Erimielisyys jatkuu Berliinissä: homot olivat sodan aikana natsien uhreja, olivatko myös lesbot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 16
Twitterissä kannanotto keskusteluun, "Krawalllesbe". "rähinälesbo"

Saksassa on kiistelty vuosien ajan siitä, joutuivatko myös lesbot kärsimään natsien hirmuhallinosta toisen maailmansodan aikana. Riita kärjistyi tällä viikolla Berliinissä, kun homoaktivisti kutsui lesboaktivisteja ”rähinälesboiksi”. Ilmapiiri on myrkyttynyt.

Kun Berliinin Tiergartenissa sijaitseva homomuistomerkki rakennettiin kymmenen vuotta sitten, kyseltiin, miksi se on muistomerkki vain homoille. Myös lesbot joutuivat kärsimään, mutta heitä natsit kutsuivat vain ”epäsosiaalisiksi”, ei lesboiksi. Muistomerkissä pyöri aluksi video, jossa kaksi miestä suutelee toisiaan. Myöhemmin sen tilalle ajoittain tuli kahden naisen suudelmaa esittävä video. Videot vuorottelivat.

Vaikutusvaltainen naistenlehti Emma leimasi homoaktivistit ”homolobbaajiksi”. Tällä viikolla riita sai uutta sytykettä, kun Ravensbrückin keskitysleirille suunnitellaan lesbomuistomerkkiä. Muistomerkkiin tulisi teksti, ja valtakunnallinen homo/lesbojärjestö LSVD ehdotti tekstiä, jossa muistetaan ”lesbonaisia, jotka olivat vankeina erilaisissa vainottujen ryhmissä”. Teksti ei pidä lesboja omana vainottujen ryhmänä. Homoaktivistit ovat korostaneet, että natsiajan homolaissa rangaistavaa oli vain miesten välinen seksuaalinen kanssakäyminen. Lesbojen määrätietoista vainoa ei ollut, mutta oli ehkä yksittäisiä tapauksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Todellinen myrkkyannos keskusteluun saatiin keskiviikkona, kun netissä julkaistiin vuodettu sähköpostiviesti, joka oli lähetetty noin vuosi sitten. Siinä homo/lesbojärjestön hallituksen jäsen, mies, toivoo, että keskustelua muistomerkkiasiassa rauhoiteltaisiin: ”...parempi, ettei kaadeta öljyä tuleen ja sillä tavoin anneta rähinälesboille lisää pureskeltavaa. Molemminpuolisten loukkausten julkaiseminen Tagesspiegel-lehdessä ei olisi kenenkään etu”). Vuotajasta ei ole tietoa.

Sosiaalisessa mediassa monet lesbot esittivät pöyristyksensä sanasta ”rähinälesbo”. Monet olivat sitä mieltä, että homo/lesbojärjestöissäkin miesten liittoutumat päättävät naisten asioista. Muissakin asioissa on tullut esiin ristiriita homoaktivistien ja lesboaktivistien välillä. Vanhemmille lesbonaisille suunniteltu assuintaloprojekti epäonnistui tänä syksynä, kun Berliinin kaupunki antoi tontin homojen etujärjestölle. Siihen rakennetaan lähes 70 asunnon talo ja talon asukkaiksi hyväksytään hyvin erilaisia ihmisiä (projektin nimi: Asuinpaikka Moninaisuus). Lesbot kokivat asian suurena pettymyksenä.

Ravensbrückin keskitysleirin muistomerkkiä ei ainakaan toistaiseksi aseteta paikalleen. Projekti pysäytettiin.

16 kommenttia

Kyllä mielestäni yhteen hiileen puhaltaminen on kaikkien etu. Samalla myös olisi tärkeää pyrkiä siihen, ettei asioita rajata vain homomiesten tai homonaisten jutuiksi. Kaikki mukaan.
Aihe ei ole kaikilta osin yksiselitteinen tai yksinkertainen. Lesbotkin tietysti kokivat natsihallinnon kauheuden.

Tosiasia kuitenkin on, että juuri homomiesten vainoaminen oli järjestelmällisempää ja konkreettisempaa. Rikoslain pykälä 175 koski nimenomaan miesten välisiä suhteita, ja tuo pykälähän eli jossain muodossaan pitkään natsivallan kaatumisen jälkeenkin. Nimenomaan homomiehet olivat natsi-saksassa vallinneen opin mukaisesti vainottu kansanryhmä osittain samassa mielessä kuin juutalaisetkin, joskin juutalainen syntyperä oli tietysti yleensä selvitettävissä ilman jostain "kiinni jäämistä".

Siitä asiasta lienee turha kiistellä.

Toinen asia on sitten se, että lesbojakin lähetettiin keskitysleirille lähinnä epäsosiaalisuudeksi katsotun elämäntapansa vuoksi; he eivät täyttäneet niitä ihanteita, mitä naisen velvollisuus oli täyttää. Sama koskee naisia, jotka eivät osanneet tai halunneet muuten mukautua siihen rooliin, mikä naisille oli määrätty. Sama koskee myös transsukupuolisia, transnaisia ehkä kovemmin.

Kyse on siitä, millainen painoarvo hyväksytään millekin historialliselle tosiasialle. Mutta tämä puhukoon puolestaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vankitunnukset_natsien_keskitysleireill%C3%A4#/media/File:Kennzeichen_f%C3%BCr_Schutzh%C3%A4ftlinge_in_den_Konzentrationslagern.jpg