Itävallan perustuslakituomioistuin: on oikeus olla olematta mies tai nainen
Uutinen
Yhteiskunta
Sami Mollgren
3
Itävallassa perustuslakituomioistuin määräsi perjantaina, että yksilöllä on oikeus määritellä itsensä kuuluvaksi ns. kolmanteen sukupuoleen, eli olla juridisesti muuta kuin nainen tai mies.
Virallisiin lomakkeisiin on tulossa kolmas sukupuolivaihtoehto.
Tuomioistuimen ratkaisussa vedottiin Euroopan ihmisoikeussopimukseen, jonka 8. artiklasssa taataan yksilön oikeus omaan sukupuoli-identiteettiin. Oikeuteen asian oli vienyt Alex Jürgen. Ratkaisun jälkeen hän kertoi ensimmäistä kertaa kokevansa, että hänet nähdään sellaisena kuin hän on syntynyt.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Itävallassa asiasta on käyty keskustelua syksystä 2017 lähtien, jolloin sosiaalidemokraatit ja liberaalit kertoivat haluavansa lainsäädäntöön kolmannen sukupuolen.
Kolmas sukupuoli tunnustetaan myös Australiassa, Bangladeshissä, Chilessä, Intiassa, Maltalla, Nepalissa, Saksassa ja Uudessa-Seelannissa.
Itävalta: Kolmas juridinen sukupuolimerkintä käytössä
Naisen (w) ja miehen (m) lisäksi kolmas sukupuolimerkintä virallisissa dokumenteissa on ´divers/diverses´ tai ´offen´. Kolmas merkintä on tarkoitettu intersukupuolisille/henkilöille, joiden sukupuolta ei kyetä määrittämään. Salzburgin maistraatin johtaja sanoo, että kolmannen vaihtoehdon voi valita jo lapsen syntyessä. Itävallassa syntyy vuosittain noin 70 lasta, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään.
Myös aikuisten on mahdollista muuttaa sukupuolimerkintänsä diversiksi, mutta siihen vaaditaan ensin lääkärinlausunto ja sitten virallinen hakemus maistraatille.
Eräs intersukupuolinen henkilö selitti asian niin, että ei ole olemassa "sukupuolten kirjoa" miehen ja naisen välissä, mutta on olemassa miehenä olemisen kirjo ja naisena olemisen kirjo. Yleensä intersukupuolisuus kuitenkin selitetään ihmisille niin, että tulee vaikutelma ihmisistä, jotka ovat jollain tapaa koko mies-nainen -jaon ulkopuolella, mitä tämä intersukupuolinen henkilö ei siis allekirjoita.
Yllättävää on myös se, miten laajasti intersukupuolisuus voidaan määritellä. Lievimmillään "liian pieni" penis voi johtaa miehen diagnosoimiseen intersukupuoliseksi.