Malesian turistiministeri: maassa ei ole homoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Malesia sijaitsee Kaakkois-Aasiassa.

Malesian turistiministeri Datuk Mohammaddin bin Ketapi väitti tiistaina, ettei maassa ole homoja. Ministeri vastasi Berliinissä matkailumessuilla toimittajan kysymykseen siitä, onko Malesia turvallinen maa homoseksuaaleille tai juutalaisille turisteille.

Asiasta on kertonut Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle.

Ministeri väisti hänelle esitetyn kysymyksen, ja kun tältä kysyttiin uudelleen, ovatko homot tervetulleita, tämä vastasi: "enpä usko, että maassamme on mitään sellaista".

Kommentin on katsottu kuvastavan Malesian asenneilmapiiriä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Sen on myös arvioitu vaikuttavan kielteisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvien turistien haluun vierailla maassa.

Myöhemmin turistiministeri julkaisi Twitterissä kommenttiaan tarkentavan lausunnon, jonka mukaan hän viittasi vastauksessaan siihen, ettei käynnissä ole mitään erikoista kampanjaa, jossa kohderyhmänä olisivat hlbti-vähemmistöt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turistiministerin kommentin mukaan Malesialla suhtautuu avoimesti ulkomaisiin turisteihin, eikä "vieraille koskaan asetettaisi tarpeettomia esteitä, joiden taustalla on seksuaalinen suuntautuneisuus, uskonto tai kulttuuriset tavat". Toisaalta hän totesi, että Malesialla on riippumattomana maana omat näkemyksensä hlbti-vähemmistöistä ja Israelista. Niitä maa odottaa muiden kunnioittavan.

Malesian tavoittelee 30 miljoonan matkailijan vierailua vuoden 2019 aikana.

Die Internationale Tourismus-Börse (ITB) on yksi maailman suurimmista matkailumessutapahtuma, jossa on toistakymmentätuhatta näytteilleasettajaa suurimmasta osasta maailman valtioita. Vierailijoita tapahtumassa käy toistasataa tuhatta. Vuoden 2019 teemamaa on ollut Malesia. Saksan vihreiden poliitikko Volker Beck pyrki ennen messuja estämään Malesian aseman messujen teemamaana.

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Malesiassa on noin 30 miljoonaa asukasta. Pääuskonto on islam, jota tunnustaa enemmistö, noin 60 prosenttia asukkaista.

Malesiassa hlbti-vähemmistöjen asema vaikea

Malesiassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat rangaistavia. Vankeusrangaistus voi olla jopa 20 vuoden mittainen. Lisäksi käytetään ruumiinrangaistuksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat jatkuvan väkivallan uhan alla ja jo epäilys homoseksuaalisuudesta voi johtaa vakaviin ongelmiin. Hiljattain on esiintynyt kuitenkin vaatimuksia homosuhteiden dekriminalisoinnista sen jälkeen, kun kaksi naista ruoskittiin näiden jäätyä kiinni seksuaalisesta kanssakäymisestä.

Malesian pääministeri Mahathir Mohamad on sanonut homoseksuaalisuuden olevan osa "läntisiä arvoja", joihin maata ei hänen mukaansa saisi pakottaa. Maan hallinnosta on myös esitetty näkemyksiä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tulisi peittää taipumuksensa.

Malesiassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat jopa 20 vuoden vankeusrangaistuksen uhalla siirtomaa-aikaisella lailla kiellettyjä ja epäilyksetkin homoseksuaalisuudesta ovat vieneet väkivallan kohteeksi. Myös "eri sukupuolen vaatteisiin" pukeutuminen on kielletty maan lainsäädännössä.

Malesiassa homosyytöksiä on käytetty poliittisen ajojahdin keinona. Esimerkiksi oppositiojohtaja Anwar Ibrahim tuomittiin vuonna 2008 homoseksin harjoittamisesta vankeuteen. Hän oli jo edellisen vuosituhannen puolella saanut tuomion samasta syystä. Tuomioiden arvioitiin olevan tekaistuja ja taustalla riitautuminen pääministerin kanssa; Ibrahim paitsi lakaistiin syrjään, myös häpäistiin kannattajiensa silmissä.

