei ole tarvetta, että viranomaiset ryhtyisivät joihinkin toimenpiteisiin homojen vainon takia.”

Tsetseniassa Novaja Gazetan paljastusjuttuja pidetään liberaalien ”terroristien” ja ”koirien” yrityksenä lietsoa kansalaissotaa. Näin kertoi Pietarissa tunnettu parlamentaarikko Vitali Milonov. Häntä pidetään Venäjän homopropagandalain synnyttäjänä.

(Pääasiallisena lähteenä on queer.de-uutissivusto, jolla on pitkä kokemus Venäjän tilanteen seuraamisessa. Queer.de on vuosien mittaan nopeasti ja luotettavasti uutisoinut mm. Moskovan Priden tapahtumia)

1 kommenttia