Maaliskuussa Helsingissä muunsukupuolisuutta koskeva Näkymätön sukupuoli -valokuvanäyttely

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Näkymätön sukupuoli -valokuvanäyttely on avoinna Helsingissä ARTag Galleryssa 5.-31.3.2018 keskiviikosta perjantaihin kello 12-18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12-16.

Helsingissä on maaliskuussa esillä muunsukupuolisuutta käsittelevä Näkymätön sukupuoli -valokuvanäyttely. Näyttely on avoinna kuukauden loppuun asti keskiviikosta sunnuntaihin ARTag Galleryssa Helsingin Hietalahdessa.

- Näkymätön sukupuoli -projekti tekee muunsukupuolisuuden näkyväksi ja toimii pehmusteena niille, joiden identiteetti törmää kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään. Muunsukupuoliset ihmiset eivät identioidu naisiksi eivätkä miehiksi. Tällä hetkellä kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä määrittää yleistä ihmiskuvaa. Se vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään ja miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana. Projekti kertoo noista kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä.

Kuvien kautta valokuvaaja Jenni Holma haluaa tuoda muunsukupuolisuudelle paikan myös taidekeskustelussa, sillä yhteiskunnallista todellisuutta luodaan myös valokuvaamalla, piirtämällä ja asettamalla teoksia gallerian seinille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Projektin työryhmään kuuluvat valokuvaaja Jenni Holman lisäksi sarjakuvataiteilija Apila Pepita Miettinen ja toimittajat Veera Järvenpää ja Kaisu Tervonen. Työryhmä toivoo, että kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän ongelmien osoittaminen auttaa kyseenalaistamaan koko jäykän järjestelmän, jossa muunsukupuoliset joutuvat usein selittelemään sukupuolen ilmaisuaan, nimeään tai tyytymään vääränlaisiin pronomineihin.

Näkymätön sukupuoli -valokuvanäyttelyn Facebook-tapahtuma
artaggallery.com

1 kommenttia

Homot ovat aina törmänneet tähän samaan: ei tässä ole mitään uutta. Vaikka olen homo, niin en minäkään identifioidu mieheksi, siis tässä tarkoitetaan heteroa. Homo on jotakin toista kuin hetero(mies). Enkä ole nainen. Olen homo. Mutta en ole sillä tavalla toisenlainen, että muuttaisin kemikaaleilla tai leikkauksilla omaa kehoani. Minusta se on samaa kuin kauneuskirurgia ja voi rumentaa eikä parantaa. Kun ymmärtää perimän ja perintötekijöiden merkityksen, niin kaikenlainen interventio on turhaa ja monesti se on tuhoavaa. On sinut itsensä kanssa ja hyväksyy että on vajaa, epätäydellinen. Ei kannattaisi perustaa olemassaoloaan tunteisiin jotka vaihtelevat ja muuttuvat koko ajan. Loppujen lopuksi kaikki menevät hautaan. Se on ainakin demokraattista.