Itävallan perustuslakituomioistuin: on oikeus olla olematta mies tai nainen (juttukommentit)

Itävalta: Kolmas juridinen sukupuolimerkintä käytössä

Naisen (w) ja miehen (m) lisäksi kolmas sukupuolimerkintä virallisissa dokumenteissa on ´divers/diverses´ tai ´offen´. Kolmas merkintä on tarkoitettu intersukupuolisille/henkilöille, joiden sukupuolta ei kyetä määrittämään. Salzburgin maistraatin johtaja sanoo, että kolmannen vaihtoehdon voi valita jo lapsen syntyessä. Itävallassa syntyy vuosittain noin 70 lasta, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään.

Myös aikuisten on mahdollista muuttaa sukupuolimerkintänsä diversiksi, mutta siihen vaaditaan ensin lääkärinlausunto ja sitten virallinen hakemus maistraatille.

Helmikuun alussa virallisiin papereihin lisätty kolmas sukupuolimerkintä perustuu perustuslakituomioistuimen kesäkuussa tekemään päätökseen.
https://www.vfgh.gv.at/medien/Personenstandsgesetz_-_intersexuelle_Personen.php

Itävallan yleisradion lyhyt uutinen Salzburgista
https://salzburg.orf.at/news/stories/2964740/
(Suomensin pikaisesti, joten pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia esim. termeissä.)
----
Itävallan intersukupuolisten järjestö Vimö
etusivu
https://vimoe.at/
uutisia
https://vimoe.at/aktuelles/
Tältä sivulta voi ladata infoa
https://undnochvielmehr.com/download/
  • 2 / 3
  • Masa
  • 24.2.2019 14:03
Eräs intersukupuolinen henkilö selitti asian niin, että ei ole olemassa "sukupuolten kirjoa" miehen ja naisen välissä, mutta on olemassa miehenä olemisen kirjo ja naisena olemisen kirjo. Yleensä intersukupuolisuus kuitenkin selitetään ihmisille niin, että tulee vaikutelma ihmisistä, jotka ovat jollain tapaa koko mies-nainen -jaon ulkopuolella, mitä tämä intersukupuolinen henkilö ei siis allekirjoita.

Yllättävää on myös se, miten laajasti intersukupuolisuus voidaan määritellä. Lievimmillään "liian pieni" penis voi johtaa miehen diagnosoimiseen intersukupuoliseksi.
Olen minäkin kuullut kuvauksia asiasta; eri ihminen voi sanoittaa saman asian eri tavalla tai elää asian jollain tavoin toisin. Yhtä hyvin sukupuolen moninaisuus voi olla varsin moninaista:

- olemista mieheyden ja naiseuden välillä
- olemista yhtä aikaa nainen ja mies
- olematta mitään naiseuteen tai miehuuteen sidoksissa olevaa
- jne

Olennaista kai on se, että perinteinen jako vain kokonaisvaltaisiin naisiin ja kokonaisvaltaisiin miehiin ei anna riittävää tarttumapintaa kaikille.

Yksi ihminen ei voi elää toisen elämää, ei kokea tämän kokemaa, tuntea tämän tuntemaa. Meillä on oikeastaan vain kieli ja sen lokerot käytettävissä siltoina toistemme välillä.