ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Yksinhuoltajaisien vanhempainraha tulossa sittenkin lakiesitykseen

Sami Mollgren • 07.12.2016 17:20 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sosiaali- ja terveysvaliokunta korjaa sosiaaliturvaa säätelevässä lainsäädännössä olleen epäkohdan, joka jättää osan yksinhuoltajiksi päätyneistä vauvaikäisten lasten isistä ilman vanhempainrahaa. Kyse on isistä, jotka eivät ole asuneet tai olleet aviossa lapsen äidin kanssa missään vaiheessa.

Valiokunta käsitteli keskiviikkona hallituksen esitystä eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja elatustukilain pykälien muuttamisesta sekä eräiksi muiksi avioliittolain muutokseen liittyviksi laeiksi, eli avioliittolain uudistukseen liittyvää toista ns. liitännäislakipakettia.

- Vuosittain kymmenkunta isää saa vauvan heti syntymän jälkeen hoidettavakseen ilman että on ollut vakituista suhdetta äitiin. Vaikka ei ole kysymys suuresta joukosta isiä, on jokainen tällainen tilanne taloudellisesti mahdoton ja vaikeuttaa merkittävällä tavalla pienestä vauvasta huolehtimista, toteavat sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituksen valiokuntavastaavat Arja Juvonen (ps), Hannakaisa Heikkinen (kesk) ja Sari Sarkomaa (kok) keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan, että uudistus on tärkeä ennen kaikkea lapsen näkökulmasta, ja että yksinhuoltajavanhempi ansaitsee kaiken saatavissa olevan tuen, jotta lapsi saa parhaan mahdollisen alun elämälle.

Uuden lain myötä lapsen biologinen isä on vauvaa kotona hoitaessaan aina oikeutettu niin vanhempain- kuin isyysvapaaseen normaaleine korvauksineen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mielestä lainsäädännön muutostarpeita tulee arvioida myös jatkossa niin, että perheiden erilaiset elämäntilanteet huomioitaisiin yhdenvertaisella tavalla.

Perhe-etuusjärjestelmän muutostarpeiden selvittämiseen valiokunta esittää mietinnössä myös seuraavaa lausumaa: "Sosiaali- ja terveysvaliokunta edellyttää, että hallitus jatkaa sosiaali- ja terveysministeriössä tehdyn selvitystyön pohjalta erilaisten perheiden perhevapaajärjestelmän ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä, jotta perheiden erilaiset elämäntilanteet huomioitaisiin yhdenvertaisella tavalla."

Sateenkaariperheet ry on ilmaissut tyytyväisyytensä ratkaisuun. Järjestö kuitenkin muistuttaa, että hallitus ei ole toistaiseksi valmistellut lainkaan STM:n työryhmän viime vuonna julkaisemassa mietinnössä ehdottamia toimenpiteillä, joilla monimuotoisten perheiden perhevapaiden sudenkuoppia hoidettaisiin kuntoon.

Helsingin Sanomat kertoo, että Valiokunta ei ollut täysin yksimielinen, vaan Sari Tanus (kd) teki vastalauseen. Korjauksen taustalla ovat kuitenkin kaikki hallituspuolueet, perussuomalaiset mukaanluettuna. Aiemmin Helsingin Sanomat kertoi perussuomalaisten sisäisestä kiistasta asiassa.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
En tiedä, esitänkö nyt tyhmän kysymyksen, mutta:

Mites miesparien asema tässä kuviossa?
  Simeone (ei rekisteröitynyt) • 07.12.2016 21:29
Kansanedustaja Saarakkala on taas persustellut. Ylen otsikko on kyllä puppua, sillä Saarakkala ei pysäyttänyt tasa-arvoista avioliittolakia, vaan yritti hidastaa liitännäislakien käsittelyä.
yle.fi

Asia on tässä uutisessa esitetty paremmin:
www.iltalehti.fi

Kommenttia muokattu: 09.12.2016 klo 21:15
  Havainnoija • 09.12.2016 20:51
Eduskunnan täysistunnon pöytäkirjan asiakohta PTK 128 2016 vp:

www.eduskunta.fi

"Eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen HE 232/2016 vp sisältyvien 1.-8. lakiehdotuksen sisällön mietinnön mukaisena. Lakiehdotusten ensimmäinen käsittely päättyi."
  Simeone (ei rekisteröitynyt) • 09.12.2016 22:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy