Sosiaalisessa mediassa on virinyt keskustelu kuntien toiminnasta asian suhteen ja siitä, mitkä kunnat järjestävät tai eivät järjestä sateenkaariliputusta priden kunniaksi.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Jokioisten kunnassa tehdyn äänestyspäätöksen jälkeen alettiin Twitterissä tunnisteella #jokioinen vilkkaasti postailla viestejä, joissa oli sateenkaari-emojeita. Eräs Twitterin käyttäjä totesi, että näin järjestetään Jokoisiin virtuaalinen sateenkaariliputus. Yleisemmin sateenkaariliputuksesta käydään keskustelua tunnistella #sateenkaariliputus.
Twitterissä käynnistettiin juhannusaattona keskusteluketju kunnista, joissa ei ainakaan toistaiseksi ole päätetty sateenkaariliputuksesta.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnetuin symboli on sateenkaarilippu ja sen lisäksi rajatummilla ryhmillä on olemassa omia lippujaan.
Jokioisissa kunnanjohtaja Rami Lehtinen (kesk) on kommentoinut ärhäkästi syntynyttä keskustelua kommentissaan Facebookin Jokioinen-ryhmässä ( https://www.facebook.com/groups/60664810047 ).
Kunnanjohtaja Lehtisen mukaan "valtion ja kuntien tulee pitäytyä neutraalina kaikkia vähemmistöjä kohtaan, erityisesti asioissa jotka laajasti jakavat kansakuntaa". Hänen mielestään eduskunnan pitäisi päättää liputuksesta.
Lehtinen peräänkuuluttaa faktaa siitä, "millaista syrjintää seksuaaliset vähemmistöt Jokioisilla ovat kohdanneet", koska itse hän ei ole sellaisesta kuullut. Lehtisen mukaan sateenkaarilipulla liputtaminen myös johtaisi siihen, että sitouduttaisiin liputtamaan myös "muiden tunnuksellisten vähemmistöjen puolesta" - joita kunnanjohtaja luettelee viestissään pitkän listan.
Kunnanjohtaja toivottaa postauksensa päätteeksi hyvää ja rauhallista juhannusta "ilman kiihkoilua ja vastakkainasettelua".
Minusta on yhdenvertaisuuskysymyksessä erikoista vedota "kansakuntaa jakavuuteen". Samoin syrjinnän kohtaamisen kyseenalaistaminen on erikoista. Lukuisissa selvityksissä on todettu sen olevan yleistä koko maassa, eikä Jokioinen varmaankaan ole poikkeus - vaikkei sitä erityisesti osoitetakaan.
Tuo twiitissä oleva lippu ei ole homo- ja lesboliikkeen sateenkaarilippu, vaan queer-liikkeen lippu, joka ei ole yleisesti tunnettu ideologisesti oikeaoppisten kuplan ulkopuolella. Se, että tuota muokattua lippua tyrkytetään nykyään niin kiivaasti perinteisen korvaajaksi, kertoo minulle siitä, että jossain vaiheessa perinteisen lipun käytöstä tulee epäkorrektia. Uskaltakaapa sen jälkeen mennä Prideen sateenkaarilipun kanssa.