Juoksija Caster Semenya joutuu alentamaan testosteronitasoaan keinotekoisesti, jos haluaa kilpailla - Seta pitää ratkaisua syrjivänä

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 2
Caster Semenya (kuva: Lehtikuva / AP Photo)

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin (CAS) hylkäsi äänestyspäätöksellä keskiviikkona juoksija Caster Semenyan valituksen, joka koskee naisten yleisurheilun testosteronirajoja.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF:n mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien, hyperandrogeenisten naisurheilijoiden täytyy alentaa testosteronitasoaan lääkkeillä, jos he haluavat kilpailla 400 metrin ja mailin välisillä matkoilla. Semenya katsoo ratkaisun olevan lainvastaisen, jonka vuoksi hän valitti päätöksestä. Semenyan suomalainen manageri Jukka Härkönen on ihmetellyt, miksi rajaus on tehty vain tietyille matkoille. Myös CAS myöntää säännön olevan syrjivän, mutta pitää sitä välttämättömänä.

Semenya, 28, katsoo säännön olevan epäoikeudenmukaisen. Hän on todennut haluavansa juosta luonnollisesti sellaisena kuin on syntynyt. Asiaa on puitu kansainvälisissä urheilujärjestöissä ja mediassa yli vuosikymmenen. 

Virhe median upotuksessa.

Twitterissä Semenya kommentoi tuomioistuimen ratkaisua kirjoittamalla "Joskus on parempi reagoida reagoimatta".

Seta Caster Semenyan tapauksesta: ihmisoikeuksien toteuduttava myös huippu-urheilussa

Ihmisoikeusjärjestö Seta pitää urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen päätöstä hylätä Caster Semenyan valitus testosterirajoista syrjivänä.

- Ihmisten jaottelu kahteen sukupuolikategoriaan pelkästään tietyn normin täyttävien kehon piirteiden perusteella on syrjintää. Ihmisten ovat kehon sukupuolitettujen piirteiden osalta myös moninaisia, sanoo Jaana Pirskanen Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta.

- Huippu-urheilu perustuu ihmisten erityislaatuisiin ominaisuuksiin. Miksi yksi kehon ominaisuus otetaan perusteeksi kieltää lahjakasta ihmistä kilpailemasta, kysyy Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Intersukupuolisten kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö OII huomauttaa, että urheilijoiden "sukupuolitestit" ovat kohdistuneet erityisesti naisiin 1960-luvulta lähtien. Järjestö pitää niitä naisvihamielisinä ja intersukupuolisuusfobisina.

YK:n terveyteen liittyvien oikeuksien erityisraportoija on vaatinut intersukupuolisiin, transnaisiin ja muihin sukupuoleltaan moninaisiin ihmisiin kohdistuvien tarpeettomien testien ja toimenpiteiden lopettamista urheiluun osallistumisen ehtona. 

- Kaikkiin hormonihoitoihin tai leikkauksiin, jotka eivät ole lääketieteellisesti välttämättömiä, pakottaminen on ihmisoikeuksien vastaista. Ihmisoikeuksien tulee toteutua myös huippu-urheilussa, toteaa Tarjamo.

2 kommenttia

Itse pidän Casterin tapausta valitettavana ja väärytenä. Tosin "tuomio" oli osittain kyllä odotettu. Cas on hallunut pyyhkiä Casterin jo monta aikaa sitten pois juoksemasta naistensarjassa.
Se miksi sukupuolitestit kohdistuu naissukupuolisiin intersex ihmisiin johtuu pitkälti varmaan siitä, että monet ovat joutuneet tahtomattaan vauvana leikkauspöydälle jolloin kaikki ulkoinen on leikelty ja on vaan pätetty, että se on tyttö.

Seta kai lausunolla sivuttaa myös transnaisten osallistumisoikeutta naisten sarjoihin. itse suhtaudaun asiaan kriittisesti.
Seta voisi alkaa ajamaan sitä, että kaikesta urheilusta poistettaisiin kokonaan eri sarjat sukupuolille.

Tosin lesbo-naiset, bi-naiset ja hetero-naisetkin tykkäisivät kyttyrää, kun enemmän tai vähemmän biologisesti miehet olisivat ylivoimaisia fyysisissä urheilulajeissa luonnostaan. Mutta ei toki taitolajeissa, kuten ammuntalajeissa.

Mutta eipä olisi ainakaan pelkkää sitä että vain intersukupuoliset tai trans-urheilijat sorsisivat biologisella ylivoimallaan lesbo-naisia, bi-naisia ja hetero-naisia.

Semenyan tapauksessahan hänellä on (ilmeisesti) miesten geenejäkin ja siten fyysisesti osin miehen ylivoimaa biologisesti naisiin nähden.

Usassahan eräs trans"nainen" tehtailee naiste painonnostossa ennätyksiä, koska hänellä on miesten biologista fyysisyyttä. Oikeasti naiset ovat alkaneet jo boikotoida kisoja, ihan ymmättettävästä syystä.