Expressen-lehden kulttuuriosastossa Jonas Gardell kirjoittaa tuntemuksistaan terroriteon jälkeen. Gardell kirjoittaa, että se oli hyökkäys avoimuutta, vapautta ja kaikkien mukaan ottamista vastaan.
Yli 30 vuotta sitten, 1986, ammuttiin pääministeri Palme Tukhoman keskustassa Sveavägenillä. Nyt terroriteko tapahtui viereisellä kävelykadulla Sergelin torin reunalla. Jotkut ovat ajatelleet, ettei tällaista voi tapahtua rauhallisessa Ruotsissa. Mutta monet tunsivat, että ennen pitkää on vuorossa Ruotsi - Nizzan, Berliinin, Pariisin, Pietarin ja Brysselin jälkeen.
Terroriteko tapahtui Tukholman sydämessä, koko Ruotsin eräänlaisessa keskipisteessä. Tänne tullaan joka puolelta: Koppomista, Ljusdalista, Sollefteåsta ja Eslövistä. Tänne tullaan myös Iranista, Irakista, Turkista ja Kreikasta. Vapaakaupunkiin, Tukholmaan.
Se on kaupunki, jossa joka kesä 500 000 ihmistä lähtee mukaan Pride-paraatiin. Sanomana on suvaitsevaisuus ja kaikkien mukaanottaminen - kaikki hyväksytään mukaan. Eilinen hyökkäys oli hyökkäys tällaista vapaakaupunkia vastaan, hyökkäys vapautta, avoimuutta ja mukaanottamista vastaan.
Gardell kirjoittaa, että kun hän katsoo tv-lähetystä, lähes kaikki haastatellut silminnäkijät ovat maahanmuuttajia. He puhuvat ruotsia eri tavoin painottaen ja murtaen, niin kuin ruotsia nykyään puhutaan. Kaikki he ovat levottomia ja puhuvat terroriteosta joka on tehty ”meidän maassamme”.
Gardell kirjoittaa, että sillä hetkellä hän tajusi sen.
"Me selviämme tästä. Kaikki haastatellut ovat oikeassa. Emme anna terroristeille Tukholmaamme."
( expressen.se )
Jonas Gardell on ruotsalainen julkkis, kirjailija ja yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen aviomiehensä on suomalaissyntyinen Mark Levengood. Jonas Gardell kirjoitti kolmiosaisen kirjan aids-vuosista: Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin. Kirjan yhtenä tapahtumapaikkana on tekstissä mainittu Koppomin kunta lähellä Norjan rajaa.