Vesa-Matti Saarakkala (ps) teki myöhään torstai-iltana eduskunnan täysistunnossa esityksen avioliittolain uudistuksen liitännäislakipaketin pöydällepanosta maanantaihin asti. Esitystä kannatti hänen puoluetoverinsa Kari Kulmala.
Eeva-Johanna Eloranta (sdp) teki vastaehdotuksen, jonka mukaan esitys jätettäisiin pöydälle perjantaiseen täysistuntoon. Tätä esitystä kannatti Annika Saarikko (kesk).
Tämän jälkeen varapuhemies Arto Satonen keskeytti istunnon, ja tauon jälkeen asiasta äänestettiin. Elorannan ehdotukselle annettiin kuusi ääntä ja Saarakkalan ehdotukselle kaksi ääntä.
Kun eduskunta käsitteli torstai-iltana yhdentoista jälkeen hallituksen esitystä sairausvakuutuslain ja elatustukilain muuttamisesta, oli läsnä vain kahdeksan kansanedustajaa: esitykset tehneiden ja niitä kannattaneiden lisäksi keskustan Petri Honkonen, Hannu Hoskonen, Marisanna Jarva ja Jari Leppä sekä vihreiden Ozan Yanar.
Verkkouutiset kertoo Honkosen todenneen, että äänetys “hieman tuli puskista”. Saarikko puolestaan kuvaili Verkkouutisten mukaan Saarakkalan esityksen olevan "näissä hommissa hieman tavaton menettely", ja huomautti kyseessä olleen perussuomalaisen ministerin antama lakiesitys. Sen on tuomassa eduskuntaan Saarakkalan puoluetoveri, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps). Iltalehden mukaan Saarakkala ei ollut kertonut pöydällenostoesityksestään perussuomalaisten eduskuntaryhmälle etukäteen.
Saarakkala perustelee poikkeuksellista toimintaansa tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen pyrkivän Aito avioliitto -kansalaisaloitteen kohtalosta kantamallaan huolella. Hän on kertonut pelkäävänsä, että mikäli avioliittolain uudistukseen liittyvät budjettilait ehditään hyväksyä, ei Aito avioliitto -aloittessta tehtäisi mietintöä, eikä asiaa käsiteltäisi lainkaan suuressa salissa.
Iltalehti kertoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon kuvailleen Saarakkalan menettelyä poikkeukselliseksi, mutta saaneensa tyydyttävän selityksen.
Käytännössä pöydällepano viivästytti asian käsittelyä vajaalla vuorokaudella.
Vastaehdotuksen hyväksymisen myötä täysistunto päätti perjantaina liitännäislakipaketin ensimmäisen käsittelyn eduskunnan hyväksyttyä hallituksen esityksen lakiehdotuksen sisällön valiokunnan mietinnön mukaisena. Toisessa käsittelyssä eduskunta päättää esityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Lakiesitys tuodaan toiseen käsittelyyn maanantaina 12. joulukuuta.
Aito avioliitto -kansalaisaloite perustuslakivaliokunnassa
Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle juuri ennen eduskunnan kesälomaa. Lakivaliokunta käsitteli aloitetta syksyn mittaan. Marraskuun puolivälissä lakivaliokunta lähetti Aito avioliitto -aloitteen perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi, jonka on määrä punnita aloitetta perustuslakia vasten.
Perjantaina perustuslakivaliokunta päätti kutsua kuultavakseen asiantuntijoita, jotka ovat professori Mikael Hidén ja professori (emeritus) Teuvo Pohjolainen.
Alkuaan perustuslakivaliokunnan kantaa odoteltiin itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunta käsittelisi Aito avioliitto -kansalaisaloitetta helmikuussa. Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen kansalaisaloitteen jatkosta tehdään päätös lakivaliokunnassa.
Myös Tahdon 2013 -aloitteen käsittely kesti kauan
Saarakkala on kritisoinut sitä, että kesällä eduskunnalle toimitetun kansalaisaloitteen käsittely on edennyt hitaasti, ja epäilevänsä, ettei kaikki ole menossa oikein.
Tahdon 2013 -aloite luovutettiin eduskunnalle 13. joulukuuta 2013. Sen käsittely oli ohi päivää vajaata vuotta myöhemmin, 12. joulukuuta 2014, jolloin eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90.
Syyskuussa eduskunnalle annetun Äitiyslaki-kansalaisaloitteen julkinen kuuleminen on sekin käynnistymässä vasta helmikuun puolivälissä.
Verkkouutiset: Yllätystilanne keskiyöllä eduskunnassa: Täysistunto äänesti 6-2, poissa 191 kansanedustajaa
Iltalehti: PS-edustaja Saarakkala kapinoi hallituksen esitystä vastaan: ´Yllättävää, tavatonta´
Yksinhuoltajaisien vanhempainraha tulossa sittenkin lakiesitykseen
Isien oikeus vanhempainrahaan jakaa perussuomalaisia