Helsinki Pride 2018 huipentui sadantuhannen osallistujan kulkueeseen ja puistotapahtumaan

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 15
Helsinki Pride 2018

Lauantai-iltapäivänä 30. kesäkuuta järjestetty Helsingin pride-kulkue keräsi kymmeniä tuhansia ihmisiä kaupungin keskustaan, niin kulkueeseen osallistuvia kuin sitä katujen varsilla seuranneitakin. Poliisi arvioi kulkueen osallistujamääräksi aluksi noin 40 000, mutta myöhemmin Twitter-päivityksessä arvio oli lähes 100 000 osallistujasta. Poliisi kertoo tapahtumn sujuneen rauhallisesti.

Kulkueeseen järjestäytyminen alkoi keskipäivällä Senaatintorilla, josta lähtö runsaan kahden kilometrin mittaiselle kulkuereitille tapahtui kello 13. Aleksanterinkatua pitkin kulkue eteni Mannerheimintien kautta Eteläesplanadille, kääntyi Kasarmikadulle ja kulki Neitsytpolun kautta Kaivopuistoon.

Katso kuvagalleria kulkueesta!

Aurinkoinen priden pääpäivän aamu muuttui vaihtelevan pilvisyyden päiväksi. Noin 17 asteen lämmössä kulkueen hetkittäin kova vauhti ei vielä nostanut hikeä pintaan. Kohtalainen pohjoistuuli viilensi hieman lisää, mutta toisaalta liehutti kulkueväen lippuja. Puistojuhlan aikana saatiin muutama pisara vettä, mutta sateesta ei voinut puhua.

Kulkueen kärjen saavuttua määränpäähän puoli kahden jälkeen, alkoivat puiston nurmikentät ja kalliot täyttyä kaikkiin mahdollisiin väreihin sonnustautuneesta yleisöstä. Rekvisiittana on sateenkaarilippuja, trans-lippuja sekä panseksuaalisten, aseksuaalien, karhujen ja monien muidenkin ryhmien lippuja. Monilla järjestöillä ja puolueilla on kojuja, samoin puistossa on tapahtuman järjestäjän ja tapahtuman yhteistyökumppanien pisteitä.

Katso kuvagalleria puistojuhlasta!

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vielä kahden jälkeen Senaatintorilla odotti runsaasti kulkueväkeä omaa lähtövuoroaan odottamassa.

Kulkueen määränpäässä Kaivopuistossa alkoi kulkueen jälkeen puistojuhla. Varsinainen ohjelma päälavalla käynnistyi kello 14.40.

Helsinki Priden -tapahtuman ja sen lauantaisen kulkueen järjestää HeSeta ry. Tapahtuma käynnistyi maanantaina 25.6. ja jatkuu sunnuntaihin 1.7. asti.
 

Kulkue järjestäytymässä Senaatintorilla

Puistojuhlan ohjelma käynnistyi 14.40.

Nisa Soraya: Helsingissä sataa, paitsi ettei sada.

HeSetan puheenjohtaja Hassen Hnini totesi, että Suomen surkeassa jamassa olevaan translainsäädäntöön on tehtävä korjaus. Hnini uskoo, että se toteutuu pian, mutta muistutti, että se tarvitsee työtä ja solidaarisuutta.

Seta jakoi perinteisen tunnustuksensa ja moitteensa puistojuhlassa. Kunniarotta-antipalkinnon se antoi Tieteen kuvalehdelle, jonka transsukupuolisuutta koskeva numero katsottiin homofobiseksi. Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen puolestaan sai Lapin Kansa -lehti.

Poliitikkoja pridessa

15 kommenttia

Maistelen tuolta lukua: satatuhatta. Maistuu aika makealta.

Vertaan tuota lukua vaikkapa Päivi Räsäsen perjantaiseen kirjoitukseen, jossa tämä ilmoitti, että pride-tapahtuman ympärille luotu suvaitsevaisuuden mielikuva on suuri harha ( https://ranneliike.net/uutiset/14944/paivi-rasanen-pride-tapahtuman-ymparille-luotu-suvaitsevaisuuden-mielikuva-on-suuri-harha ). Tai siihen, että Timo Soini on tulppaamassa translakiuudistustusta ( https://ranneliike.net/uutiset/13361/soini-translaki-ei-taman-hallituksen-aikana-etene ). Tai kaikkiin niihin avautumisiin, mitä Aito avioliitto -seurakunnan suunnalta on kuulunut viime vuosien aikana.

