Venäjän homopropagandalaki: Venäjä valitti ihmisoikeustuomioistuimen tuomiosta, valitus hylättiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Venäjä esitti vastalauseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä, joka koski homopropagandalakia. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Venäjän homopropagandalaki on vastoin Euroopan ihmisoikeussopimusta. Ihmisoikeustuomioistuin torjui eilen Venäjän vastalauseen.

Kesäkuun 20. päivänä 2017 julkaistu päätös koski eri puolilla Venäjää (Rjasan, Arkangel, Pietari) käyttöön otettuja homopropagandalakeja. Ne loukkaavat ihmisoikeussopimuksen pykäliä 10 ja 14. Homopropagandalait sisältävät syrjintää ja mielipiteenvapauden rajoituksia. Vuonna 2013 paikalliset lait laajenivat koko Venäjää koskeviksi. Laissa kielletään ei-traditionaalisten seksuaalisuhteiden esittely lapsille ja nuorille positiivisessa mielessä.

Kesäkuun päätöksessä yhtä lukuun ottamatta kaikki ihmisoieustuomioistuimen asiaa käsitelleet tuomarit totesivat, että lainsäädäntö leimaa ihmisiä ja edistää homovihamielisyyttä. Eri mieltä oli vain venäläinen tuomari.


Lapsella on oikeus objektiiviseen informaatioon ja suojaan homofobiaa vastaan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan. Moraalinen kasvatus ei voi perustua ennakkoluuloihin. Tuomioistuimen mukaan homosuhteet eivät ole vastoin perheoikeuksia.

Homopropagandalain perusteella Venäjällä on ollut jo ennalta määrätty mielenosoituskielto (”pride-kielto”) ja poliisilla oikeus pidättää mielenilmauksia yrittävät. Kun yksittäisten pride-tapahtumien tukahduttamisesta valitettiin ihmisoikeustuomioistuimeen, Venäjä maksoi määrätyt vahingonkorvaukset, mutta ei muuttanut tiukkaa linjaansa. Viime aikoina poliisi perustelee pidätyksiä eri tavalla, mm. niskuroinnilla poliisia vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjä valitti kesäkuisesta päätöksestä ja nyt valitus on hylätty. Samaan aikaan Venäjällä on tekeillä homopropagandalakien kiristäminen. Käytännön tasolla vihamielisyys ilmenee väkivaltana. Lauantaina Moskovassa hyökättiin hlbtiq-konferenssin osanottajien kimppuun. Kuusi ihmistä loukkaantui ja konferenssi keskeytettiin.

(Lähde: queer.de)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Laki pykälät
  • 16.11.2017, 15.16
Huomioikaa, että Euroopan ihmisoikeus sopimuksesta ei löydy pykäliä 10 ja 14 vaan artiklat 10 ja 14