Helsinki Pride 2018 huipentui sadantuhannen osallistujan kulkueeseen ja puistotapahtumaan (juttukommentit)

Maistelen tuolta lukua: satatuhatta. Maistuu aika makealta.

Vertaan tuota lukua vaikkapa Päivi Räsäsen perjantaiseen kirjoitukseen, jossa tämä ilmoitti, että pride-tapahtuman ympärille luotu suvaitsevaisuuden mielikuva on suuri harha ( https://ranneliike.net/uutiset/14944/paivi-rasanen-pride-tapahtuman-ymparille-luotu-suvaitsevaisuuden-mielikuva-on-suuri-harha ). Tai siihen, että Timo Soini on tulppaamassa translakiuudistustusta ( https://ranneliike.net/uutiset/13361/soini-translaki-ei-taman-hallituksen-aikana-etene ). Tai kaikkiin niihin avautumisiin, mitä Aito avioliitto -seurakunnan suunnalta on kuulunut viime vuosien aikana.

Satatuhatta ihmistä on hehtaarilleen sen verran kuin kristillisdemokraatit saivat ääniä vuoden 2015 vaaleissa. Se on myös jotakuinkin sama luku kuin Aito avioliitto -seurakunnan puolessa vuodessa keräämä kannatusmäärä yhdenvertaista avioliittolakia vastustavalle kansalaisaloitteelle.

Satatuhatta ihmistä on suuren suomalaiskaupungin asukasluvun verran ja se tarkoittaa pyöreästi kymmenesosaa pääkaupunkiseudun asukkaista. Suomen maakunnista Ahvenanmaalla, Kainuussa tai Keski-Pohjanmaalla on vähemmän asukkaita.

Vertailukohtia on muitakin.

Vuonna 2004 pride-kulkueessa (siinä vesisateisessa) oli noin 200 ihmistä. Sitä ennen ja sen jälkeen vähän enemmän. Suuri kasvu alkoi vuonna 2006 ( https://ranneliike.net/teemat/12443/kymmenen-vuotta-suuria-pride-kulkueita ), josta lähtien Helsinki Pride -tapahtumaan on vuosi vuodelta kokoontunut yhä useampi ottamaan kantaa yhdenvertaisuuden puolesta.

Yhtä kaikki, satatuhatta (100 000) ihmistä ilmaisemassa tukeaan yhdenvertaisuudelle on asia, jota ei voi enää mitenkään ohittaa olankohautuksella. Pride-kulkueessa mukana ollut määrä ihmisiä luo painetta hoitaa translakiuudistus viipymättä maaliin, varmistaa muunsukupuolisten ja intersukupuolisten oikeuksia esimerkiksi kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönotolla ja ennen kaikkea edistää määrätietoista asiallisen tiedon levittämistä, jolla on vaikutusta asenteisiin.

Tänä vuonna saatiin sitä mitä tarvitaankin.

Kiitos tapahtuman järjestäneelle HeSetalle ainakin minun puolestani. Järjestelyjen yksityiskohdista voi(n) aina antaa kritikkiä, mutta suuret linjat tuntuvat ovat melkoisen kohdallaan, kuten tapahtuman yhteistyöpyrkimykset elinkeinoelämän kanssa. Kiitoksia tietysti elinkeinoelämän pride-tukijoille - sekä niille, jotka konkreettisesti olivat tapahtuman yhteistyökumppaneita, että niille, jotka pride-viikolla ovat liputtaneet omaehtoisesti sateenkaarella. Koen molemmissa tapauksissa toiminnan olleen kädenojennus myös minulle ja muille hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluville. Samoin kiitos kuuluu niin julkiselle kuin kaupallisellekin medialle. Ja tietysti henkilökohtaisesti koen kaikkien kulkueessa olleiden tukeneen minun ja muidenkin hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaista asemaa. Kiitos siis meille kulkueessa ja puistojuhlassa olleille - ja erityisesti vähemmistöihin itse kuulumattomille tukijoille.

Yli vuosikymmenen kestäneen itsehyväksyntäprosessin aikanaan käyneenä homomiehenä toivon ja yhä vankemmin uskon, että yhä harvemmin on niin, että omien ennakkoluulojen vuoksi tulee pysyteltyä nuoruus kaapissa. Samoin toivon ja uskon, että ympäristön kielteiset asenteet ovat sulamassa.

