Kaapista tullut uransa päättänyt brittijalkapalloilija aikoo toimia urheilun paremman ilmapiirin puolesta

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Uransa jo päättänyt brittijalkapalloilija Thomas Beattie on kertonut homoseksuaalisuudestaan. 

Pink News kuvailee Beattien olevan ensimmäinen merkittävä englantilainen kaapistatulija miesten jalkapallossa sitten Justin Fashanun, joka tuli kaapista 30 vuotta sitten, vuonna 1990.

Beattie aloitti jalkapallon kymmenvuotiaana, muutti Yhdysvaltoihin 19-vuotiaana ja pelasi jalkapalloa ammatikseen Skotlannin lisäksi Norjassa, Kanadassa ja Singaporessa. The Advocate -julkaisulle hän kertoo, ettei aktiiviuransa aikana koskaan ajatellutkaan kaapistatuloa. Uransa Beattie päätti loukkaannuttuaan. Sen jälkeen hän on vaikuttanut Singaporessa mallina ja liike-elämässä. 

Virhe median upotuksessa.

Perheelleen ja läheisilleen hän kertoi homoseksuaalisuudestaan aiemmin keväällä. Sen jälkeen hän kertoi asiasta myös joillekin entisille joukkuetovereilleen. 

Nyt hän toivoo voivansa olla roolimallina nuorille, niin pelaajille kuin kuin urheilufaneillekin.

Kaapistatulot harvinaisia huipulla

Kesällä 2019 keskustelua herätti tunnetun jalkapalloilijan halu kertoa julkisesti homoseksuaalisuudestaan. Keskusteluun kiertyi Twitterissä nimettömänä esiintyneen henkilön ympärille. Uutistietojen mukaan hänen seuransa ei lämmennyt kaapistatulolle, koska sillä oli huoli kannattajiensa reaktioista.

Vuonna 1990 Justin Fashanu kertoi homoseksuaalisuudestaan The Sun -julkaisussa. Hän oli pitkään Isossa-Britanniassa ainoa merkittävässä jalkapallojoukkueessa pelanneena ammattilaisena. Tämän jälkeen joukkue pudotti hänet ja fanit käänsivät selkänsä. Fashanu riisti hengen itseltään vuonna 1998.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alkuvuodesta 2013 yhdysvaltalaisjalkapalloilija Robbie Rogers kertoi homoseksuaalisuudestaan päättäessään uransa. Hän oli sitä ennen pelannut Isossa-Britanniassa korkeimmalla sarjatasolla Leads Unitedissa. Rogers on pelannut myös USA:n maajoukkueessa. Kaapistatulonsa jälkeen hän totesi haastattelussa, että ammattilaisjalkapallossa ei ole sijaa homoille. Myöhemmin keväällä Rogers teki vielä paluun kentille ja pelasi useamman kauden. Vuonna 2017 hän avioitui televisiokäsikirjoittaja- ja tuottaja Greg Berlantin kanssa, jonka kanssa hän alkoi seurustella vuonna 2013. Pariskunnalla on tytär. Vuonna 2018 Rogers teki cameoroolin "valmentajana" hänen puolisonsa vuonan 2018 ohjaamassa elokuvassa Love, Simon

Asenneongelmia erityisesti miesten joukkueurheilussa

Urheilun piirissä vellovista kielteisistä asenteista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan on käyty keskustelua pitkään. Se nähdään usein linnakkeena, jossa asenteet eivät ole muuttuneet muun yhteiskunnan muassa. 

Loppua homovitseille urheiluympyröissä ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille vaatii Ihmisoikeusliiton blogissa Setassa toimiva koulutusasiantuntija Marita Karvinen. Hänen mukaansa hetero-oletus, homofobia ja ”älä kysy, älä kerro” -mentaliteetti vallitsevat vielä urheilumaailmassa. 

Karvinen toteaa kirjoituksessaan, että ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus urheilun ja liikunnan parissa eivät toteudu niin kuin pitäisi. Hän nostaa esiin erityisesti miesten joukkueurheilun.

- Epäterve fanikulttuuri ei karkota ainoastaan potentiaalisia urheilijoita, valmentajia, tuomareita tai toimitsijoita vaan myös yleisöä, joka haluaa nauttia tapahtumista turvallisessa ilmapiirissä, muistuttaa Karvinen kirjoituksessaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!