Pride-kulkueiden blokit ja vapaamuotoisemmat porukat tarjoavat vertaisryhmän

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3

Suuri osa pride-kulkueisiin osallistuvista on löyhiä kaveriporukoita tai ihan itsekseen mukaan lähteneitä. Yhä useammin monet erilaiset viiteryhmät kuitenkin kerääntyvät blokeiksi ja liehuttavat omia tai omaksi kokemiaan tunnuksia: lippuja, viirejä, banderolleja - tai ovat vaikkapa sonnustautuneet tiettyyn väriin. 

Usein johonkin blokkiin kerääntyvät ovat jo aiemmin jollain tavoin tekemisissä tai sidoksissa toistensa kanssa.

On esimerkiksi diplomaattien blokki, tapahtuman järjestävän yhdistyksen blokki, erilaisten ihmisoikeustoimijoiden ja muiden järjestöjen blokkeja, hlbti-alakulttuureihin liittyvien ryhmien blokkeja, harrastusryhmien blokkeja, maailmankatsomuksellisia blokkeja, erilaisten yritysten työntekijöiden blokkeja, urheilujärjestöjen blokkeja, julkishallinnon työntekijöiden blokkeja, ammattiyhdistyksen blokkeja, poliittisten puolueiden blokkeja sekä vaikkapa tiettyjen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöryhmien blokkeja.

Blokit ilmoittautuvat pride-tapahtuman järjestäjälle, ja kulkuetta koordinoivat sijoittavat blokit parhaaksi katsomallaan tavalla järjestykseen, vuorottelemaan esimerkiksi erilaisten ajoneuvojen kanssa. 

Toisinaan omimmaksi kuuluvaa blokkia tai vähemmän muodollista porukkaa ryhdytään kasaamaan priden lähestyessä.

Yksi muotoaan etsivistä vertaisporukoista Helsinki Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan on "ei-binäärien ihmisten porukka", jota kasaa Helsingin yliopistossa sosiologiaa opiskeleva Hippu Helminen. Hän osallistuu ihmisoikeuksien - erityisesti transihmisten oikeuksien - edistämiseen pyrkivään toimintaan.

Tavoittena on tehdä näkyväksi ei-binäärisiä ja samalla luoda mahdollisuus vertaiskokemusten jakamiselle. 

- Ei-binäärisillä ihmisillä (esim. muunsukupuoliset ja sukupuolettomat) ei ole omaa yhdistystä ja vertaistapaamisia järjestää lähinnä Helsingissä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja muualla Suomessa Setan paikallisjärjestöt. Facebook-ryhmissä on tullut useasti esiin se, että ei-binääriset ihmiset kaipaavat vertaiskokemusten jakamista ja haluaisivat tutustua toisiin ei-binäärisiin. Pride-aikana monet etsivät kaveria tai porukkaa, jossa voisi osallistua kulkueeseen ja puistojuhlaan, kirjoittaa Helminen.

Helminen kertoo olevansa toiminnan ihminen. Hän toteaa priden olevan myös ei-binäärisille, ja tämänkin ryhmän tarvitsevan omia tapaamisia. Hän kertoo alkaneensa keväällä kartoittaa sosiaalisessa mediassa kiinnostusta varsinaisen blokin luomiseksi, mutta kiinnostusta ei ollut tarpeeksi. Nyt tähtäimessä on kerätä Facebook-eventillä porukka, joka olisi osa Setan, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ja Trasekin blokkeja.

Hippu Helminen kokoaa Helsinki Pride 2019 -kulkueeseen ei-binäärien porukkaa.

- Ryhmän tarkoituksena on tarjota kaikille, ihan jokaiselle, ei-binääriselle ihmiselle mahdollisuus osallistua Prideen porukassa, tutustua toisiin ei-binäärisiin, ja osoittaa mieltä ei-binääristen ja kaikkien transihmisten oikeuksien puolesta sekä tehdä "meitä muita" näkyväksi.

Helminen on nostanut esiin esimerkiksi väestötietojärjestelmästä ja lainsäädännöstä puuttuvan kolmannen juridisen sukupuolen. Hänen mukaansa sen luominen on edellytys ei-binäärien ihmisten yhteiskunnalliselle olemassaololle.

3 kommenttia

Vieläkö Pridessa kuokkii takavuosien "pinkkimusta blokki", eli queer-anarkistien ryhmä, joka ällistytti sateenkaarikansaa sekavilla julistuksillaan radikaalista vessaseksistä ja homojen avioliittojen taantumuksellisuudesta? Yhtenä vuonna he yrittivät tuoda Suomeen amerikkalaisten queerien umpihullua "gay shame" -ideologiaa, johon kuuluu mm. ajatus, että kaappihomojen häpeässä ja pahassa olossa piilee radikaalia muutospotentiaalia, jota "porvarillinen" Pride-liike yrittää marginalisoida vapautumisen sanomallaan. Siinä on varmaan muutama kulkueeseen osallistunut hieraissut silmiään, että kannattavatko nämä tyypit tosissaan seksuaalista häpeää ja kaappielämää jonain positiivisena vastavetona Pridelle.
Kyllä pinkkimustat ovat mukana myös tämänvuotisessa Pride-kulkueessa.
https://pinkkimustablogi.noblogs.org/
Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että kaikki kukat saavat kukkia väristä riippumatta.
On hyvä saada muistutus siitä, että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta huolimatta emme ole suinkaan kaikki samaan muottiin valettuja, vaan mielipiteitä ja tapoja ilmentää niitä riittää laidasta laitaan.
Oikeastaan tuossa linkkaamassani tiedonannossa ainut asia, joka särähti minun silmääni oli yhtäläisyysmerkkien vetäminen Detroitin ja Suomen poliisikunnan välille. Mätämunia varmasti riittää molemmissa, mutta silti poliisia ehdottomasti tarvitaan turvaamaan tällaistenkin tilaisuuksien sujuminen kaikille mahdollisimman turvallisella tavalla, ja poliisi on tervetullut Prideen sekä työtehtävissä että vapaa-ajallaan.
Tosin virallista poliisien edustusta ei itse kulkueessa tänä vuonna ilmeisesti nähdä, koska järjestäjät eivät ole sellaista toivetta esittäneet.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/19f26eb8-f70f-437a-a99a-1de16b44f10d