Miesten välisen seksin aiheuttama verenluovutuskarenssi on Suomessa lyhenemässä helmikuussa neljään kuukauteen aiemmasta vuodesta.
Heterosuhteista poiketen miesten välisissä suhteissa eroksi on kuitenkin jäämässä se, että miesparien kohdalla seksi myös pysyvän kumppanin kanssa johtaisi väliaikaiseen verenluovutuskieltoon. Heterosuhteissa karenssi ei koske pysyvässä suhteessa harrastettua seksiä. Aiheesta kirjoittavalle Ylelle HUS:in infektiolääkäri Jussi Sutinen sanoo, että kriteerejä on syytä miettiä uudelleen, jos riskejä ei ole.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea oli pyytänyt keväällä 2019 lausuntoja verenluovutuksen soveltuvuuskriteereistä ja erityisesti siitä, onko olemassa perusteet muuttaa miesten väliseen seksiin liittyvää väliaikaista verenluovutuskieltoa. Annetuissa lausunnoissa kannatettiin miesten välisestä seksistä johtuvan väliaikaisen verenluovutuskiellon lyhentämistä nykyisestä 12 kuukaudesta neljään kuukauteen.
Asian etenemisestä tehtiin tammikuun alussa eduskuntakysely.
Samaan aikaan karenssin pituuden sama muutos on määrä tehdä myös seksipalveluiden myymisen ja ostamisen osalta.
Karenssia perustellaan hiv-riskillä
Verta luovuttavalta mieheltä kysytään, että "onko sinulla koskaan ollut seksikontaktia miehen kanssa" ja tähän myönteisesti vastaavilta kysytään lisäksi, että "oletko ollut seksikontaktissa miehen kanssa viimeisen 12 kk:n aikana".
Miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää karenssia perustellaan suuremmalla tuoreen hiv-infektion riskillä. Miesten väliseen seksiin liittyvä täyskielto pantiin voimaan 80-luvulla, kun ihmisen vastustuskyvyn romauttavan viruksen todettiin levinneen veriteitse. Vuonna 2011 kansainvälinen asiantuntijaryhmä käsitteli aihetta, ja sen myötä monissa maissa täyskiellosta on luovutettu. Turvallisuusajattelussa lähtökohta on siirtymässä seksikäyttäytymisen selvittämisen suuntaan aiemman ryhmittelykäytännön sijaan. Lisäksi testausmenetelmät ovat kehittyneet luotettavammiksi.
Vuoteen 2014 asti miesten välinen seksi johti pysyvään verenluovutuskieltoon Suomessa. Yle kirjoittaa myös, että miesten välisen seksin pysyvästä karenssista 12 kuukauden karenssiin siirtyminen ei nostanut riskiä.