Kääntäjä Kersti Juva valittiin viime viikolla taiteilijaprofessoriksi. Kääntäminen on nyt vihdoin hyväksytty taiteeksi. Kersti Juva, joka pian täyttää 60, oli haastateltavana lauantain Helsingin Sanomissa. Hänen ensimmäinen suuri käännöstyönsä oli Taru sormusten herrasta, yhdessä Eila Pennasen kanssa. Radion kuuntelijat tietävät, että Knalli ja sateenvarjo on myös Kersti Juvan kääntämä. Sarja on pyörinyt radiossa pitkin kesää, uusintana lähes 30 vuoden takaa. Kersti asuu sekä Korkeavuorenkadulla että Walesissa puolisonsa Juliette Dayn kanssa. Puoliso on kirkkohistorioitsija. Kersti on ystävällinen meille suomalaisille. Hän sanoo, ettei koskaan voisi kokonaan muuttaa Englantiin. Ajatusten ja sielun kotipaikka on ehdottomasti Suomessa.
Kersti on ollut 60-luvun radikaali. Hän on ollut taistolainen ja julkilesbo. Hän on myös entisen arkkipiispan tytär. Hän erosi kirkosta ja sanoi olevansa ateisti. Taistolaisuuden ihanteet olivat ihan hyviä, mutta sen kuri ja yksi linja olivat kammottavia. Taistolaisten mielestä homoseksuaalisuus oli porvarillinen jäänne. Kersti muistelee, miten kaikki lähipiirissä oli homoseksuaalisuutta vastaan: isän kirkko, äidin psykoanalyysi, marksilaisuuus.
Nyt Kersti on ortodoksi. Maailmalla ortodoksikirkko suhtautuu homoseksuaalisuuteen vieläkin jyrkemmin kuin katolinen kirkko. Hänen isänsä, arkkipiispa Mikko Juva oli vapaamielinen teologi.
(Lähde: Helsingin Sanomat 23.8.2008)
Yksi homoliikkeen mieliinjäävimpiä tilaisuuksia oli 1980-luvulla Setan järjestämä keskusteluilta Uudella ylioppilastalolla. Aiheena olivat homo- ja lesbolasten vanhemmat. Sali oli täynnä ja eturivissä istui arkkipiispa Mikko Juva ja hänen vaimonsa eli Kerstin isä ja äiti. Arkkipiispa Juva piti oman puheenvuoronsa, avoimesti ja kiihkottomasti. Hän ihmetteli mm. sitä, että kenestä tahansa voi tulla homo tai lesbo - vaikka isä olisi arkkipiispa ja äiti psykiatri. Myöhemmin Mikko Juvan kirjassa Aika ajatella, aika uskoa (1985) oli luku vanhemmista ja homo/lesbolapsesta.
Kersti Juva aikaisemmin ranneliikkeesä (haastattelu on edelleen kuunneltavissa):
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=6004