RuPaul's Drag Race UK nähdään Yle Areenassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
RuPaul (kuva: David Shankbone, CC BY 3.0)

Yhdysvalloissa vuodesta 2009 pyörinyt taitavinta drag-artistia etsivä RuPaul's Drag Race -kilpailu tehtiin ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa syksyllä 2019, ja juhannuksen alla se tulee katsottavaksi Yle Areenaan. 

Kahdeksan viikkoa kestävässä BBC:n tuottamassa RuPaul's Drag Race UK -kilpailussa kymmenen kilpailijaa eri puolelta Isoa-Britanniaa mittelee saarivaltion lahjakkaimman drag-artistin kruunusta. Kauden aikana dragtähtien paremmuutta mitataan erilaisissa valokuvaus-, sketsi- ja näyttelemishaasteissa. Kilpailua luotsaa maailman kenties tunnetuin drag-artisti RuPaul, joka tunnetaan myös laulajana, näyttelijänä ja tv-kasvona. Hän ja vuorottelevat vakiotuomarit sekä vieraileva tuomari arvioivat kilpailijoiden lavaesiintymisiä ja kussakin jaksossa joku joutuu jättämään kilpailun kesken.

Kilpailijat ovat Divina de Campo, 35, Scaredy Kat, 19, Baga Chipz, 29, Blu Hydrangea, 23, Cheryl Hole, 25, Crystal, 34, Gothy Kendoll, 21, Sum Ting Wong, 30, The Vivienne, 26, ja Vinegar Strokes, 34.

Suomessa kahdeksanosainen kilpailu nähdään Yle Areenassa 18. kesäkuuta alkaen. 

UK-versiosta on tarkoitus tehdä uusi tuotantokausi, mutta koronapandemia on viivästyttänyt sen tekemistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

RuPaul's Drag Race on palkittu esimerkiksi lukuisilla Emmyillä. RuPaul on myös ensimmäinen drag queen -artisti, joka on saanut tähden Hollywood Walk of Famelle. RuPaul on myös maailman suurimmista vaikuttajista kootulla vuoden 2017 Time 100 -listalla.

Kalifornian San Diegosta kotoisin oleva vuonna 1960 syntynyt RuPaul Andre Charles aloitti uransa 1970-luvun lopulla. Vuonna 1993 hänen esittämänsä kappale Supermodel (You Better Work) nousi kansainvälisesti tunnetuksi hitiksi, kuten myös albumi Supermodel of the World. Myös hänen seuraavana vuonna Elton Johnin kanssa tekemänsä duetto Don't Go Breaking My Heart -kappaleella nousi hitiksi.

Drag

Drag on esitystaiteen muoto. Sitä ei pidä sotkea transvestismiin, eikä drag-taiteilijoita tai yleisemmin taiteenlajia ei pidä sekoittaa itsestäänselvästi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Kun drag queen meikkaa ja pukeutuu esiintyäkseen sekä sukupuolirooleilla leikitelläkseen ja niitä murtaakseen, niin transvestiitti meikkaa ja pukeutuu ilmaistakseen sukupuoltaan.

Dragin yhteys hlbti-vähemmistöihin on olemassa lähinnä perinteen ja kulttuurin kautta.

Merkittävänä taustasyynä dragtaiteelle osana "homokulttuuria" on pride-ilmiön syntyyn johtaneiden kesän 1969 New Yorkin Stonewall-mellakoiden näkyvinä hahmoina vaikuttaneiden voimakkaasti meikattujen ja korostuneen feminiinisesti pukeutuneiden henkilöiden toiminta. Drag-ilmiön voi nähdä kunnianosoituksena heitä kohtaan, mutta jotkut kokevat drag queenit naiseutta esineellistävänä.

1 kommenttia

Suomessahan ainakin Putous-tv-kisa on ollut ehdottomasti paras Draq-ohjelma, sillä siinä on nähty tasa-arvoisesti myös DragKingejä, eikä vain DragQueeneja, joita lähinnä vain hlbtiq-mestatkin takapajuisesti ovat estradeilleen nostaneet.

hlbtiq-mestoissakin ja muutenkin olisi kuitenkin ihan helvetin hyvä olla myös DragKing-esityksiä, riemukasta hauskaa miehistä, sekä playback-lauluja kuuluisien homo- tai bi-artistien kappaleistakin, Freddie Mercuryä, Bowieta, George Michaelia, Jimmy Somervilleä jne. Ja suomalaismiesartisteistakin.

Maailmalla ja osin meilläkin on kuitenkin tosi hyviä DragKingejä

https://www.pride.com/entertainment/2018/3/22/11-drag-kings-you-should-definitely-know-about#media-gallery-media-1