EU-komissio: Suomen nykyinen translaki rikkoo ihmisten perusoikeuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Komissio vastasi 30. kesäkuuta europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin jättämään kirjalliseen kysymykseen transihmisten pakkosterilisaatiosta ja muista ihmisoikeutta loukkaavista käytännöistä. Komissio toteaa nykykäytännön rikkovan perusoikeuksia ja kehottaa muuttamaan sen.

Kumpula-Natri kirjoittaa asiasta blogissaan.

Suomen nykyinen voimassa oleva translaki vaatii sukupuoltaan virallisiin papereihin korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä, 18 vuoden ikää ja lääketieteellistä prosessia. Saadakseen passissa lukevan sanan "nainen" muutettua sanaksi "mies" ihmisen täytyy alistua steriloitavaksi tai todistettava muuten lisääntymiskyvyttömyytensä.

- Suomen on muutettava laki heti, toteaa Kumpula-Natri.

- Turha odotella, että Suomi haastetaan tuomioistuimeen, koska tuomio tulee olemaan sama kuin Ranskalla. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka enää vaatii epäinhimillistä pakkosterilisaatiota.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen translain uudistamisen tarve on noussut esiin muissakin kansainvälisissä yhteyksissä. Esimerkiksi keväällä 2017 YK:ssa ihmisoikeustilanteen arvioinnissa Suomi sai suosituksen korjata sukupuolivähemmistöjen asemaa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että steriliteetin vaatimus sukupuolen korjauksen ehtona on ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Suomen jo valmistettu translaki jumissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

Miapetra Kumpula-Natrin blogikirjoitus

8 kommenttia

Liiankin vähälle huomiolle noissa sukupuolisuusasioissa on jäänyt jämähtäminen dualistiseen 2-sukupuoli-ajatteluun, vaikka Euroopassakin ja muuallakin on päästy jo useampaankiin suku"puoleen" juridisestikin. Dualismihan ei tue moninaisuutta, eikä myöskään sukupuolineutraaliuttakaan.

Juridisestihan kolmas sukupuolivaihtoehto miehen ja naisen lisäksi on tällä hetkellä voimassa ainakin Australiassa, Saksassa, Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.

Toki tuo transsukupuolisuus on moninainen asia https://fi.wikipedia.org/wiki/Transsukupuolisuus

Kommenttia muokattu: 02.07.2017 klo 19:13
  • 2 / 8
  • irednoW
  • 2.7.2017, 22.15
Translain uudistuksessa on lisääntymiskyvyttömyysasian lisäksi monta muutakin asiaa. Jos ja kun näyttää siltä, että koko uudistuspaketti ei tahdo mennä läpi tällä hallituskaudella, kannattaisikohan irrottaa lisääntymiskyvyttömyysasia erilleen ja saada laki edes siltä osin muutettua kiireisesti? Tärkeitä ovat muutkin paketin asiat, mutta täysin aiheeton silpominen on ihmiselle peruuttamaton asia, ja faktat sitä vastaan on hyvin kasassa EU-komissiosta lähtien.