Heinäkuussa järjestettävässä Suomi Areena -tapahtumassa on esillä juridinen sukupuolimerkintä ja siihen liittyvä kolmas sukupuoli.
Asiasta kertoo Seta verkkosivuillaan.
Keskustelu järjestetään torstaina 19.7.2018 kello 16–17 Eetunaukion lavalla.
Keskustelemassa ovat Trasek ry:n puheenjohtaja Panda Eriksson, Amnestyn Suomen osaston translakikampanjan kasvo Sakris Kupila sekä sosiaalietiikan professori ja ETENEn puheenjohtaja Jaana Hallamaa. Keskustelua vetää viestinnän ammattilainen Riikka Kämppi.
Suomessa sukupuoli määritellään ja merkitään väestörekisteriin lapsen syntyessä ulkoisten sukupuolittujen piirteiden perusteella joko mieheksi tai naiseksi. Seta muistuttaa, että lapsen sukupuolen voi tietää vasta sitten, kun lapsi itse kertoo sen. Sukupuolimerkinnän muuttamista säätelee translaki, joka edellyttää sukupuolen korjaajalta lääketieteellistä prosessia ja transdiagnoosia, 18-vuoden ikää ja todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä.
Sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyy monta ihmisoikeusongelmaa, joista
Seta, Trasek ja Amenestyn Suomen osasto katsovat, että sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyy monia ihmisoikeusongelmia. Ne ovat olleet esillä translakikampanjoinnissa. Järjestöt toteavat, että keskustelu sukupuolimerkinnöistä on translain ohella äärimmäisen tärkeä trans- ja intersukupuolisille ihmisille sekä muille binäärisen nais-mies-jaon ulkopuolelle jääville ihmisille. Nykyjärjestelmä ei myöskään tunnista intersukupuolisten tarpeita, jotka hyötyisivät mahdollisuudesta jättää sukupuolimerkintä pois virallisista asiakirjoistaan tai valita sukupuoltaan vastaava sukupuolimerkintä.
Transaktivisti ja lääketieteen opiskelija Sakris Kupilan mukaan tietoa sukupuolesta tarvitaan tilastointiin mutta ei juuri muuhun. Poikkeuksena hän mainitsee esimerkiksi asevelvollisuuden määrittämisen sukupuolittuneiden lakien voimassaollessa.
- Lääketieteen opiskelijana näen, ettei terveyden- ja sairaanhoitoa varten tietoa juridisesta sukupuolesta myöskään välttämättä tarvita. Ammattilaisten pitäisi osata ottaa huomioon kunkin potilaan yksilölliset ominaisuudet muutenkin potilasta kuunnellen, Kupila sanoo.
Valtioista Kanada, Nepal, Australia, Uusi Seelanti, Pakistan, Intia, Malta ja kuluvan vuoden loppuun mennessä myös Saksa tarjoavat kansalaisilleen mahdollisuuden valita kolmas sukupuolimerkintä. Saksassa tulee mahdolliseksi myös jättää sukupuolimerkintä tyhjäksi. Myös Itävallassa perustuslakituomioistuin totesi kesäkuun lopulla, että yksilöllä on oikeus olla juridisesti muuta kuin nainen tai mies.