ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Gambian vaalit hävinnyt presidentti ei olekaan väistymässä vapaaehtoisesti

Sami Mollgren • 11.12.2016 14:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Gambiaa 22 vuotta hallinnut homovihamielisistä lausunnoistakin tunnettu Yahya Jammeh ei aio väistyä vallasta, vaikka hävisi vaalit oppositiojohtaja Adama Barrowille. Vaalilautakunta ja paikalliset viestimet ehtivät jo kertoa Jammeh tyytyneen tulokseen.

BBC kertoi Jammehin todenneen televisiossa puhuessaan, että vaalitoimikunta on tehnyt virheitä. Hänen mukaansa vaalit olivat vilpilliset, ja että ne on siksi uusittava.

Vaalivirkailijat julkistivat 2. joulukuuta vaalituloksen, joka mukaan Barrow olisi voittanut Jammehin yhdeksän prosenttiyksikön äänierolla. Muutamaa päivää myöhemmin eron kerrottiin kuitenkin olevan vain neljä prosenttiyksikköä, ja syyksi virheeseen yhden alueen virheellisesti lasketut äänet.

Jammeh kertoi BBC:n mukaan päättäneensä perusteellisen tutkinnan jälkeen hylätä vaalien tuloksen. Hän sanoo suosittelevansa "uusia ja läpinäkyviä vaaleja, jotka järjestää jumalaa pelkäävä ja itsenäinen vaalitoimikunta".

Afrikan unioni kehoittaa Jammehia luopumaan vallasta. Afrikan unionin komission puheenjohtaja Nkosozana Dlamini-Zuma sanoo, että unioni kokoontuu keskustelemaan Gambian tilanteesta mahdollisimman pian.

Myös hlbti-aktivistit olivat jo ehtineet iloita vallanvaihdosta, sillä Jammeh on tunnettu homovihamielisistä lausunnoistaan. Hän on esimerkiksi todennut katkaisevansa homoilta kaulat omin käsin. Jammeh on myös ajanut maahan lakia, jolla homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio. Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.

Jammehin hallintoa on syytetty ihmisoikeuksien rikkomuksista laajemminkin.

Nyt 51-vuotias Jammeh on pitänyt Gambiassa valtaa vuoden 1994 sotilasvallankaappauksesta lähtien. Sen jälkeen hänet on valittu presidentiksi vaaleilla, mutta niitä on pidetty vilpillisinä. Jammeh oli ehdolla nyt viidettä kertaa. Hän oli valtaan noustessaan 29-vuotias luutnantti.

Nykyisin noin kahden miljoonan asukkaan Gambia itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Noin 90 prosenttia maan asukkaista tunnustaa islaminuskoa.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy