Saako facebookissa vapaasti kiihottaa homoja vastaan – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin joutuu miettimään asiaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Liettualainen homopari julkaisi facebookissa itsestään suutelukuvan. Se aiheutti valtavan vihaviestien ryöpyn. Viranomaiset eivät alkaneet tutkia asiaa vaan syyttivät pariskuntaa provokaatiosta.

Asialla on eurooppalaisittain suurempaakin merkitystä. Voiko netissä vapaasti levittää homovihamielistä (tai esim. feministien vastaista) kiihotusta. Liettualaisparin valitus meni ihmisoikeustuomioistuimeen jo kaksi vuotta sitten, mutta nyt se on noussut käsittelylistalle ( http://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-175326%22]} ). Osapuolilta on pyydetty kirjalliset vastineet.

Pijus Beizaras ja Mingirdas Levickas olivat julkaisseet suutelukuvansa joulukuussa 2014. He ovat paikallisen homojärjestön aktivisteja ja he halusivat jakaa muille ilonsa tuoreesta suhteestaan https://www.facebook.com/photo.php?fbid=825439160832543&set=pb.100000994007045.-2207520000.1499927348.&type=3&theater

Heidän kuvansa levisi nopeasti ja muutamassa tunnissa he saivat 800 pääasiassa negatiivista kommenttia. Monet kielteiset kommentit liittyivät yleisesti homovastaisiin tuntoihin, toiset kommentit kohdistuivat suoraan homopariin. Vaadittiin homojen tappamista tai kaasukamioon toimittamista tai suorin sanoin: ”Tappakaa ne”.

Lithuanian Gay League (LGL), paikallinen homojärjestö, tarjosi oikeudellista apuaan ja toimitti viranomaisille rikosilmoituksen, jossa oli 31 vihakommenttia 27 henkilöltä. Vaadittiin rangaistusta kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Laissa on rikoksen tuntomerkkinä mainita seksuaalivähemmistöön kohdistuvasta kiihotuksesta. Paikallinen valtionsyyttäjä Klapeidan kaupungissa torjui rikosilmoituksen. Facebook-viesteistä puuttui todistettavissa oleva aikomus ja toiminnan systemaattisuus. Yksittäinen heitto, esim. ”homot on perverssejä”, ei riitä maan perustuslakituomioistuimen päätöksen mukaan.

Paikallinen tuomioistuin piti ”sanavalintoja sopimattomina” mutta rikosta ei tapahtunut. ”Hävyttömyydet” eivät riitä rikoksen tuntomerkeiksi. Oikeus myös totesi, että pariskunta asetti kuvansa kaikkien nähtäväksi, joten kuvan nähneille ei voi asettaa suvaitsevaisuuden vaatimusta. Jos vaatii itselleen mielipiteenvapautta, täytyy hyväksyä myös muiden mielipiteet ja perinteet. Kansalaisten valtaosa pitää arvossa perinteisiä perhearvoja, jotka on määritelty perustuslaissa (avioliitto sallittu vain miehen ja naisen välillä).

Myös alueellinen oikeus piti ”yltiöpäisenä” kuvan laittoa vapaasti facebookissa katsottavaksi. Se ärsyttää niitä, jotka ovat eri mieltä, ja tekijöiden tarkoituksena on ollut provosoida eri mieltä olevia ihmisiä.

Omassa kirjelmässään homopari kertoo, että toinen heistä, teologian opiskelija, on saanut dekaanilta vatimuksen jättää tiedekunta ”elämäntapansa” takia. Toinen on vielä koulussa ja siellä koulun johto on kieltänyt häntä ”levittämästä” ideologiaansa.

Osapuolten on annettava lisätiedot Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle lokakuuhun mennessä.

Suomessa: Poliisi ei tutki vihaviestejä kustannussyistä

Liettuan tapaukselle sukua on suomalainen tapaus, josta kirjoitettiin Ylen verkkosivulla eilen 15.7.2017. Syyttäjä kertoi, että poliisi ei jatka esitutkintaa erään henkilön rikosilmoituksesta, koska tutkinnan jatkaminen maksaisi syyttäjän mukaan liikaa suhteessa rikosepäilyn laatuun ja mahdolliseen rangaistukseen.

Rikosilmoituksen tehnyttä alettiin häiritä vuoden 2016 tammikuussa, ja hän sai nopeana ryöppynä satoja tekstiviestejä, puheluita, sähköposteja ja Facebook-viestejä. Hän oli Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden (SONK ry) puheenjohtajana ja järjestö oli käynnistänyt kampanjan valemediana tunnettua MV-lehti-verkkosivustoa vastaan.

Viestit olivat tämäntyyppisiä: ”“Kuole syöpään tai mieluummin sut raiskataan hengiltä.” – viesti Facebookissa 17.1.2016
“Olet todella vastenmielinen huora. En yhtään ihmettele jos joku puukottaa sinua.”

Asiasta laajemmin Ylen sivulla

https://yle.fi/uutiset/3-9721659

5 kommenttia

Balttilaiset maat eli Latvia ja Liettua pitäisi potkia helvettiin EU:sta. Sama pätee Puolaan ja käytännössä jokaiseen muuhunkin Itä-Euroopan maahan, lukuunottamatta Viroa, Tsekkia, Sloveniaa ja ehkä Kroatiaa, mitkä ovat sitoutuneet läntisten ihmisoikeuksien ja arvojen kunnioittamiseen.

EU:n pitää olla nimenomaan _länsimainen_ yhteenliittymä ja nämä idän kehitysmaalaiset sitten uikoot köyhyydessään ja paskassaan yksinään (ja tulkoon myös vapaasti Venäjän valtaamiksi ja riistämiksi kun samaa paskasakkia ovat kuitenkin jo valmiiksi).
  • 2 / 5
  • Sananvapaus kaikille
  • 18.7.2017, 0.11
Joskin ymmärrän, että jutun homopari loukkaantuu jne., niin laaja sananvapaus on lopulta tae myös homojen oikeuksille.

Ensinnäkin tässä on riskinä, että ihmisten vaientaminen oikeusteitse vain lisää homovastaisuutta. Saavathan homovihaajat vettä myllylleen ja tuntevat itsensä vainotuksi ja marttyyreiksi.

Mutta vielä olennaisempaa on, että sananvapauden kaventaminen johtaa hyvin äkkiä kattavaan valtiolliseen sensuuriin, missä minkä tahansa herkkyyden kritisoiminen päätyy raastupaan.

Nimittäin seuraava ryhmä, joka voisi alkaa vaatimaan sensuuria samoin verukkein on esim. muslimit, ja kuten tiedämme, islam ja homous eivät sekoitu kovin hyvin. Kenen tunteet pitäisi silloin lakiteitse suojaa, homojen vai muslimien?

Parasta olisi antaa vihaajien vihata eikä antaa niille enempää huomioita käräjöimällä. Tunteet laantuvat aikanaan jos niistä ei provosoidu.

Itäinen Eurooppa on homokysymyksessä kovin jäljessä, mutta asenteet eivät muutu lakeja säätämällä ja rangaistuksilla. Ne muuttuvat ajan saatossa ja uusien sukupolvien myötä. Niin se on käynyt Suomessa ja muuallakin.