Tietoisuutta intersukupuolisuudesta pyritään lisäämään teemaviikolla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seta ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus pyrkivät lisäämään tietoa intersukupuolisuudesta sekä tukea intersukupuolisten omaa aktivismia, verkostoitumista niin kansainvälisten kuin kotimaistenkin ihmisoikeustoimijoiden kanssa ja kouluttaa eri alojen ammattilaisia.

Suomessa oikeusministeriö ja ulkoministeriö ovat selvittäneet intersukupuolisten ihmisoikeustilannetta. Selvityksen mukaan intersukupuolisten itsemääräämisoikeus ja kehollinen koskemattomuus eivät toteudu ja viranomaisilla on liian vähän tietoa intersukupuolisuudesta. Selvityksessä suositellaan, että intersukupuolisiin lapsiin kohdistuvat lääketieteellisesti tarpeettomat sukupuolipiirteitä ”normalisoivat” leikkaukset ja muut toimenpiteet, jotka tehdään ilman lapsen tietoon perustuvaa suostumusta, tulee kieltää.

- Intersukupuolisuus on yhä tuntematon asia Suomessa. Intersukupuolisten ihmisten kehollista itsemääräämisoikeutta täytyy kunnioittaa siten, että jokainen voi osallistua omaa kehoaan koskevaan päätöksentekoon. Lisäksi tarvitaan lisää koulutusta, sillä viranomaisilla tai sote-aloilla, kouluissa tai varhaiskasvatuksessa saati vanhemmilla ei ole riittävästi ajantasaista tietoa intersukupuolisuudesta, sanoo hankekoordinaattori Jaana Pirskanen Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta.

Intersukupuolisuus tarkoittaa joukkoa erilaisia kehon variaatioita, joissa sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus on luonnollista kehollista vaihtelua ja tekee näkyväksi sen, että ihmisiä ei voi biologisestikaan luokitella kahteen toisensa poissulkevaan sukupuoleen. Intersukupuolisuus voi olla joillekin myös sukupuoli-identiteetti.

Suomessa intersukupuolisten ihmisten oikeuksien puolesta ovat toimineet intersukupuoliset aktivistit sekä ihmisoikeusjärjestöt Seta, Trasek sekä Amnestyn Suomen osasto. Intersukupuolisuus.fi-verkosto on viime vuosina tehnyt intersukupuolisuutta näkyväksi ja tarjonnut vertaistukea.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Tavoitteemme on vahvistaa verkostoitumista ja intersukupuolisten ihmisten osallisuutta sekä omaäänistä ja omista lähtökohdista tehtävää toimintaa, sanoo Jaana Pirskanen.

Teemaviikkoa voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #isteemaviikko ja #intersukupuolisuus. Suomessa vierailee tällä viikolla useita intersukupuolisia aktivisteja ja ihmisoikeusvaikuttajia. Intersukupuolisten oma järjestö on nimeltään OII Europe.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!