Gambiassa vaalit hävinnyt Yahya Jammeh on vahvistanut siirtyvänsä syrjään.
Jammeh hävisi joulukuussa vaalit oppositiojohtaja Adama Barrow'lle. Kun vaalilautakunta julkisti 2. joulukuuta vaalituloksen, ilmaisi Jammeh tyytyvänsä tulokseen ja väistyvänsä.
Aluksi kerrottiin Barrowin voittaneen Jammehin yhdeksän prosentin äänierolla, mutta muutamaa päivää myöhemmin eron kerrottiin olevan neljä prosenttia. Taustalla oli yhden alueen virheellisesti lasketut äänet.
Tämän jälkeen Jammeh puhui vaalien vilpillisyydestä, vaati uusia vaaleja ja kieltäytyi luopumasta vallasta.
Erityisesti Afrikan unioni otti tiukan linjan Jammehin haluttomuuteen hyväksyä vaalitulosta. Se vaati Jammehia väistymään. Tilanne ehti kiristyä erityisesti pääkaupungissa Banjulissa Noin 45 000 gambialaista ehti paeta levottomuuksien pelossa Senegaliin. Turisteja evakuoitiin ja kehotettiin poistumaan maasta.
Länsi-Afrikan maiden joukot marssivat torstaina Gambian rajan yli tukeakseen uutta presidenttiä ja ajaakseen Jammehin virasta väkisin, jos tämä ei suostuisi väistymään. Barrow vannoi virkavalansa jo torstaina Gambian lähetystössä Senegalissa. Perjantaina Jammeh neuvotteli Guinean ja Mauritanian presidenttien kanssa, ja varhain lauantaina Jammeh ilmoitti lopulta väistyvänsä. Hän sanoi valtiollisella televisiokanavalla, että "ei ole tarpeen vuodattaa tippaakaan verta".
Jammeh hallitsi Gambiaa 22 vuoden ajan, vuoden 1994 sotilaskaappauksesta lähtien. Hän oli valtaan noustessaan 29-vuotias luutnantti. Sen jälkeen hänet on valittu presidentiksi vaaleilla, mutta niitä on pidetty vilpillisinä. Nyt hän oli ehdolla viidettä kertaa.
Jammehin valtakautta ovat leimanneet monet ihmisoikeusrikkomukset. Joidenkin arvioiden mukaan vallasta luopumiseen voisi liittyä sopimus syytesuojasta, jolloin hänen valtakautensa toiminta ei päätyisi oikeuden käsiteltäväksi.
Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut maassa vaikea. Jammeh itsekin on tunnettu homovihamielisistä lausunnoistaan. Hän on esimerkiksi todennut katkaisevansa homoilta kaulat omin käsin. Jammeh on myös ajanut maahan lakia, jolla homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio. Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.
Barrow on ilmaissut toimivansa siirtymäkauden presidenttinä. Hän aikoo jättää presidentin viran kolmen vuoden jälkeen. Sinä aikana hän aikoo ajaa läpi demokraattisia uudistuksia. Barrow on luvannut toteuttaa oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuden sekä vapaan kansalaisyhteiskunnan.
Nykyisin noin kahden miljoonan asukkaan Gambia itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Noin 90 prosenttia maan asukkaista tunnustaa islaminuskoa.
BBC: The Gambia crisis: Yahya Jammeh says he will step down
Gambian vaalit hävinnyt presidentti ei olekaan väistymässä vapaaehtoisesti
Valta vaihtuu Gambiassa - homovihamielinen Yahya Jammeh joutuu väistymään