Sulattelen katselemalla kuvia pride-lauantailta:
https://ranneliike.net/artikkelit/14950/kuvagalleria-helsinki-pride-2018-tapahtuman-kulkueesta
https://ranneliike.net/artikkelit/14951/kuvagalleria-helsinki-pride-2018-tapahtuman-puistojuhlasta
  • 2 / 15
  • vaeltaja2006
  • 1.7.2018 9:18
Sata tuhatta kuulostaa liioittelulta. Vuorimiehen puistikon kohdalla kulkuetta kesti noin kaksi tuntia. Se merkitsee 120 minuuttia. Jokaisen minuutin aikana tarkkailupisteemme ohitti näin ollen 830 ihmistä. Käytännössä ei ohittanut. Kulkueen vauhti oli hidas. Ehkä jostain löytyy video, josta voidaan tarkistaa, montako kulkijaa minuutissa ohittaa jonkin reitin varrella olevan pisteen. Se kerrotaan luvulla 120.

Anteeksi että olen ilon pilaaja.
Näistä poliisin arvioista voidaan aina keskustella.

Lasketaanko vain ne, jotka ovat koko matkan mukana vai myös ne, jotka ovat liittyneet mukaan vasta matkan varrella, kulkeneet vain jonkin osan matkasta kulkueen mukana tai tehnyt matkaa varsinaisen kulkueen liepeillä. En tiedä, onko lukuun laskettu myös puistojuhlaan etukäteen tai vaihtoehtoisia reittejä tulleet. Puisto tuntui olevan kauttaaltaan kertakaikkisen pullollan väkeä. Oliko 100 000 vai enemmän/vähemmän.

Isoveljellä on ehkä keinot varmistaa asia - vaan kerrotaanko siitä julkisesti.
Poliisin kaksi dronea pörräsi Senaatintorin yllä. Niitä käytettiin ihmismäärien laskemiseen. Muistaakseni suurien yleisötilaisuuksien aikana yksityisiä lennokkeja ei sallita.

Satatuhatta on minun mielestäni lähinnä poliisin hyväntahdon ele. Kaikki järjestäjäthän toivovat suuria lukuja.
  • 5 / 15
  • vaeltaja2006
  • 1.7.2018 10:07
Osallistujamäärät ovat olleet tärkeitä mm. Trumpin virkaanastujaisissa. Kuvat paljastivat totuuden.

Kaikkialla maailmalla myös katsojat luetaan mukaan, kun kerrotaan osallistujamääristä. Tukholmassa mukana on viime vuosina ollut satoja tuhansia, vaikka kulkueessa on vain kymmeniä tuhansia. Myös katsojat ovat tärkeitä. Kuka marssisi ilman katsojia. (Nyt Helsingissä poliisi kertoi twiitissään, että kulkueeseen osallistuu lähes sata tuhatta).

Vuonna 2006 seurasin kulkuetta hotelli palacen edessä. Kauppatorin suunnasta vyöryi ihmismassa. Kun ensimmäiset olivat Palacella, viimeiset olivat juuri tulossa Kauppatorin kulmaan. Määrä: noin 3000.

Sen jälkeen hyvä mittausmenetelmä oli Aleksanterinkatu. Kun ensimmäiset saapuivat Kolmen sepän patsaalle, loppu näkyi Senaatintorin kulmalla.

Myöhemmin olen aina laskenut, kauanko kulkueen ohimarssi kestää. Viime vuonna se oli yli 3 tuntia, mutta välissä oli suuria aukkoja.

Kun Aito avioliitto -joukko järjesti marssin Senaatintorilta Kansalaistorille joitakin vuosia sitten, laskin taas osanottajat: muistaakseni 98 henkeä. Eivät tykänneet, kun kerroin sen heille kovalla äänellä.
Twitterissä on poliisin ilmakuva ( https://twitter.com/HelsinkiPoliisi/status/1013044848558006273 ) Kaivarista. Puiden katveessa on aukealla olevien lisäksi runsaasti väkeä. Näitä isonveljen tarkempia keinojahan saattaisi olla kännykkätukiasemiin liittyneiden laitteiden määrän laskeminen. Tiedot löytyvät kyllä operaattorien lokitiedoista.

Oli tarkka luku mikä ikänään, niin siinä ihmismäärässä oli jo vaikea hahmottaa yksilöitä - ja tuttujen vilkuttelu ei enää herättänyt huomiota, kun vilkuttelijoita oli niin paljon.
Käytännössähän Helsinki Pride 2018 -kulkuueseen osallistui varmasti vähintäänkin 200 000 ihmistä, sillä yleisömeri oli varsin "sankkaa" ison osan kulkueen matkareitistä ja asuinkerrostalojen kohdilla parvekkeilla oli kaikenikäisiä kulkueeseen sympaattisesti osallituneita heiluttelemassa sateenkaari-tervehdyksiä.

