Apple-laitteiden päivityksen yhteydessä uusia emojeita: translippu ja transsymboli

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Monien pitkään odottama translippu-emoji on tullut käyttöön iPhone- ja iPad-mobiililaitteiden järjestelmäpäivityksen (myötä. Android-laitteisiin uudet emojit olivat tulleet jo aiemmin, version 11 julkaisun yhteydessä.

Uusia emojeita on 62, tai erilaisine variaatioineen yhteensä 117. 

Translipun sekä transsukupuolisuuden ja sukupuolineutraaliuden symbolin lisäksi tuli joukko muitankin sukupuolen moninaisuuden huomioivaa emojia. Näihin kuuluvat sukupuolineutraali joulupukki, vauvaa syöttävä mies sekä sukupuolineutraali henkilö, smokkiin sonnustautunut sukupuolineutraali henkilö ja häähuntua käyttävä mies.

Applen tämänkertaisen järjestelmäpäivityksen (versioon 14.2) pääasia olivat tietoturvallisuusongelmien korjaukset.

Emojivalikoima kasvaa vuosittain

Uusia emojeita julkaistaan vuosittain paketteina. Vuonna 2021 on määrä julkaista paketit 13.1 ja 14.0.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Unicode-merkitstöön tehtävästä Emoji 13.0 -päivityksestä kerrottiin alkuvuodesta. Syksyllä 2019 emojivalikoimaan tehdyssä päivityksessä versioon 12.1 lisättiin samaa sukupuolta olevia parisuhteita kuvaaviin emojeihin valinnanvaraa. Monen pettymykseksi translippua ei vielä silloin tuotu tarjolle.

Sateenkaarilippu lisättiin valikoimaan Emoji 4.0 -pakettiin vuonna 2016. Se on yhdistelmä sateenkaarisymbolista ja liehuvan lipun pohjasta. Sateenkaarisymboli hyväksyttiin Unicode 6.0 -merkistöön vuonna 2010 ja se otettiin mukaan myös Emoji 1.0 -pakettiin vuonna 2015.

Emojit

Emojit ovat hymiöitä tai muita graafisia symboleja, joita sähköiseen viestiin liittämällä voi viestiä nopeasti esimerkiksi tunnetilastaan. Perinteisten suru- tai ilonaamaisten hymiöiden ja hämmentyneen tai pelokkaan ilmeen hymiön ohella tunnetilaansa voi emoji-maailmassa kuvata vaikkapa sydämen tai keskisormen kuvalla. Myös arkisille asioille on emoji-symboleita: talo, kala, auto tai kamera. Emoji-symbolien käyttö yleistyi ensi japanilaisessa sähköisessä viestittelyssä ja laajeni sieltä muualle. Joidenkin mukaan emojien lisääntyvä käyttö on paluuta kuvakirjoituksen aikaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!