New Yorkin poliisipäällikkö pyysi anteeksi poliisin toimintaa Stonewall Inn -baarin mellakoiden yhteydessä 50 vuotta sitten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Stonewall Inn -baari Christopher Streetillä New York Cityssä on museoitu.

New York Cityn poliisipäällikkö James O’Neill on pyytänyt anteeksi poliisin toimintaa poliisilaitoksen puolesta vuoden 1969 Stonewall Inn -baarin tapahtumien yhteydessä, kertoo New York Times.

- NYPD:n harjoittama toiminta oli yksinkertaisesti väärin, sanoi poliisipäällikkö O’Neill.

- Toimet ja lainsäädäntö olivat syrjiviä ja ahdistavia, hän jatkoi.

- Anteeksipyyntöni siitä.

Anteeksipyyntö tuli vain muutamaa viikkoa ennen kuin 28. kesäkuuta tulee kuluneeksi puoli vuosisataa siitä, kun ratsioihin ja häirintään kyllästyneet ryhtyivät jälleen kerran toimeenpannun ratsian yhteydessä avoimeen vastarintaan.

Tähän asti New Yorkin poliisilaitos (NYPD) on tähän asti kieltäytynyt myöntämästä, että poliisin toiminta ja ratsia itsessään ei ollut oikeutettu.

Stonewall Inn -baarin ja Christopher Streetin tapahtumat saivat paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. Mellakat jatkuivat useamman päivän ajan. Se oli ensimmäinen kerta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat nousseet avoimeen ja laajaan vastarintaan syrjintää vastaan. Tapauksen merkkipäivästä syntyi kansainvälinen pride-liike ja kesän 1969 tapahtumia pidetään yleisesti nykyaikaisen ruohonjuuritason hlbti-kansalaisoikeusliikkeen alkusysäyksenä.

New Yorkissa kesäkuun lopulla järjestettävä pride-tapahtuma keskittyy juhlistamaan nimenomaan ruohonjuuritason aktivismin heräämistä 50 vuotta sitten. Tapahtuman organisaattorit ovat vaatineet poliisilta anteeksipyyntöä.

3 kommenttia

Poliisin on toki toimittava valitettavastikin maan kulloistenkin lakien mukaan.
New Yorkin osavaltiohan poisti tuomiolait samansukupuolen keskisestä rakastelusta vasta 1980 (Usa:ssa oli "ties minkä takapajuisen uskonnon syystä" sodomia-, oraaliseksi- ja anaaliseksi-tuomiolakeja osavaltioissa), Ensimmäiset osavaltiot Usa:ssa tekivät saman 1962 ja viimeiset osavaltiot, eli koko maan tasolla vasta 2003. Täältä on hyvä kerrata faktoja tuosta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodomy_laws_in_the_United_States

Kaikkiseltaan Usa ei ollut millään tavoin edelläkävijäkään Pohjois-Amerikassa, sillä Meksiko poisti tuomiolait jo 1871, liki 100 vuotta ennen Stonewall Inn -mekkalointia, sekä Ranskan siirtomaina olleet alueet Karibealla 1790-luvulla Ranskan Suuren Vallankumouksen myötä - ja sitä, raamattu-uskontovallan voittamisen alkua, voisi oikeastaan Euroopassa(kin) juhliakin HLBTIQ-ihmisoikeuksien palauttamisen merkkiajankohtana.

Etelä-Amerikassahan Argentiina, Bolivia ja Brasilia poistivat tuomiolait jo 1800-luvun alkupuolella, liki 150 vuotta ennen NY:n Stonewall Inn -kapinointia.

HLBTIQ-vapaushistoria on siis HLBTIQ-järjestöissä ja -medioissakin hieman vinoutunut - kuten "länsimaissa" on pahana tapana, monessa muussakin asiassa.
Kyse ei useinkaan (mm. Ranskan vallankumouksessa) ollut siitä, suhtauduttiinko mainitussa maassa / kulttuurissa / yhteiskunnassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin myönteisesti vai kielteisesti (yleensä ei juuri myönteisesti), vaan siitä, oliko julkisella vallalla oikeus olla mukana sängyssä vai ei - siis missä kulki yksityisen ja yleisen raja.

Pride-liikkeessä erityistä on se, että yksilöt alkoivat ottaa oman tilansa.