Puistojuhlassa jutellessa kuuli, miten ihmisiä oli tullut porukoittain pitkin poikin Suomea ja turisteja muualtakin. Maahanmuuttaja-hlbtiq-ihmiset sanovat myös että kantasuomalais-heteroitten tapaan paikalla oli myös maahanmuuttaja-heteroitakin, Lähi-idästäkin ja mukavan sulassa sovussa - eli tuossakin näkyy hyvin että maallistuneita, uskomuksista vapaita, suvaitsevaisia ihmisiä on muuallakin ja Pride-tapahtumalla on samalla myös tärkeän positiivinen vaikutus asennekouluttajanakin.

Yritysyhteistyökumppanit järjestivät ihan kivoja juttuja Kaivarissakin, kun mm. Tokmanni jakoi suuren määrän sateenkaariraidoilla komistettuja ämpäreitä, Burgen Kingillä oli valokuvauspiste, jossa tulostivat potretteja ihmisistä ja kaveriporukoista, Helsinki Taxi jakoi vuoden ympäri käteviä noppapelipaketteja, Wella stailasi ilmaiseksi iltajuhlijoiten fledoja, Foodoran ruoka-alue oli mukavasti järjestetty (tosin Kaivarissa olisi saanut olla muuallakin ruoka- ja juomamyyntipisteitä, sillä laajalla alueella tuo ainoa Foodoran ruoka-alue oli turhan etäällä metsikön keskellä ja ihan kaikki puistojuhlaan tulleet eivät olleet "hoksanneet" ottaa omia eväitä mukaan ja - seuraavaan kesään jokin rajattu Pridepuisto-anniskelu-terassikin olisi syytä järjestää esiintymislavojen ympäristöön).

Kun Kasarmikatu vietti loivasti alaspäin Kirurgisen kohdalta, tuntui kulkueessa miten luonto-äidin aurinko otti meidät kaikki luonnonluomansa hellän lämpimään hali-syleilyynsä : )
Yhdyn joka sanalta SMO:n kirjoittamaan aloitusviestiin. Yhdyn myös vaeltajan kritiikkiin osallistujamäärän yliarvioimisesta.

MUTTA!

Meitä oli todella paljon ja se on tärkeää!

Tapsin senaatintorilla tuttavani, joka ei ollut vuosiin osallistunut Prideen. ”Muistat sä kun meitä oli vaan 200?” Molemmilla oli kyyneleet silmissä, kun iloitsimme ympärillä olevasta ihmismassasta. Jotkut ihmiset itkevät häissä, minä Pride juhlissa, Helsingissä, Berliinissä ja Hampurissa. Ilon kyyneleitä siitä mahtavasta tunteesta, kun tuhannet, kymmenet tuhannet, sadat tuhannet ihmiset omat mukana osoittamassa hyväksyntää. Myös suurta surua kaikkien niiden jo edesmenneiden ystävien puolesta, jotka eivät saaneet kokea tällaista. En tosin ollut ainoa iloisen kulkueen keskellä, jonka silmät olivat hetkittäin kyyneleistä kosteat.

Kävelin jalkani kipeiksi kulkueen lisäksi puistossa. Aivan käsittämätön määrä toinen toistaan upeampia ihmisiä, varsinkin nuoria. Tänään kuuntelin kotiutuessani viereisen terassipöydän neljää, todennäköisesti hetero nuorta. Vaihtoivat kuulumisiaan eilisestä pride juhlasta. Upeat bileet, eikä sanaakaan homoista tai seksuaalivähemmistöistä. Jonkun äiti oli kuitenkin kummastellut tuollaiseen Prideen osallistumista. Olemme pitkän askelen lähempänä sitä hetkeä, kun ketään ei kiinnosta mitä sukupuolta toisiaan rakastavat ihmiset ovat.

MUTTA!

Paljon on vielä matkaa edessä. Tarvitaan satojatuhansia ihmisiä lisää, että saavutamme kolmannen vaiheen: 1. suvaitseminen, 2. hyväksyminen, 3. ketä kiinnostaa!

Vasta sinä päivänä, kun kuka tahansa kenen tahansa kanssa voi julkisella paikalla kävellä käsi kädessä, suudella, halailla, istua sylikkäin… tasavertaisuus on saavutettu tai ainakin lähellä sitä. Noita asioita tein itse poikaystäväni kanssa jo 1985. Edelleen tarvitaan rohkeita ehkä vähän röyhkeitäkin ihmisiä olemaan näkyvillä ja murtamaan ennakkoluuloja ja asenteita. Ja vielä enemmän tarvitaan ihmisiä, jotka osoittavat tukeaan ja kannustavat.

Ensi vuonna 200 000, vaikka olisikin sitten vain poliisin yläkanttiin tekemä arvio. Oli muuten useampikin komea ja hymyilevä poliisi siellä matkan varrella. Oli myös todella hienoja järjestysmiehiä puistossa. Kiitokset heille, kaikille järjestäjille ja vapaaehtoisille, joistakin yksityiskohdista voi(sin) kyllä antaa kritiikkiä.

