Malesian turistiministeri Datuk Mohammaddin bin Ketapi väitti tiistaina, ettei maassa ole homoja. Ministeri vastasi Berliinissä matkailumessuilla toimittajan kysymykseen siitä, onko Malesia turvallinen maa homoseksuaaleille tai juutalaisille turisteille.
Asiasta on kertonut Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle.
Ministeri väisti hänelle esitetyn kysymyksen, ja kun tältä kysyttiin uudelleen, ovatko homot tervetulleita, tämä vastasi: "enpä usko, että maassamme on mitään sellaista".
Kommentin on katsottu kuvastavan Malesian asenneilmapiiriä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Sen on myös arvioitu vaikuttavan kielteisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvien turistien haluun vierailla maassa.
Myöhemmin turistiministeri julkaisi Twitterissä kommenttiaan tarkentavan lausunnon, jonka mukaan hän viittasi vastauksessaan siihen, ettei käynnissä ole mitään erikoista kampanjaa, jossa kohderyhmänä olisivat hlbti-vähemmistöt.
Turistiministerin kommentin mukaan Malesialla suhtautuu avoimesti ulkomaisiin turisteihin, eikä "vieraille koskaan asetettaisi tarpeettomia esteitä, joiden taustalla on seksuaalinen suuntautuneisuus, uskonto tai kulttuuriset tavat". Toisaalta hän totesi, että Malesialla on riippumattomana maana omat näkemyksensä hlbti-vähemmistöistä ja Israelista. Niitä maa odottaa muiden kunnioittavan.
Malesian tavoittelee 30 miljoonan matkailijan vierailua vuoden 2019 aikana.
Die Internationale Tourismus-Börse (ITB) on yksi maailman suurimmista matkailumessutapahtuma, jossa on toistakymmentätuhatta näytteilleasettajaa suurimmasta osasta maailman valtioita. Vierailijoita tapahtumassa käy toistasataa tuhatta. Vuoden 2019 teemamaa on ollut Malesia. Saksan vihreiden poliitikko Volker Beck pyrki ennen messuja estämään Malesian aseman messujen teemamaana.
Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Malesiassa on noin 30 miljoonaa asukasta. Pääuskonto on islam, jota tunnustaa enemmistö, noin 60 prosenttia asukkaista.
Malesiassa hlbti-vähemmistöjen asema vaikea
Malesiassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat rangaistavia. Vankeusrangaistus voi olla jopa 20 vuoden mittainen. Lisäksi käytetään ruumiinrangaistuksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat jatkuvan väkivallan uhan alla ja jo epäilys homoseksuaalisuudesta voi johtaa vakaviin ongelmiin. Hiljattain on esiintynyt kuitenkin vaatimuksia homosuhteiden dekriminalisoinnista sen jälkeen, kun kaksi naista ruoskittiin näiden jäätyä kiinni seksuaalisesta kanssakäymisestä.
Malesian pääministeri Mahathir Mohamad on sanonut homoseksuaalisuuden olevan osa "läntisiä arvoja", joihin maata ei hänen mukaansa saisi pakottaa. Maan hallinnosta on myös esitetty näkemyksiä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tulisi peittää taipumuksensa.
Malesiassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat jopa 20 vuoden vankeusrangaistuksen uhalla siirtomaa-aikaisella lailla kiellettyjä ja epäilyksetkin homoseksuaalisuudesta ovat vieneet väkivallan kohteeksi. Myös "eri sukupuolen vaatteisiin" pukeutuminen on kielletty maan lainsäädännössä.
Malesiassa homosyytöksiä on käytetty poliittisen ajojahdin keinona. Esimerkiksi oppositiojohtaja Anwar Ibrahim tuomittiin vuonna 2008 homoseksin harjoittamisesta vankeuteen. Hän oli jo edellisen vuosituhannen puolella saanut tuomion samasta syystä. Tuomioiden arvioitiin olevan tekaistuja ja taustalla riitautuminen pääministerin kanssa; Ibrahim paitsi lakaistiin syrjään, myös häpäistiin kannattajiensa silmissä.
Malesiassa tiedotusvälineet nostavat hlbti-vähemmistöjä esiin kielteisessä valossa. Vuosikymmenen alussa maan kouluissa ja opistoissa käynnistettiin opetus, jossa esimerkiksi esiteltiin homoseksuaalisuuteen liittyviä väitettyjä riskejä ja pyrittiin pelottelemaan torjumaan omat homoseksuaaliset tunteet ja lietsomaan kielteisiä käsityksiä homoseksuaalisuudesta. Kesällä 2017 Malesian terveysvirasto käynnisti kilpailun, jossa etsittiin keinoja homoseksuaalisuuden ja transsukupuolisuuden estämiseksi. Kilpailu kuitenkin keskeytettiin.