Pohjoismaiden tasa-arvoministerit aloittavat hlbtiq-ihmisten yhdenvertaisuuden parantamiseen liittyvän yhteistyön

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Pohjoismaiden tasa-arvoministerit päättivät maanantaina aloittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksiin liittyvän poliittisen yhteistyön, kerrotaan norden.org -sivustolla julkaistussa tiedotteessa. Ministerit kokoontuivat Islannissa. Päätöksen mukaan Pohjoismaiden ministerineuvosto edistää hlbtiq-ihmisten yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia sekä yhdenvertaista kohtelua Pohjolassa.

Aluksi on tarkoitus tehdä selvitys ja analyysi hlbtiq-vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tilanteesta Pohjolassa. Selvityksen tekee Pohjoismainen tasa-arvotiedon keskus NIKK yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa. Selvityksessä on määrä valottaa Pohjoismaiden, Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin kansallista vähemmistötilannetta sekä tunnistaa pohjoismaiset toimenpidetarpeet. Tasa-arvoministerit tekevät selvityksen pohjalta päätöksen käytännön yhteispohjoismaisista panostuksista. Päätöksiä on kerrotaan olevan luvassa vuonna 2020.

- Pohjoismaat muistuttavat toisiaan, ja siksi pyrimme yhdessä luomaan hyvät edellytykset hlbtiq-ihmisille. Hlbtiq-asioiden sisällyttäminen Pohjoismaiden ministerineuvoston toimialaan helpottaa keskinäistä oppimista, tehokkaiden toimien kehittämistä ja vahvoja kansainvälisiä avauksia, toteaa Tanskan tasa-arvoministeri Mogens Jensen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pohjoismaat ovat tehneet tasa-arvoyhteistyötä yli 40 vuotta, mutta yhteistyöhön eivät asiaa koskevan tiedotteen mukaan ole sisältyneet hlbtiq-ihmisten oikeudet. 

Pohjoismaissa esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kohdistuva kohdistuva syrjintä, uhkailu, viha ja häirintä on laissa kiellettyä ja muutenkin näihin vähemmistöihin kuuluvien asema on kansainvälisesti vertaillen hyvä. Norja, Tanska ja Suomi ylsivät viiden parhaan joukkoon uusimmassa ILGA Europen toteuttamassa eurooppalaisessa 49 maan Rainbow Index -vertailussa. Ruotsi oli listan kymmenes ja Islanti sijalla 15. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!