Ennen kaikkea Kiitos teille kaikille mukana olleille. Teitte minulle ja tuhansille muille upean unohtumattoman päivän.
Oli marssijoita alle 100.000 tai yli, niin paljon populaa siellä on ollut. Nyt harmittaa, etten itse vaivautunut paikalle, tunnelma oli taatusta mahtava.
Kahdeksan vuotta sitten Prideä vastaan tehtiin kaasuisku. Sen jälkeen tapahtuma on kerännyt yhä enemmän ihmisiä joko osallistumaan marssille tai katsomaan ja tsemppaamaan katujen varsille. Ja nyt teitä oli 100.00! Hyvä! Tajusivatkohan nuo taliaivot, että tulivat vain vahvistaneeksi Prideä?
Myös jokainen Aito avioliitto -seurakunnan ulostulo sekä Päivi Räsäsen, Timo Soinin tai jonkun muun vastaavaan kategoriaan kuuluvan hlbtiq+ -aihepiiriä koskeva lausunto vahvistaa pridea.

Ja kyllä, tunnelmaa voi kuvata mahtavaksi. Jos nyt jälkikäteen kuvailee, niin ehkä "massiivisen intiimiksi". Kyllä siitä kadonneeksi julistetusta yhteisöllisyydestä on vielä arvokkaita muruja jäljellä.
Moikka teille kaikille! Oli taas mahtava päivä lauantaina. Säilyy mun muistoissani hamaan loppuun asti. Kuvat katselin hätäisesti läpi, en löytänyt sieltä itseäni, mutta ei sen ole väliä. Niinkuin ei senkään ole mitään väliä, että oliko sitä porukkaa nyt sitten 100 000 tai 99 000 henkeä tai jotain muuta. Paljon sitä oli ja se on hyvä asia. Itse en asu Helsingissä, vaan lähdin jo aamusella linja-autossa tulemaan kohti Helsinkiä täältä Porista päin. Auto oli täynnä. Kannatti lähteä jälleen kerran, olen käynyt ennenkin. Kiitokset teille kaikille, jotka olitte mukana! Oli mahtava päivä ja jäi komeat muistot! Itse en keksi parempaa sanaa, kuin Kiitos kaikille! moi.
Yksi asia täytyy vielä nostaa esille.

Helsingin pormestari marssi joukon edessä ja sillä on suuri merkitys. Toivottavasti vaikuttaa edes vähän joidenkin pahimpien änkyröiden asenteisiin. Ainakin omassa tuttavapiirissäni virnuiltiin, kun Vapaavuori ei ollut lausumassa Priden avauspuhetta, ei tosin tainnut olla avajaisiakaan. Perhesyistä en ollut viime vuonna paikalla, enkä edes seurannut tapahtuman uutisointia suuremmin. Kaikille Vapaavuorta viime vuonna moittineille sanoin kuitenkin, etten yllättyisi vaikka näkisitte Vapaavuoren kulkueen kärjessä. En tiedä oliko viime vuonna, mutta nyt oli ja puhui haastatteluissa hyvin selkeäsanaisesti yhdenvertaisuuden tärkeydestä.

Kaikkien muidenkin tunnettujen ja näkyvien poliitikkojen läsnäololla on erittäin suuri merkitys. Ehkä näemme vielä sen päivän, kun tasavallan presidenttikin kunnioittaa Pridea läsnäolollaan; Euro Games –avajaisissa optimistisesti jo odotin sitä. Tarja Haloselle näyttäytyminen Pridessa tai missään muussakaan seksuaaliseen ja sukupuolisen tasavertaisuuteen liittyvässä tilaisuudessa tuntuu nykyään olevan liian korkea kynnys – että sellainen Setaveteraani.
Irokiisi on nyt ollut pipo silmillään, sillä Tarja Halonenhan on ollut useampaankin otteeseen Helsinki Pride -kulkueessa ja puistojuhlassakin mukana.

Tässä mm 2015 uutiskuvissa ja löytyy myös Ranneliikkleen Pride-vuosikuvista
https://cdn.ksml.fi/incoming/imom0t-5436399_.jpg/ALTERNATES/FREE_1140/5436399_.jpg
http://www.ts.fi/static/content/pic_5_787464_k787523_1200.jpg

Mutta tosiaan Niinistö ei ole uskaltautunut mukaan, vaikka taannoin Kasary intoili vaalimainontaansa Pridessäkin. EuroGames-kisojen Pride-vuonna 2016:han aluksi uutisoitiin että Niinistö uskaltaisi tulla avvaamaan nuo kisat, mutta eipä sitten Niinistö rohjennutkaan, kun taisi pelätä etteivät jatkokauden äänestäjänsä ymmärtäisikään yhdenvertaisen Suomen päälle.