Satatuhatta ihmistä on hehtaarilleen sen verran kuin kristillisdemokraatit saivat ääniä vuoden 2015 vaaleissa. Se on myös jotakuinkin sama luku kuin Aito avioliitto -seurakunnan puolessa vuodessa keräämä kannatusmäärä yhdenvertaista avioliittolakia vastustavalle kansalaisaloitteelle.

Satatuhatta ihmistä on suuren suomalaiskaupungin asukasluvun verran ja se tarkoittaa pyöreästi kymmenesosaa pääkaupunkiseudun asukkaista. Suomen maakunnista Ahvenanmaalla, Kainuussa tai Keski-Pohjanmaalla on vähemmän asukkaita.

Vertailukohtia on muitakin.

Vuonna 2004 pride-kulkueessa (siinä vesisateisessa) oli noin 200 ihmistä. Sitä ennen ja sen jälkeen vähän enemmän. Suuri kasvu alkoi vuonna 2006 ( https://ranneliike.net/teemat/12443/kymmenen-vuotta-suuria-pride-kulkueita ), josta lähtien Helsinki Pride -tapahtumaan on vuosi vuodelta kokoontunut yhä useampi ottamaan kantaa yhdenvertaisuuden puolesta.

Yhtä kaikki, satatuhatta (100 000) ihmistä ilmaisemassa tukeaan yhdenvertaisuudelle on asia, jota ei voi enää mitenkään ohittaa olankohautuksella. Pride-kulkueessa mukana ollut määrä ihmisiä luo painetta hoitaa translakiuudistus viipymättä maaliin, varmistaa muunsukupuolisten ja intersukupuolisten oikeuksia esimerkiksi kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönotolla ja ennen kaikkea edistää määrätietoista asiallisen tiedon levittämistä, jolla on vaikutusta asenteisiin.

Tänä vuonna saatiin sitä mitä tarvitaankin.

Kiitos tapahtuman järjestäneelle HeSetalle ainakin minun puolestani. Järjestelyjen yksityiskohdista voi(n) aina antaa kritikkiä, mutta suuret linjat tuntuvat ovat melkoisen kohdallaan, kuten tapahtuman yhteistyöpyrkimykset elinkeinoelämän kanssa. Kiitoksia tietysti elinkeinoelämän pride-tukijoille - sekä niille, jotka konkreettisesti olivat tapahtuman yhteistyökumppaneita, että niille, jotka pride-viikolla ovat liputtaneet omaehtoisesti sateenkaarella. Koen molemmissa tapauksissa toiminnan olleen kädenojennus myös minulle ja muille hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluville. Samoin kiitos kuuluu niin julkiselle kuin kaupallisellekin medialle. Ja tietysti henkilökohtaisesti koen kaikkien kulkueessa olleiden tukeneen minun ja muidenkin hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaista asemaa. Kiitos siis meille kulkueessa ja puistojuhlassa olleille - ja erityisesti vähemmistöihin itse kuulumattomille tukijoille.

Yli vuosikymmenen kestäneen itsehyväksyntäprosessin aikanaan käyneenä homomiehenä toivon ja yhä vankemmin uskon, että yhä harvemmin on niin, että omien ennakkoluulojen vuoksi tulee pysyteltyä nuoruus kaapissa. Samoin toivon ja uskon, että ympäristön kielteiset asenteet ovat sulamassa.

Sulattelen katselemalla kuvia pride-lauantailta:
https://ranneliike.net/artikkelit/14950/kuvagalleria-helsinki-pride-2018-tapahtuman-kulkueesta
https://ranneliike.net/artikkelit/14951/kuvagalleria-helsinki-pride-2018-tapahtuman-puistojuhlasta
Sata tuhatta kuulostaa liioittelulta. Vuorimiehen puistikon kohdalla kulkuetta kesti noin kaksi tuntia. Se merkitsee 120 minuuttia. Jokaisen minuutin aikana tarkkailupisteemme ohitti näin ollen 830 ihmistä. Käytännössä ei ohittanut. Kulkueen vauhti oli hidas. Ehkä jostain löytyy video, josta voidaan tarkistaa, montako kulkijaa minuutissa ohittaa jonkin reitin varrella olevan pisteen. Se kerrotaan luvulla 120.

Anteeksi että olen ilon pilaaja.