Sveitsi: Avioliitto kaikille -aloite hyväksyttiin kansallisneuvostossa

  • 1 / 1
  • Havainnoija
  • 12.6.2020 0:35
Sveitsin parlamentin suuri kamari eli kansallisneuvosto hyväksyi lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista eilen 11.6. äänin 132-52, 13 ei äänestänyt.
Lakivaliokunnan ja hallituksen esittämä aloite ei sisältänyt esimerkiksi yhteisadoptiota, äitiyslaki- eikä keinohedelmöityspykälää, mutta viherliberaalit onnistuivat lisäämään ne parlamenttikäsittelyyn sateenkaarijärjestöjen vaatimuksesta ja ne hyväksyttiin. Aloitetta vastaan äänestivät pääasiassa oikeistolaisen kansanpuolueen (SVP) edustajat.
Englanninkielinen uutinen
https://www.swissinfo.ch/eng/swiss-parliament-pushes-forward-on-same-sex-marriage/45828936

Kuusi ja puoli vuotta kului ennen kuin päästiin äänestämään. Viherliberaaleja edustava Kathrin Bertschy toi parlamenttikäsittelyyn Avioliitto kaikille -lakialoitteen jo 5.12.2013:
https://www.parlament.ch/de/ratsbetrieb/suche-curia-vista/geschaeft?AffairId=20130468
Seuraavaksi aloite menee ylähuoneen eli kantonien neuvoston käsittelyyn ja äänestykseen tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alkupuolella. Jos se muuttaa aloitetta, se menee uudelleen kansallisneuvoston käsittelyyn. Sitten jos/kun se joskus lopullisesti hyväksytään, seuraa kansanäänestys, sillä äärikristillinen EDU-puolue on ilmoittanut keräävänsä tarpeeksi allekirjoituksia kansanäänestyksen järjestämiseksi.

Tässä haastattelussa avioliittoaloitteen parlamentin käsittelyyn tuonut Kathrin Bertschy kertoo, kuinka Sveitsin poliittinen järjestelmä hankaloittaa yhteiskuntapoliittisten uudistusten toteuttamista.
https://www.srf.ch/news/schweiz/ja-zur-ehe-fuer-alle-der-rechtsstaat-hat-gewonnen