Saksassa suunnittellaan eheytysterapioiden kieltämistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Saksan terveysministeri Jens Spahn kertoi tiistaina suunnitelmastaan kieltää niin sanotut eheytysterapiat. 

Asiasta uutisoiva Deutsche Welle kertoo, että Magnus Hirschfeld -säätiön johtaja Jörg Litwinschuh-Bartel arvioi eheytysterapian kohteeksi joutuvan Saksassa vuosittain noin tuhat henkilöä. Useimmiten eheytysideologiaa toteutetaan konservatiivis-kristillisissä yhteyksissä. 

Kristillisdemokraatteja edustava terveysministeri Spahn toteaa, että homoseksuaalisuus ei ole sairaus, eikä se vaadi hoitoa.

- Eheytysterapia tekee sairaaksi, ei paranna, sanoo Spahn.

Spahnin asettaman asiantuntijatyöryhmän arvion mukaan kielto on lääketieteellisesti perusteltu ja eheytystoiminnan kielto olisi perustuslain kanssa sopusoinnussa. Työryhmä on haastatellut terapian kohteeksi joutuneita. Myös muissa tehdyissä selvityksissä eheytysterapioiden haitallisuus on tullut esiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Spahn toivoo, että lakiesitys olisi valmiina vuoden 2019 loppuun mennessä.

Eheytysideologia

Eheytysideologia perustuu ajatukseen siitä, että seksuaalisuudessa ja sukupuolisuudessa muu kuin miehen tai naisen heteroseksuaalisuus olisivat vaillinaista ja "rikkinäisyyttä". Ideologian mukaan seksuaalinen suuntautuneisuus tai tietoisuus omasta sukupuolesta olisi tahdonalaisesti muutettavissa sopivilla menetelmillä.

Erityisen haitallisena pidetään sitä, että seksuaaliseen suuntautuneisuuteensa tai oman sukupuolen kokemukselle muutosta toivovalle esitetään, että muutos olisi mahdollinen. Kun muutosta ei kuulukaan, voi se aiheuttaa vakavia ongelmia mielenterveyden hyvinvoinnille. 

Monasti eheytysterapian kohteena ovat lapset ja nuoret, joiden vanhemmat epäilevät olevan homoseksuaaleja tai jotka vanhempien mielestä poikkeavat sukupuolelle tyypillisestä käytöksestä.

Eheytystoimintaa kielletään eri puolilla maailmaa

Viimeksi eheytysterapiat kiellettiin Puerto Ricossa. Yhdysvalloissa eheytysterapiat on kielletty useissa osavaltiossa, samoin osassa Kanadaa. EU-parlamentti suosittaa eheytystoiminnan kieltämistä, mutta toistaiseksi EU:n alueella eheytystoiminta on kielletty vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Monissa EU-maissa eheytyshoitojen kieltämisestä käydään keskustelua. Suomessa on keskusteltu uskomushoitoja suitsivan puoskarilain laatimisesta. Latinalaisessa Amerikassa eheytysterapiat on kielletty Argentiinassa, Brasiliassa, Chilessä, Ecuadorissa, Uruguayssa. Tyynenmeren alueella Fijillä, Samoalla ja Victorian osavaltiossa Australiassa. Aasiassa Taiwan on kieltänyt eheytyshoidot.

1 kommenttia

Eheytysideologit saivat Suomessa vielä 90-luvulla riekkua mielensä kyllyydestä valtakunnan medioissa. Toimittajat eivät juuri esittäneet kriittisiä kysymyksiä ja karismaattista uskontoa ja vanhakantaista psykoanalyysiä sekoittelevat sepustukset jäivät varmaan monien mieleen asiantuntijatietona. Oli sellainen ilmapiiri, että aihetta ikään kuin heilutellaan homojen ja lesbojen edessä, suojaavana loitsuna homoseksuaalisuuden normalisoitumista vastaan. "Ähäkutti! Meillä oli vielä tämä takataskussamme!"

Olin teini-iässä ja reagoin voimakkaasti siihen, että identiteettini herkintä aluetta retostellaan harva se päivä lehdissä, radio-ohjelmissa ja television "homoilloissa". Kaikkein pahinta oli jotenkin se, kun pappien ja psykologien raati oli saanut aiheen loppuun ja puheenjohtaja lausui jotain keventävää tyyliin, "Kiitoksia kaikille ajatuksia herättäneestä keskustelusta, ensi viikolla meillä onkin sitten vuorossa ajokorttilain uudistus." Heterot jatkoivat päiväänsä uhraamatta aiheelle enää ajatustakaan, minä käperryin sohvan nurkkaan ja vapisin ahdistuksesta.

Voimaton nöyryytyksen tunne on yksi vahvimpia tunnemuistojani tuolta ajalta. Vieläkin, kun kuulen mainittavan "eheytymisestä", minulle tulee sellainen tympeä paniikinomainen tunne, niin kuin pelkäisin sen ysärimenon voivan alkaa uudestaan. Voin vain kuvitella, miten olisi käynyt, jos olisin kasvanut uskonnollisessa perheessä ja olisin joutunut lähemmin kosketuksiin kyseisen terapialahkon kanssa.