New Yorkin poliisipäällikkö pyysi anteeksi poliisin toimintaa Stonewall Inn -baarin mellakoiden yhteydessä 50 vuotta sitten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Stonewall Inn -baari Christopher Streetillä New York Cityssä on museoitu.

New York Cityn poliisipäällikkö James O’Neill on pyytänyt anteeksi poliisin toimintaa poliisilaitoksen puolesta vuoden 1969 Stonewall Inn -baarin tapahtumien yhteydessä, kertoo New York Times.

- NYPD:n harjoittama toiminta oli yksinkertaisesti väärin, sanoi poliisipäällikkö O’Neill.

- Toimet ja lainsäädäntö olivat syrjiviä ja ahdistavia, hän jatkoi.

- Anteeksipyyntöni siitä.

Anteeksipyyntö tuli vain muutamaa viikkoa ennen kuin 28. kesäkuuta tulee kuluneeksi puoli vuosisataa siitä, kun ratsioihin ja häirintään kyllästyneet ryhtyivät jälleen kerran toimeenpannun ratsian yhteydessä avoimeen vastarintaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tähän asti New Yorkin poliisilaitos (NYPD) on tähän asti kieltäytynyt myöntämästä, että poliisin toiminta ja ratsia itsessään ei ollut oikeutettu.

Stonewall Inn -baarin ja Christopher Streetin tapahtumat saivat paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. Mellakat jatkuivat useamman päivän ajan. Se oli ensimmäinen kerta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat nousseet avoimeen ja laajaan vastarintaan syrjintää vastaan. Tapauksen merkkipäivästä syntyi kansainvälinen pride-liike ja kesän 1969 tapahtumia pidetään yleisesti nykyaikaisen ruohonjuuritason hlbti-kansalaisoikeusliikkeen alkusysäyksenä.

New Yorkissa kesäkuun lopulla järjestettävä pride-tapahtuma keskittyy juhlistamaan nimenomaan ruohonjuuritason aktivismin heräämistä 50 vuotta sitten. Tapahtuman organisaattorit ovat vaatineet poliisilta anteeksipyyntöä.

3 kommenttia

Poliisin on toki toimittava valitettavastikin maan kulloistenkin lakien mukaan.
New Yorkin osavaltiohan poisti tuomiolait samansukupuolen keskisestä rakastelusta vasta 1980 (Usa:ssa oli "ties minkä takapajuisen uskonnon syystä" sodomia-, oraaliseksi- ja anaaliseksi-tuomiolakeja osavaltioissa), Ensimmäiset osavaltiot Usa:ssa tekivät saman 1962 ja viimeiset osavaltiot, eli koko maan tasolla vasta 2003. Täältä on hyvä kerrata faktoja tuosta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodomy_laws_in_the_United_States

Kaikkiseltaan Usa ei ollut millään tavoin edelläkävijäkään Pohjois-Amerikassa, sillä Meksiko poisti tuomiolait jo 1871, liki 100 vuotta ennen Stonewall Inn -mekkalointia, sekä Ranskan siirtomaina olleet alueet Karibealla 1790-luvulla Ranskan Suuren Vallankumouksen myötä - ja sitä, raamattu-uskontovallan voittamisen alkua, voisi oikeastaan Euroopassa(kin) juhliakin HLBTIQ-ihmisoikeuksien palauttamisen merkkiajankohtana.

Etelä-Amerikassahan Argentiina, Bolivia ja Brasilia poistivat tuomiolait jo 1800-luvun alkupuolella, liki 150 vuotta ennen NY:n Stonewall Inn -kapinointia.

HLBTIQ-vapaushistoria on siis HLBTIQ-järjestöissä ja -medioissakin hieman vinoutunut - kuten "länsimaissa" on pahana tapana, monessa muussakin asiassa.
Kyse ei useinkaan (mm. Ranskan vallankumouksessa) ollut siitä, suhtauduttiinko mainitussa maassa / kulttuurissa / yhteiskunnassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin myönteisesti vai kielteisesti (yleensä ei juuri myönteisesti), vaan siitä, oliko julkisella vallalla oikeus olla mukana sängyssä vai ei - siis missä kulki yksityisen ja yleisen raja.

Pride-liikkeessä erityistä on se, että yksilöt alkoivat ottaa oman tilansa.