Kiinalaisomistaja myi Grindr-sovelluksen pois yhdysvaltalaisviranomaisen vaatimuksesta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Kiinalainen peliyritys Beijing Kunlun World Wide Technology Co. tiedotti perjantaina myyneensä pääasiassa miehistä seuraa etsiville miehille suunnatun Grindr-sovelluksen.

Asiasta ovat uutisoineet esimerkiksi CNBC ja uutistoimisto Reuters. Suomessa asiasta kirjoittaa mobiili.fi.

Myynnin taustalla on Yhdysvaltain ulkomaalaisomistusta seuraavan toimielimen vaatimus. Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) on Yhdysvaltain hallituksen eri ministeriöiden yhteinen toimielin, joka myöntää ulkomaalaisomistukselle luvan, jos ulkomaista pääomaa sijoitetaan "kansallisen turvallisuuden" kannalta kriittiseksi katsottuihin yrityksiin. Komitean on arveltu pitäneen Grindr-palvelun kiinalaisomistusta vaarana maan kansalliselle turvallisuudelle.

Uutistietojen mukaan kiinalaisomistaja sai palvelusta yli 600 miljoonan dollarin (noin 538 miljoonan euron) kauppahinnan. 

Alkuvuodesta 2016 Beijing Kunlun World Wide Technology Co. hankki 60 prosentin enemmistöosakkuuden Grindr-deittisovelluksesta 93 miljoonalla dollarilla (noin 83 miljoonaa euroa). Sitä ennen Grindr etsi mahdollista ostajaa tai lisärahoitusta vuoden verran. Vuonna 2018 kiinalaisyritys osti haltuunsa koko yrityksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kauppa aiheutti jonkin verran levottomuutta Grindr-sovelluksen käyttäjien keskuudessa, esimerkiksi tietoturvakysymysten vuoksi. Myös Kiinan suhtautuminen hlbti-vähemmistöihin aiheutti keskustelua. Grindr viestitti kaupan jälkeen, ettei sovelluksen toimintaa olla muuttamassa.

Kaupasta ei tehty ilmoitusta CFIUS-komitealle Grindr-palvelun siirtyessä kiinalaisomistukseen. Tämän myötä kauppaan puuttuminen oli mahdollista jälkikäteen. Laajat valtaoikeudet omaavan CFIUS-komitean on hyväksyttävä myös nyt tehty kauppa.

Grindr-sovelluksen taustayrityksen uusi omistaja on joukko yrittäjiä ja pääomasijoittajia.

Alkuvuodesta 2020 esiin nousi tietoja, että Grindr ja monet muut vastaavat sovellukset ovat jakaneet käyttäjistään arkalauontoisia tietoja esimerkiksi yhteistyökumppaneilleen. Jo sitä ennen oli tullut ilmi, että myös Pekingissä toimiville sovelluskehittäjille oli avattu pääsy yhdysvaltalaistenkin sovelluksen käyttäjien arkaluontoisiin tietoihin, esimerkiksi yksityisviesteihin ja hiv-statukseen.

Hollywood-lähtöinen vuonna 2009 julkaistu Grindr on suosittu palvelu miehistä seuraa etsivien misten keskuudessa, ja sillä on miljoonia aktiivisia käyttäjiä.

1 kommenttia

"Sen 98,59 prosentin omistusosuuden hankki San Vicente Acquisition LLC -yrityksen kautta järjestäytynyt sijoittajaryhmä. Ryhmä kostuu uutistoimisto Reutersin lähteen tietojen mukaan joukosta yrittäjiä ja sijoittajia teknologia-, media ja telekommunikaatioaloilta. Lähteiden mukaan yksi sijoittajista on kiinalaisen hakukoneen Baidun ex-johtajan James Lu, joka on myös Yhdysvaltojen kansalainen."

Eli mille omistjataholle / -tahoille tuo nyt sitten siirtyi? Venäläisillekinkö vaiko Usa.n raamattu-vyöhykkeelle vai mille voittoja tavoittelevien sijoittajien tahoille? Mitäs takuita on nyt sitten siitä, etteivät he voittojentavoitteluissaan myy käyttäjien tietoja muille osapuolille?

Noissa sovelluksissahan on ollut päteviä vaihtoehtojakin.

Ja ongelmiahan jää edelleen mm. kiinalaisomisteisen Badoon suhteen, sillä sitäkin hblt-piiritkin käyttävät ja sekin on kovin ongemallinen tietojenkeruultaan yms.