Malesiassa tiedotusvälineet nostavat hlbti-vähemmistöjä esiin kielteisessä valossa. Vuosikymmenen alussa maan kouluissa ja opistoissa käynnistettiin opetus, jossa esimerkiksi esiteltiin homoseksuaalisuuteen liittyviä väitettyjä riskejä ja pyrittiin pelottelemaan torjumaan omat homoseksuaaliset tunteet ja lietsomaan kielteisiä käsityksiä homoseksuaalisuudesta. Kesällä 2017 Malesian terveysvirasto käynnisti kilpailun, jossa etsittiin keinoja homoseksuaalisuuden ja transsukupuolisuuden estämiseksi. Kilpailu kuitenkin keskeytettiin. 

2 kommenttia

Hahhaa! Ainakin Hornetissa, Grinderissä yms. on porukkaa Malesiassakin - katso vaikka fake-GPS -kimpalla.

Malesiassa tosin on kosolti kristittyjäkin ja sielläkin niillä on vihamielinen asenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, ihan kuten muissakin islamin uskonnonkin maissa myös kristityilläkin on (onhan ne homojen tappokäskyt sentään vain raamatussa, eikä koraanissa ja jessehän ei kertomansa mukaan tullut kumoamaan vanhaa, vaan tekemään lisäsopparin, että pahantekijä-kristiyille annettiin jo etukäteen kaikki pahanteot anteeksi - valitettavasti).

Tosin tuolla matkailumessuila olisi voinut kysyä myös: Onko Israel turvallinen maa lesboille ja muille sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöille? Vai vieläkö radikaali-juutalaiset saattavat selkäänpuukottaa ... ja päärabbit vinkua Sateenkaarilippuja revittäviksi alas ... ja onko pew-tutkimuslaitoksen kyselyvastaus äkisti jo petraantuntu siitä että liki puolet israelilaisista haluaisi säädättää homoseksuaalisuuden kokonaan laittomaksi (uudestaan).

Saatika ottaako juutalaisuus-uskonto-maa Israel (joksi Israel itsensä sääti viime kesänä) vastaan hyväksyvästi abrahamisista kotkotuksista vapaana olla haluavia turisteina ja Palestiina Kotimaa -T-paidassa, turisteille turvallisesti?
Keskustelua, ärtymystä ja aktivismia

Malesian valitseminen tämänvuotisten ITB-matkailumessujen partneri-/teemamaaksi (Partnerland) on aiheuttanut kiivasta keskustelua ja ärtymystä Saksassa. Esimerkiksi Berliinin kaupungin taloudesta vastaava senaattori Ramona Pop (vihr) peruutti aiotun käyntinsä messuille.
Myös Berliinin pormestari Michael Müller kritisoi epäsuorasti Malesian valintaa. Berliinin osavaltio, joka vastaa messuista 99,7-prosenttisesti, ei ole suostunut paljastamaan, kuka tai ketkä valitsivat juuri Malesian tämän vuoden kohdemaaksi.
Tässä selittelyjä:
https://www.queer.de/detail.php?article_id=33166

ITB-messujen ensi vuoden teemamaa on Oman, jossa homoja uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistus. Vihreät kutsuvat sosialidemokraatit ja vasemmiston laatimaan kunnolliset valintakriteerit.
------
Malesian islaminasiainministeri: Hlbt-kansalaisten oikeuksien ajaminen demokratian väärinkäyttöä

Naistenpäivän mielenilmausmarssilla Kuala Lumpurissa puolustettiin myös hlbt-kansalaisten oikeuksia, mikä sai ministeri Mujahid Yusof Rawan raivostumaan.
Malaysiakini
https://www.malaysiakini.com/news/467258?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR1ge9qM30aLRMvGGRWfPz9q4Y9kjzjOxi9PXKP_b4CRPjGpWDV8aQpRCNU
Pinknews
https://www.pinknews.co.uk/2019/03/11/malaysian-minister-lgbt-womens-march/