ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Isien oikeus vanhempainrahaan jakaa perussuomalaisia

jnsto • 05.12.2016 11:31 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Pelko homoille koituvasta hyödystä estää perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistöä hyväksymästä vanhempainrahan laajennusta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa harkitaan hallituksen esityksen korjaamista.

Eduskuntaryhmän enemmistö on päätynyt isien vanhempain­rahan laajentamista vastustavan kansanedustajan Mika Niikon (ps) kannalle. Puheenjohtaja Timo Soini ei ole ottanut tähän asiaan voimakkaasti kantaa, mutta hän on HS:n tietojen mukaan enemmän Niikon linjoilla.

Niikon mukaan laajennus ei aut­taisi heteroisiä vaan ”avaisi samaa sukupuolta oleville pareille oven sijaissynnytykseen”. Sijaissynnytys eli sopimus, jossa lapsi kasvaa lainakohdussa, on Suomessa laiton.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään juuri sairausvakuutuslain vanhempainrahasäädöksiä. Ne muuttuvat hallituksen esityksen mukaan vastaamaan uutta avioliitto­lakia. Käytännössä se tarkoittaa, että lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on jatkossa oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla.

Yksin tai miesparin kanssa lasta hoitavan isän asema ei hallituksen esityksessä kuitenkaan muuttuisi. Lasta yksin tai miesparin kanssa hoitavalla isällä ei nykyisin ole lainkaan oikeutta isyysrahaan. Jos isä asuu yksin lapsen kanssa ja vastaa lapsen hoidosta, isällä ei välttämättä ole oikeutta myöskään vanhempainrahaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmän raportti viime vuodelta esitti korjausta, koska "ei voida pitää perusteltuna, että lapsesta huolehtiva isä jää täysin päivärahajärjestelmän ulkopuolelle ja vaille taloudellista tukea". Hallituksen esitys ei kuitenkaan noudattanut STM:n linjaa.

Perussuomalaisten "isäaktiivit", kuten sosiaali- ja terveys­ministeri Pirkko Mattila ja kansanedustaja Juho Eerola, ovat ajaneet muutosta, jonka seurauksena lapsen kanssa asuvalle ja lapsesta huolehtivalle isälle myönnettäisiin oikeus isyys- ja vanhempainrahaan, vaikka äiti ei asuisi isän ja lapsen kanssa.

Suomessa on HS:n mukaan vuosittain noin kymmenen isää, jotka vastaavat lapsen hoitamisesta yksin tämän syntymästä lähtien. Isiä, jotka vastaavat lapsen hoidosta yksin myöhemmin vanhempainrahakaudella tai ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta, on ­arvioitu olevan vuosittain noin sata.

Juho Eerolan mielestä Niikko ja muut lakiesitystä vastustavat liioittelevat sen ongelmia.

”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä. Ymmärrän niitä, jotka pitävät tätä homoasiaakin tärkeänä, mutta tässä menee nyt lapsi pesuveden mukana.”

Eerola sanoo, että hallituksen lakiesitys on sukupuolen perusteella syrjivä.

”On traagista, että mies jää eriarvoiseen asemaan vain sukupuolensa takia. Jos isä ja lapsi eivät ole asuneet yhdessä ja äiti esimerkiksi kuolee tai alkaa ­kärsiä mielenterveysongelmista, niin isä ei ole samanarvoisessa asemassa kuin äiti olisi vastaavassa tilanteessa.”

Eerolan mukaan nykytilanne on vaikea myös lastaan yksin hoitavien isien lapsille, "koska he eivät voi viettää isiensä kanssa niin paljon aikaa kuin äitien".

Asiaa valmistelleessa työryhmässä Kunnallinen työmarkkinalaitos KT ja Elinkeinoelämän keskusliitto vastustivat työryhmän esityksiä vanhempainrahasäännösten laajennuksesta, koska ne lisäävät työnantajien kustannuksia.

STM:n arvion mukaan isyys- ja vanhempainrahojen laajentaminen 110 isään maksaisi arviolta 400 000 euroa vuosittain.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Perussuomalaiset taas "suojelemassa lapsia" estämällä vanhempia viettämästä aikaa lastensa kanssa ja hoitamasta lapsiaan.
Oi tätä "lapsirakkautta".
  ... (ei rekisteröitynyt) • 05.12.2016 14:42
Tämän sivuston homot ovat tunnetusti femakohtavia miesvihaajia jotka halveksivat omia isiään. Eli miksi tämä heitä/teitä häiritsee?
  Totuuden laukaus (ei rekisteröitynyt) • 05.12.2016 15:50
Totuuden hutilaukaus, mistä niin päättelet? Ja onko oma isäsuhteesi missä kuosissa?
  smo • 05.12.2016 16:24
Homojen tulisi alkaa taistelemaan enemmän omasta hyvinvoinnistaan. Jos he eivät itse ala sitä ajamaan ja vaatimaan, sitä ei koskaan tule heidän osakseen. Tässä nähdään, miten rahasta taistellaan ja kuka niitä rahoja ( ja hyvinvoinnin osatekijöitä ) saa. Miksi heteronainen on tässä joku etuoikeutettu tasa-arvoisessa Pohjoismaisessa yhteiskunnassa: eikö tämä olennainen seikka kiinosta naisia? Meneekö tasa-arvo (hyvinvoinnin jako) vain yhteen suuntaan ja jos, niin miksi? Onko naisten tasa-arvo vain oman edun ajamista ( toisten kustannuksella)? Hyvä kysymys. Saako sitä edes esittää?
Sitten tässä on kysymys arvomaailmasta ja isän asemasta yleisemminkin, että onko isä täysi vanhempi eikä mikään elatusta ( ja hyvnvointia ) hankkiva puolisko eli kävelevä lompakko, jos hänelle ei sallita kotiin jääminen ja oman lapsensa hoitaminen kasvatustehtävineen. Mielenkiintoisia vetoja. Vauvan hoitaminen on helppoa: syöttäminen, nukuttaminen ja vaippojen vaihtaminen. Se ei ole mikään iso juttu kellekään. Ajan antaminen ja yhdessä oleminen on tässä se olennaisin asia.

Kommenttia muokattu: 05.12.2016 klo 21:40
  Kolmoisritti • 05.12.2016 21:25
Tämä häiriintynyt laukkuvaras pystyy manipuloimaan kokonaisen puolueen vastustamaan miesten oikeutta vanhempainrahaan, vain sillä syyllä, että se voisi hänen mielestään johtaa kohdun vuokraukseen.
  Minna B (ei rekisteröitynyt) • 06.12.2016 00:51
Hesari kertoo, että isyysraha olisi tulossa mukaan ( www.hs.fi )
  smo • 07.12.2016 13:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy